Ana Menü

Ni CD pil uygulamaları

Başlatan mgozalan, 08 Mart 2025, 17:12:30

seron

Kondansatörü 100uF yapın ben de onu söylicektim. Kondansatör büyük olunca LED'ler geç söner.
Küçük voltajlı da olur. Piller devreden çıkmadığı sürece kondansatör patlamaz. Bu yüzden elde küçük voltajlı da olsa 100uF varsa onu kullanın. 47uF de olur.

Güle güle kullanın.

seron

Hocam LED'lere seri direnç bağlamayı UNUTTUK!!!!!

mgozalan

her bir ledemi(90 adet) :o
sadece 1 tanemi
220 giriş.jpgaç kapa şarj.jpg

seron

Sadece bir tane. LED'lere giden kablonun birine seri bir şekilde iki tane 22R-5W taş direnç lazım.

320volta ISHILDAC.png

Şu anda LED'lere direkt 9V veriyorsun LED'ler kısa zamanda patlayabilir. Bunu yapman lazım.

22 ohmu biraz kafadan salladım. LED'lerin parlaklıklarını deneye deneye kendin yapabilirsin.

mgozalan

2 tane 7W 8 Ohm var uygun olurmu veya 5 tane 1 ohm 5W var elimde

seron

Olmaz.

seron

@mgozalan LED direncini üşendiğim için yapay zekaya hesaplattım.

Senin ışıldak için uygun değer (9V batarya için) 2 adet 10R-5W direnci paralel bağlayacaksın. Öyle diyor.

Yapay zekayla sohbetime bakabilirsin: https://chatgpt.com/share/67d20734-8620-8013-9826-811531537d24

Direk LED'lere bağlarsan 9V'de LEDler kısa sürede bozulur söyleyeyim. Bu direnci takmak konusunda üşenme mutlaka tak.

mgozalan

Malzeme listeme ekledim değiştireceğim.
Bilgiler için minnetdarım.

EDİT 1
siparişlerim geldi eksikler tamamlanıyor.
Teşekkürler @seron
10R5W.jpgSon şekil.jpg

mgozalan

Merhabalar,
Elimde kalan pillerle 6 voltluk batarya yapıp üstteki devreyi yaptım fakat 220 vermeden batarya tarafından
besledim 60 lı led yanmadı.Ledleri direk bataryaya bağladığımda sorun yoktu.Batarya voltajı 5.98 V.
Acaba akım sınırlayan 10k direnç yerine 4.7k direnç taktığımdan olabilirmi?

6v.png

seron

Hayır ondan değildir. Hatta 4k7 direnç daha fazla beyz akımı sağlayarak LED'lerden geçecek akımı arttırır (transistörün betasıyla ilgili bir durum).

Transistörün bozuk olup olmadığını, bir de NPN olup olmadığını denetle. NPN olacak.

Genelde böyle bir arıza oluşmaz ama 3R-5W direnç iletiyor mu diye emin ol.

PCB'deki bağlantıları kontrol et. Soğuk lehim vb olmasın. Bir temassızlık olursa devre çalışmaz.

Diyotu yine yanlış bağlama. Transistörün beyzi şaseye değerse LED yanmaz.

mgozalan

Alıntı yapılan: seron - 29 Mart 2025, 04:34:11Hayır ondan değildir. Hatta 4k7 direnç daha fazla beyz akımı sağlayarak LED'lerden geçecek akımı arttırır (transistörün betasıyla ilgili bir durum).

Transistörün bozuk olup olmadığını, bir de NPN olup olmadığını denetle. NPN olacak.

Genelde böyle bir arıza oluşmaz ama 3R-5W direnç iletiyor mu diye emin ol.

PCB'deki bağlantıları kontrol et. Soğuk lehim vb olmasın. Bir temassızlık olursa devre çalışmaz.

Diyotu yine yanlış bağlama. Transistörün beyzi şaseye değerse LED yanmaz.

TİP41C  Ben şansıma tüküreyim,sıfır malzeme olanlara bak ya:kaç paralık ürünler.
Elimdeki tüm elemanları tek tek kontrol edeceğim.

Edit1:sonunda led çıkışında 6 v gördüm(bozuk transistör değiştirince)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

mgozalan

Alıntı yapılan: seron - 08 Mart 2025, 17:48:50Bir saate kadar bir devre çizip gelicem, ufak bir işim var.
Bu iletiyi düzenlerim.
-------------------------

Geldim.

Nikel tabanlı pillerle kurşunlu akümülatörlerin şarj işlemleri lityum tabanlı pillere göre nisbeten kolaydır ve karadüzen devrelerle de idare edilebilir. Bu yüzden, pillerin şarjı için "transformatörsüz adaptör" devresini uygun gördüm. Bu devre, doğrudan şebeke gerilimini alıp akımını zayıflatarak pillere uygular. Yüzde yüz sağlıklı olmasa da bugün birçok ürünün içerisinde tercih edilmektedir.

Devremiz:

320volta ISHILDAC.png

220V güç, seri kapasitör ve doğrultma köprüsünden geçip zayıflayarak DC'ye dönüşür. Bu güç, LED'leri sürecek transistörü susturur ve elektrikler varken LED'lerin sönük beklemesini sağlar.
Aynı zamanda da pili şarj etmektedir. Pil belli bir voltaj seviyesine eriştiğinde pillere paralel bağlı şönt regülatör devreye girerek akım ve voltajı dengeler. Böylelikle piller aşırı şarjdan korunmuş olunur. Bu kadar.

BD243 transistörler mutlaka soğutucu heatsinke vidalanmalıdır.
BD243 yoksa benzeri yüksek akıma dayanabilecek transistörler tercih edilebilir.
Yüksek voltajlı transistör kullanmaya gerek yoktur çünkü piller zaten voltajı çökertmektedir.
Devre, piller bağlı değilken pirize takılmamalıdır! Doğrultma köprüsünün çıkışındaki smoothing kapasitör şişerek patlar. Transistörler yanar.

Zaten devresi var olan ışıldaklara ise çarpı ile işaretlenen kısımdan itibaren sağdaki devre uygulanır (şönt regülatör). Şönt regülatör burada BMS gibi çalışacağı için piller için iyidir.
Işıldağın devre kartından çıkıp bataryaya giden kablolar artıya eksiye dikkat edilerek bu devreye bağlanmalıdır.

Bir bak bakalım hoşuna giderse yap dene.

Değerli üstadım bu devrenin baskı şeması varmıdır.Bloğundada göremedim.

seron

Ayarlarız canını sıkma.

Ufak bir kitap yazıyorum onu bir bitireyim hallederim.

seron

mgozalan

Merhabalar,
@seron üstadım  çok teşekkür ederim.Bakır plaket ve malzeme dizilimi direk çıktı alabilirmiyim.ölçüler birebirmi.
Yazıcım arızalandı dışarda çıktı alacağım.

seron

Evet.
Direkt çıktı al. Hazır terslenmiş temiz çıktı sen birşey yapmıcan.
Sadece yazıcıdan çıktı alırken yazdırma ayarlarından 1:1 seçmen lazım. Boyutlandırmasız.