İnverter Ampulde Çalışıyor Ama Fanda Çalışmıyor?

Başlatan getawaycar, 19 Mayıs 2025, 09:49:59

getawaycar

Merhaba,
Yarım köprü invertörüm (48VDC ila 220VAC) ampul gibi dirençli bir yük ile iyi çalışıyor, ancak küçük bir AC fan bağladığımda gürültü yapıyor ve bazen kapanıyor.
Endüktif yükler farklı filtreleme veya sönümleyici tasarımına ihtiyaç duyabilir mi?
Öneriniz için teşekkürler!

Yusuf usta

bir ac fan  dc gerilimle neden çalışsın ki? bilemedim...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Yusuf abi çıkış 220VAC mış. Ac fan bağlayınca inverter sapıtıyormuş.

Adnancoskun

inverter'in markası ve modeli nedir?
Tamsinüs inverterler gücü  yettiği sürece endüktif veya rezistif farketmeksizin çalıştırır.
Modifiye sinüsler bile matkap vs endüktif yükleri ( kapasite yön belirleyiciler hariç) çalıştırıyor.
Biraz daha detay verebilirmisiniz?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

ipli jeton

Matkap motorları üniversal motordur. Kare dalga ile bile çalışır. Fan motorları genellikle gölge kutuplu motor olur. Bunlar çalışmak için düzgün bir AC gerilime ihtiyaç duyar. Modifiye sinüsle düzgün çalışmayacaktır.

getawaycar

İnvertör hazır bir marka/model değil — yarım köprü topolojisi kullanıyorum, giriş 48V DC, çıkış hedefim 220V AC, yaklaşık 50 Hz. PWM ile MOSFET'leri sürüyorum ve çıkışta LC filtre var (L: 1.2 mH, C: 1 µF). Lambalarla (rezistif yüklerle) sorunsuz çalışıyor, ancak küçük bir 20W civarında AC fan (muhtemelen endüktif) bağladığımda ciddi uğultu (humming) sesi çıkıyor ve bazen invertör korumaya geçip kapanıyor.

MOSFET'ler için gate sürücüm yeterli gibi görünüyor (IR2110), fakat çıkıştaki sinyal fan bağlıyken biraz bozuluyor. Filtrenin endüktif yükler için yetersiz kalabileceğini düşünüyorum. Snubber devresi şu anda yok ama eklemeyi planlıyorum.

Bu durumda, endüktif yükler için çıkış filtresi parametrelerini değiştirmek mi gerekir? Ya da ek snubber/damping devresi mi tavsiye edersiniz?

Her türlü teknik öneriye açığım.