Ana Menü

Akü şarj cihazı hakkında

Başlatan Vehbi54, 06 Kasım 2021, 16:53:23

Vehbi54

Alıntı yapılan: seron - 26 Aralık 2021, 22:36:09Hocam ısınır.
Tristörle nasıl bağlayacağım diye sorunca resmi verdim. Böyle bağlanır yukarıda Mustafa abinin verdiği devre bu.
Büyük akü şarj ediyorsan ısı mecbur açığa çıkacak ondan kaçış yok. Zaten sıkıntı da burada. Bu kadar ısı hassas devre elemanlarına zarar vereceği için, 10A değil, 35A köprü diyot seçtik. Transistörlü devre değil tristör gibi dayanıklı ve de akıllı bir parça seçtik. Transistörlü de olur tabi lafım transistörlü kötü olur değil.
Bir oto aküsü 60Ah.
Bu aküyü 10A'ya kadar akım ile şarj edebilirsin.
6A ise normal şarj akımıdır.
Bu şekilde yüksek bir akımın kontrolü, mesele akü şarj etmek olduğunda zordur. Niye? Çünkü yukarıda bahsetmiştim, adeta uçları kısadevre etmiş gibi olacaktır akü. Bu, devre elemanlarını çok zorlar. Lab tipi güç kaynağı yapıyor olsaydık tüm bunlar sorun olmayacaktı.
Dolayısıyla evet kabul ediyorum, bir çıkmazın içindeyiz. O yüzden iki yolunuz var:
1-Kaliteli başka bir devre bulacaksınız. (Elle akım kontrolü yapabilirsiniz)
2-Kolaya kaçmak isterseniz tristör kontrollü devre yapacaksınız. (Akım kontrolünü elle yapamazsınız)

Birinci madde çok fazla yöntem içerir. PWM kontrollüsünü bile yapabilirsiniz (ben bilmiyorum). Yani belli bir frekansta kare dalga ile şarj ettirirsiniz, böylelikle ısıyı teorik olarak yarı yarıya azaltırsınız. PWM'nin niteliğini değiştirerek akım kontrolü sağlanabilir. (frekansın)Doluluk oranını değiştirdikçe akım değişir. Gibi...

Anladım hocam çok teşekkür ederim.

bugdaytanesi007

arkadaşlar kolay gelsin tüm arkadaşları bilgilendirmek isterim
akü şarj devrelerinde devre tasarımı yapılırken ve ya yaparken kullandıgınız zener diyotu 12 volt degil de 14 volt tercih edin
kolay gelsin her akünün üzerinde kullanım etiketi bulunmaktadır bunlara dikkat edelim

Özkan Öz

Hocam yukarıdaki devre resminde akünün + kutup başından bağlanmış olan sarı renkli 50W olacak şeklinde belirttiğiniz taş direnç kaç ohm dur? Bunun görevi nedir ve bu taş direnci kullanmazsak tam olarak nasıl sonuç verecektir? Ayrıca devrede 4700MF kondansatörün kullanılması neden sakıncalıdır? Ayrıca 1N400X diyot yerine 15V 1W zener diyot mu kullanmalıyız? Yani toplam 2  adet 15V 1W zener diyot mu kullanacağız? Böylesi daha mı iyidir? Benim kullandığım akü şarj cihazı sadece 1 adet köprü diyot ile çalışıyor. Üzerinde herhangi bir kondansatör bulunmuyor? Buna hiç olmazsa kondansatör takmalı mıyım? Takarsam voltajı ve akımı ne yönde etkiler ve bunun akü şarjına nasıl etkileri olur? Cevabınızı önemle bekliyorum. Saygılarımla.

seron

Özkan merhaba. Aynı şeyi iki yere birden yazmışsın blogda yanıt verdim aynısını buraya da yapıştırıyorum:

Alıntı YapMerhabalar.
Akünün +'sına seri bağlı o direnç, akım sınırlama direncidir ve ohm değeri akünün cinsine göre değişmektedir. Şuradaki excell hesaplayıcıyla değerini bulabilirsiniz: https://320volt.com/forum/index.php/topic,9519.0.html
Bu direncin görevi, aşırı akım akmasından dolayı trafonun ve akünün zarar görmesini engellemektir. Akü ve piller onda bir şarj akımıyla şarj edilmelidir. Bu direnç bunu sağlamaya yöneliktir. SCR'nin çalışma mantığı gereği devrede 4700uF kondansatör kullanılmaz. Bu devre, doğrultulmuş DC'deki dalgaları kırpmaktadır. Bu yüzden çıkış dalgasız olmamalıdır. 1N400X diyot yerine zener kullanmayacağız, zener diyotu ayrı kullanacağız. Devrede belirtilmiş. 1N400X diyodu devre şemasında D3 olarak belirtilmişken, Zener diyodu D4 olarak belirtilmiştir. İkisi farklıdır. İki adet zener kullanmayacağız bir adet kullanacağız. Köprü diyot çıkışına kondansatör bağlamayın, çıkış dalgalı olmalıdır. Zaten akümülatör ve pilleri darbeli akımla şarj etmek daha sağlıklıdır.