Ana Menü

Ayarlı kısa devre koruması

Başlatan 07 Osman, 21 Şubat 2022, 12:14:35

asma

Evet bu devreyi incelemedim , yorum yapmadım. Haklısınız.
Bu devrede akım ayarı yaklaşık 2,7A den sonsuza doğru yapılır. Bu durumda 12V/21W ampul için tepki vermez.
Bu devreyi 24Vdc ile besliyorsunuz. Çıkışı boşta 12V ayarladıktan sonra 12V/21W ampul bağladığınızda 8,9V a düşmesi kabul edilemez. Eğer 11,99V a düşer ise ölçüm methodlarını gözden geçirip 5A ve 10A de test ederiz. Artmıyorsa kabul edilebilirdir.
Ama giriş gerilimi 12V ise çıkışta 8,9V olması gayet normal. Dirençle kondansatörle değişmez bu değer. Giriş geriliminden yaklaşık 3V düşük voltajı kullanabilirsiniz. (regüle edebilirsiniz)

Devrede geri beslemeye bağlı gerilim bölücü dirençler var R7 ve R8. Bu dirençler 30V çıkış gerilimine nasıl dayanır.
0,47/5W iki direnci paralel bağlayınca 10A lik kaynak olmaz. 6,5A den fazla akım çekerseniz (kısa süreli olur) kendini , etrafını yakar. Bozulmadan önce lehimi eritebilir.

Bu şema , 30V / 10A / akım ayarlı şeklinde yorumlanmamalı.

Kolay gelsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 03 Haziran 2022, 19:13:25Evet bu devreyi incelemedim , yorum yapmadım. Haklısınız.
Bu devrede akım ayarı yaklaşık 2,7A den sonsuza doğru yapılır. Bu durumda 12V/21W ampul için tepki vermez.
Bu devreyi 24Vdc ile besliyorsunuz. Çıkışı boşta 12V ayarladıktan sonra 12V/21W ampul bağladığınızda 8,9V a düşmesi kabul edilemez. Eğer 11,99V a düşer ise ölçüm methodlarını gözden geçirip 5A ve 10A de test ederiz. Artmıyorsa kabul edilebilirdir.
Ama giriş gerilimi 12V ise çıkışta 8,9V olması gayet normal. Dirençle kondansatörle değişmez bu değer. Giriş geriliminden yaklaşık 3V düşük voltajı kullanabilirsiniz. (regüle edebilirsiniz)

Devrede geri beslemeye bağlı gerilim bölücü dirençler var R7 ve R8. Bu dirençler 30V çıkış gerilimine nasıl dayanır.
0,47/5W iki direnci paralel bağlayınca 10A lik kaynak olmaz. 6,5A den fazla akım çekerseniz (kısa süreli olur) kendini , etrafını yakar. Bozulmadan önce lehimi eritebilir.

Bu şema , 30V / 10A / akım ayarlı şeklinde yorumlanmamalı.

Kolay gelsin.

Sayın @mustafaaxu sizin dediğiniz akım ayar pot bağlantı değişikliğinde hiç bir değişiklik olmadı.

Sayın @asma  tespitlerinizin hepsi nokta atışı doğru.  ::ok      Beslemeyi 24 voltluk smps kartımla yapıp, çıkışı 12 volta ayarladım.  Yük olarak bu sefer 12 volt 55 wattlık araç far lambası kullandım, yaklaşık 4,5 amper civarı akım çekiyor. Ve bu sefer voltaj düşümü olmuyor. O zaman benim akım potu da çalışıyor, dediğiniz gibi minimum 2,6 ampere düşürüyor.  Transistörlerin yanındaki 1 ohm luk dirençler normal ısınırken sizin belirttiğiniz paralel 0,47 ler çok ısınıyor.

Zaten bozulan 300w 20A Dc-Dc step down modülün yenisini aldım ve kullanıyorum, bunu da yedek olarak yapacaktım.  Akım ayarı sıfırdan başlasa  işimi görebilirdi aslında, fanlı soğutma falan denerdim.

Peki şimdi elimdeki malzemelerle  resimdeki devreyi denemek istiyorum. 2 tane 2SD1047 yerine yine 4 adet  TIP35C, TIP41C yerine de BD139 kullansam. Yine transistör ayaklarına 0,1 ohm 5w dirençleri kullanmalımıyım, yoksa devreye sadık mı kalayım. 

Sizlere zahmet veriyorum ancak, bu devreyi de yorumlayabilirmisiniz ? 

LM723 10A.jpg

mustafaaxu

Gönderen 07 Osman
Yine transistör ayaklarına 0,1 ohm 5w dirençleri kullanmalımıyım, yoksa devreye sadık mı kalayım.

hocam kısa bir bilgi:
bu tip devrelerde paralel bağladığınız her çıkış transistörün çıkışına yada girişine sınırlama direçi koymak zorundasınız
neden derseniz her transistörün iletime geçme seviyesi farklıdır bu durum imalattan kaynaklanan bir olaydır
parele bağlı transistörlerden biri diğerindenönce iletime geçerek rek başına çalışmaya başlar buda ilk anda ya çok ısınır yada transistörün bozulmasına neden olur

çıkışa uygun direç bağlandığında çekilen akım eşit olarak transistörlerden akar.
bu durum diyotlarda ve ledlerde çok görülmekte
kolay gelsin kardeşim
TA5EK

asma

Merhaba

2SD1047 kullanılan şema için elindeki transistörleri taş direnç ilavesiyle kullanabilirsin.
Yalnız , vakit kaybı veya hüsran olursa karışmam.
Bu devrede geribesleme yok. Açık çevrim çalışan devrenin regülasyon değeri iyi olmaz. Ancak senin giriş gerilimin regüleli olduğu için çok sıkıntı olmaz. Deneyebilirsin.
Akım koruması ilginç olmuş , acaba çalışıyor mu diye merak ettim. (bu çalışmaz diyecek kadar anlayamadım)

Kolay gelsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 05 Haziran 2022, 15:14:58Merhaba

2SD1047 kullanılan şema için elindeki transistörleri taş direnç ilavesiyle kullanabilirsin.
Bu devrede geribesleme yok. Açık çevrim çalışan devrenin regülasyon değeri iyi olmaz. Ancak senin giriş gerilimin regüleli olduğu için çok sıkıntı olmaz. Deneyebilirsin.
Akım koruması ilginç olmuş , acaba çalışıyor mu diye merak ettim. (bu çalışmaz diyecek kadar anlayamadım)

Kolay gelsin.

Değerlendirmeniz için teşekkür ederim  sayın @asma . Elimde malzeme var nasılsa birde bunu deneyeyim, ne kaybederim.

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 05 Haziran 2022, 15:14:58Merhaba

Kolay gelsin.

Devreyi yaptım,

Voltaj ayarı tamam, ama yine sizin dediğiniz gibi bu sefer akım ayarı hiç çalışmadı. Ne düşük akımda ne de 3 amper ve üzerinde  >:(      Devreyi delikli pertinax levhada yapmak için aşağıdaki çizimi elde ettim kolaylık açısından, #41 sayılı mesajdaki devreyi bu hale getirdim, Allah aşkına arkadaşlar bakarmısınız bir hatam var mı ?  Artık iyice paranoyak oldum.

2022.jpg

asma

Senin çizdiğin taslak doğru , orjinalinde sorun var.

İstersen küçük bir dokunuşla akım ayarını yeniden deneyelim.
723 ün 3 nolu pininden ince bir kabloyla çıkışa atlama yap. Sonra ver coşkuyu.

Denemeye değer. ;)

07 Osman

Alıntı yapılan: asma - 12 Haziran 2022, 11:56:17Senin çizdiğin taslak doğru , orjinalinde sorun var.

İstersen küçük bir dokunuşla akım ayarını yeniden deneyelim.
723 ün 3 nolu pininden ince bir kabloyla çıkışa atlama yap. Sonra ver coşkuyu.

Denemeye değer. ;)

Aklın yolu birmiş sayın @asma

Akşam neti kurcalarken, sizin de yorumlarınızın olduğu  https://320volt.com/lm723-2n3055-voltaj-akim-ayarli-guc-kaynagi/    burada aynı devrenin  sadece elemanların değerleri farklı olan versiyonunu buldum. Kontrol ederken sizin belirttiğiniz bağlantıyı bende fark ettim ve denedim.

Devre girişi : 17 volt DC
Regüle edilmiş çıkışı: 12 volt DC
Yük: 12v 21watt oto ampülü

Entegrenin 3 nolu çıkışını devre çıkışının artısına dokununca çıkış voltajı 10,25 volta düşüyor ama akım ayarı yine olmuyor maalesef.
Tek eksik girişteki 11500mf ve çıkıştaki 100mf.   Bunlar etkiler mi ?
Eksik yada hata nerede? :(

powersupply.gif

07 Osman

Arkadaşlar proje için iki adet entegre satın almıştım,  biraz özce hiç kullanmadığım entegre ile denedim bu sefer çalıştı. Muhtemelen ilk projede entegrenin akım kısmına bir şekilde zarar verdim, yada  daha önce @seron  un da dediği gibi entegre "KALİTE" değildi belki de. Normalde entegre ayağı kullanıp tüm devre bittikten sonra entegreyi takmıştım ama neyse artık.

Şu an çalışıyor bakalım, yardımlarını esirgemeyen sayın @asma  , @seron  ve @mustafaaxu   çok teşekkür ederim.

Bu arada, ürünlerinin kaliteli ve orjinal komponent sattığından emin olduğunuz  online site varsa öneri alabilirim.

seron

Osman abi,
Takip edebildiğim kadarıyla şu anda dünyada ciddi bir çip krizi var. "Çip" terimi seni yanıltmasın; genel anlamda komponent krizinden bahsediyorum. Şu aralar durum nedir bilmiyorum ama, bırak bugünleri, koronadan önce bile aradığın şeyin orjinaline denk gelmek zor idi. Ben 2012-2013 yıllarında orjinal LM78XX bulamıyordum sen ne diyon. :o

Aynı üründen birkaç farklı yerden 3er 5er satın al. Hangisi sağlam çıkarsa bahtına. Hayır illa kalite isterim dersen, farnel'den, on semiconductordan bizzat iletişime geçip yalvarıcaksın başka yolu yok... :(