Ana Menü

ATX SMPS Modifikasyonu

Başlatan sozdil, 17 Nisan 2024, 16:38:51

sozdil

Konuyu takip edenler ve bu faaliyete ilgi duyanlar, sadece TL494 veya eşdeğeri entegreli olan kartlarla sınırlı kaldılar, belki bazı arkadaşlar da bu entegresi olan kartları arıyor olabilirler ancak bu entegre ESKİ olduğundan bulmakta sıkıntı çekiyor olabilirler. Altyapımız nedeni ile, biz de bu sınırın dışına çıkamadık.

Daha önce belirtmiştim, başka entegreli olanların entegrelerini söküp, buraya TL494 ile bir modul yapıp takıyorlar demiştim, fakat bu tabii TAM DOĞRU bir ifade olmamış. Bu ifade hem VOLTAJ hem de AKIM ayarı istenen tadilatlar için GEÇERLİ. Ancak sadece VOLTAJ ayarı veya SABİT daha yüksek bir voltaj istiyorsanız, birçok değişik entegrelerde küçük tadilatlarla bu mümkün gözüküyor.

TEMEL PRENSİP, entegreyi KANDIRMAKTAN geçiyor.

6105, 7512, 2003 vs vs ve benzeri entegreli kartlalarda, 3.3V, 5V ve 12V bacaklarını kandırabilirseniz, voltaj ayarlı yapabiliyor veya daha yüksek voltaj alabiliyorsunuz. Bu kandırmayı yapmak bana ÇOK KOLAY gibi gözüktü, daha sonra burada yaptığımızın benzeri algılama hattı dirençlerini değiştirerek VOLTAJ tadilatı yapıyorsunuz. İzlediğim videolar arasında MODÜL yapıp takmadan bu değişik entegrelerde, HİÇ akım ayarı yapıldığını görmedim dolayısı ile oalbilirliği hakkında bir fikrim yok, sadec birkaç videoda bu kartların bazılarında akım ayarı yapılamayacağını söylüyorlar.

Herhalde bir sonraki faaliyetimiz bu değişik entegreli olanları VOLTAJ ayarlı yapmak.

dede_salih

Alıntı Yapbelki bazı arkadaşlar da bu entegresi olan kartları arıyor olabilirler ancak bu entegre ESKİ olduğundan bulmakta sıkıntı çekiyor olabilirler.
ATX PSU'ları dönüştürme projelerinde ki temel amaç bu zaten. Günümüz PC'lerinin yüksek güç gereksinimi sonucunda kenara ayırdığımız düşük güçteki "ESKİ" PSU'lara yeni bir amaç vermek. (akü şarj aleti, labaratuvar güç kaynağı, v.s.)  ;)

Alıntı Yap6105, 7512, 2003 vs vs ve benzeri entegreli kartlalarda, 3.3V, 5V ve 12V bacaklarını kandırabilirseniz, voltaj ayarlı yapabiliyor.
2003, 2005 entegreler başlangıçta 3.3v,5v,12v girişlerini kontrol eder. Gerilimlerde sapma varsa çalışmaz.
Yani TL494'lü psu'larda diyot, direnç, transistör v.s. ile yaptığımız kontrol işlemi entegrenin içine dahil edilmiş.
Bu yüzden lm317 yada lm78xx serisi 3 bacaklı voltaj regülatörleri ile buralara düşük akımlı sabit gerilimleri sağlarsak eğer entegreyi kandırmış oluyoruz.

Alıntı YapTEMEL PRENSİP, entegreyi KANDIRMAKTAN geçiyor.
Aynen öyle.
Diyelim ki entegreyi kandıramadık!  :'(
Datasheet, şema yada örnek uygulama da bulamadık.
Bu durumda orjinal entegreyi ve çevresindeki bileşenleri temizleyip TL494 yada bildiğimiz başka bir entegre ile sürücü kartı hazırlayıp PSU üzerine modül olarak dahil ediyoruz.

TL494'un popüler olmasının sebepleri; ucuz olmasından dolayı kolay temin edilebilirliği ve 2003, 2005 v.b. pwm entegrelerine göre daha minimal (çekirdek) yapıda olması.

Aşağıdaki linkte birçok ATX PSU dönüştürme projeleri var. Faydalı olacağını düşünüyorum.
ATX PSU Dönüştürme

sozdil

TL494 veya eşdeğerlerinden FARKLI bir PWM çipi tadilatı konusunda, VİDEO SEYRETME faaliyetine başladık. Bu arada bir de AT2005B çipli bir ATX güç kaynağı bulduk. Bu güç kaynağına -12V hattı tadilatı yapmışız, yani yüksek amperli 24V alabiliyoruz ama kutulanmamış halde.

Henüz herhangibir AT2005B çipli bir kart yollarını incelemediğimden TRAFİĞİN NASIL? olduğunu bilmiyorum.

Hemen belirteyim, bütün 2005'leri aynı çip zannederdim ama AYNI GİBİ olsalar bile, son harfine göre FARKLILIKLARI var. WT7514L de aynı entegre. FARKLARI, bacakların yerleri değişik ve bazı bacaklar FARKLI VOLTAJ'da çalışıyor.

Tadilat, 3.3V, 5V, ve 12V algılama bacaklarını KANDIRMAYI ve Vadj bacağının bir potansiyometre ile düzenlenmesinden geçiyor. KORUMA kalkıyor mu tam emin değilim ama bizim ilk yapacağımız tadilatta korumayı kaldırmamaya çalışacağız. Tadilatın ANA FİKRİ için bir devre çizimi buldum, benim gibilerin ANLAYABİLECEĞİ bir tadilat.
Çizimi, ekte bulabilirsiniz ancak DİKKAT, devreyi sadece ANAFİKİR amacı ile koydum. KESİNLİKLE NİHAİ TADİLAT DEĞİDİR., Örneğin, -5V ve -12V hatlarını sökmeniz ve çıkış kapasitörlerini değiştirmeniz lazım.

Bazıları, 3.3V ve 5V hatlarını tamamen söküyorlar.

Videosu da burada:
https://www.youtube.com/watch?v=c3mW0ZY4skE&list=WL&index=1&t=693s

Bu tadilatta STAND-BY voltajı (5V) ile 3.3V, 5V, ve 12V algılama bacaklarını KANDIRMIŞ ve Vadj bacağını bir potansiyometre ile düzenlenmiş.

Farklı şekillerde KANDIRMA yapanlar var. KANDIRMA için, bazıları diyot, bazıları regülatör bazıları da VOLTAJ BÖLÜCÜ yapıyorlar. Bazıları da bacak voltajı yerine HAT VOLTAJI düzenleyerek, algılama hatlarının başlarına bağlıyorlar. Kaynak olarak da STAND-BY'ın 5V ve 16V çıkışını kullanıyorlar.

AT2005B'den farklı fakat eşdeğer (örneğin ATX2005 veya WT7514L) bir PWM entegreli kartı tadil edecekseniz, MUTLAKA algılama bacaklarının konumlarını ve voltajlarını DATA_SHEET'ten bulmanız lazım.

Biz biraz daha video bulup seyredelim, bir de bulduğumuz güç ünitesini söküp trafiği inceliyelim.

sozdil

Bir önceki mesaja, önemli olduğunu zammettiğimiz bir resim eklemeyi unutmuşuz, onu da ekleyelim. AT2005B'ye göre, diğerlerinde bacakların yerleri, İKİ BACAK kaymış.

Video aramalarında, 2005 çipi ile ilgili pek işime yarayacak birşey bulamadım. Bir önceki mesaja eklediğimi de birkaç kez seyrettim.
Videoda birşey dikkatimi çekti. YÜKSÜZ TEST esnasında bir duman çıkıyor ve uzman FANI soğutmak için karta doğru tutuyor. Bana biraz garip geldi, çünkü YÜKSÜZ olarak, bir elemanın ısınmasını, ben tadilatta bir YANLIŞ'a veya kartta bir ARIZA'ya bağlıyorum. Bu faraziye ne kadar doğru tam emin değilim ama MANTIK'en böyle olması lazım.

Biz AT2005B entegreli kartımızı söktük ve trafiği biraz inceledik. Videodaki kart ile bizimki AYNI kart gibi gözüküyor. Elemanların yerleri ve büyüklükleri AYNI, bazı CAMPIR'lardan bahsetmiş, onların yerleri de AYNI.
Karttaki 3,4,5,6 no'lu bacaklarda, benim anlamadığım bir TRAFİK var, neticede, ısınmanın GARİP'liği ve bu TRAFİK nedeni ile, bu videoda, tadilatı yapanın bu işi DOĞRU YAPMADIĞI kanısı oluştu. 3.3 ve 12V trimmerlerini ve AYAR potansiyometresini nereye bağladığı da tam AÇIK değil, ve algılama hattı bağlantılarını kopartmak için, bazı yerlerden birşeyler sökerek bağlıyor ve yüklü bir test YOK. 3.3V hattını sökerek, 5V ve 12V çıkışını ayarlı olarak alıyor.
Daha önce belirtmiştim, bazıları bu 3,4,5 no'lu bacakları kopartarak buralara KANDIRMA için bacak voltajlarını uyguladıkları halde, bazıları da bu algılama hatlarını başlangıcına HAT VOLTAJ'larını uyguluyorlar. Algılama hatlarında TRAFİK varsa, sanki algılama hatlarını başlangıcına HAT voltajlarını uygulamak DAHA DOĞRU gibi geldi.
Tadilat faaliyetimizin başlangıcından 1.5-2 sene sonra, hedef prensibimizi delerek, DATA-SHEET incelemesi yaptık. Pek birşey anladığımız söylenemez ama bir fikir verdi.
Çalışmaya devam.

sozdil

Resim gitmemiş tekrar yolluyorum.
Bu sefer de iki tane gitmiş.

sozdil

Birkaç gündür, hanım bazı ev tamiratlarında çalıştırdığı için, buradaki konu ile ilgilenemedik. Dün akşam, seyredecek bir TADİLAT videosu ararken, karşıma HİÇ GÖRMEDİĞİM bir TADİLAT çıktı. Videoyu ekliyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=5aDWpzmmP0g&t=780s

Bu tadilat, tüm hatları ayarlı hale getiriyor. 24-27V civarlarına, ve hatların AKIM kapasitelerine çıkabiliyorsunuz.

Kartın PWM entegresi LW4933. DATA SHEET'ine baktım, bana, son faaliyetimizdeki 2005 ailesindekilerin aynısı GİBİ GELDİ ama sizlerin, benim bilgi ve tecrübemin yetersizliğini dikkate alarak, daha dikkatli incelemeniz gerekir.

Henüz bu çipi olan bir kart da ben GÖRMEDİM, belki bazı arkadaşlara faydası olur diye yazıyorum.

Genel olarak ifade etmek gerekirse, V3.3, V5, V12, PT ve TOPRAK bacaklarını birleştirerek, V5 algılama hattını koparıyor ve hata yükseltici (POS+(16nolu bacak)) bacağını bir potansiyometre ve dirençler ile düzenleyerek AYAR YAPIYOR. Tabii, yüksek voltaj için, çıkış kapasitörlerini de değiştiriyor.

2005 ailesinin bazı tiplerinde PT bacağında EKSİ (-) voltaj kullanıldığı için, bu tasarım kullanılabilir mi BİLMİYORUM ama, bana AT2005B ve WT7514L çipli olan kartlarda, bu tadilat KULLANILABİLİR gibi geldi.???? Ama siz DİKKATLİ olun.

Bu TADİLAT sadece videodaki UZMAN'ın kullandığı karta ÖZEL bir tadilat da olabilir.

Daha önce belirtmiştim, elimdeki AT2005B çipli karta, ben -12V hattı tadilatı uygulamıştım. -12V hattının diyotları değişmiş, ve yollar takviye edilmişti, yani 24V alabiliyordum.. Eğer DOĞRU DÜŞÜNÜYORSAM, bu tadilat ile 48V civarlarına çıkılabilir.

-12V tadilatları, bu faaliyete başladığım zaman yaptığım İLK tadilatlar idi, o zamanlarda ANA CHOKE'u sökmeye ve -12V sargısını kalınlaştırmaya, BECEREMEM diye yapmaya cesaret edemiyordum. Artık söküp sarabiliyoruz, O zamanlar ayrıca bu tadilatları, güvenlik açısından, KORUMAYI KALDIRMADAN yapıyorduk ama anladığım kadarı ile bu tadilatta KORUMA KALKIYOR yani yapacak olursak, TEHLİKELİ bir alana giriyoruz.

Biraz daha çalışalım.