Ana Menü

Kendi Çizdiğim Nikel Pil Şarj Devresi

Başlatan seron, 20 Eylül 2020, 22:55:09

mustafaaxu

4,2v tepe değer ayarlanabilir TL431 tabanlı flipflop Sarj devresi
Seron kardeşimin verdiği gazla
Bu devreyi yeniden derledim
Konunun temeli
Şarj tepe voltajını ayarlayabileceğiz
Akım sınırlaması olacak
Şarj Filipfliop Pals darbeli olacak
Devre incelendiğinde üç özellikte açıkça görülmekte

Önce Tepe değer ayarı
Çıkışa 200ma bir lamba bağlayıp voltmetrede 4,20 tepe değerde resetlemesini wr 100 k ile ayarlamamız gerekiyor
Devreye 12v verdiğimizde led1 ve led2 yeşil yanık durumdalar led3 sönük
Kullanılabilir durumda olan 18650 pilimizi bağlıyoruz
Eğer sarj başlamaz ise  RESTART butonuna basarak sarjın başlamasını sağlıyoruz
Çalışma :Restarta bastığımızda led1 söner led2 ve led3 flipflopbun palslarını ırf9540ile pile basmaya başlar led 2 ve led 3 karşılıklı şekilde yanıp sönerler led 2 yandığında ırf9540 kesime gider led2 söndüğünde ırf9540 iletime4 geçer tepe değeri 4,2 v gelene kadar işlem tekrarlanır

Aynı zamanda TL431 herseferinde pilin üzerindeki voltajı okur ve 4,2v gelene kadar kesimde bekler
Mosfet ırf9540 ise R11 ve Q3 tarafından ideal bir şekilde sürüldüğü için ısı yayılımı çok azdır (yok denecek kadar
Şarz devrelerinde genellikle tepe voltajına gelindiğinde control devresinin voltajı bıçak gibi kesmesi istenir
TL431 genelde şarz devrelerinde her ne kadar tepe voltajında iletime biranlık geçsede tekrar  sönüyor buda devrede sağlıksız kontrol sağlıyor
Bu durumu ortadan kaldırmak için zekice bir yöntem uyguladık 4,2v geldiğinde D1 ve R4 ikilisi TL431 referans voltajını yükselterek tekrar sönümlenmesini engelliyor

TL431 kendini tetikleyen bir devre oluyor
BC308 transistörler aynı anda farklı görevler yapıyor
Q1 hem TL431 devamlılığını sağlıyor hemde flipflop a set reset yaptırıyor
Q2 hem flipflop un setreset girişi hemde pals flipflopun bir ayağı
Q3 hem flipflopun çıkış ayagı hemde ırf9540 in sürücüsüsü ve led2 full kontrolu
        Not:devre protoboartda denendi
Deney setinde tüm kontrollerini yapıldı  Pil tam boşta iken Rx12 om ısınıyor
TL 431 hatalarda bozuluyor 2 tane pert yaptım
Geliştirme:
Akım ayarlı hale getirilebilir
Irf9540 Swich mode uyarlanabilir
Umarım faydalanırsınız
Kolay gelsin

seron

Ooohaaraaa :D Hacı çok zahmet çekmişsin bu nedir... Küçücük entegreyle yapılabiliyor halbuki. Ama geliştirmek iyidir.  ::ok

mustafaaxu

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 12 Ekim 2020, 13:54:244,2v tepe değer ayarlanabilir TL431 tabanlı flipflop Sarj devresi
Seron kardeşimin verdiği gazla
Bu devreyi yeniden derledim
Konunun temeli
Şarj tepe voltajını ayarlayabileceğiz
Akım sınırlaması olacak
Şarj Filipfliop Pals darbeli olacak
Devre incelendiğinde üç özellikte açıkça görülmekte

Önce Tepe değer ayarı
Çıkışa 200ma bir lamba bağlayıp voltmetrede 4,20 tepe değerde resetlemesini wr 100 k ile ayarlamamız gerekiyor
bu akım içindi aşagıda ek ilave ile tepe volt ayarı düzeltmesi

DÜZELTME: burda Tepe voltaj ayarı yapmak için lamba ile kesim voltaj ayarı yanlış olmuş bu yöntem akım içindi
Tepe voltaj ayarı için 100k ve 1000uf kondansatör üzerinde de yavaşça yükselen voltajı okuyarak 4,25v geldiginde kesecek sekilde yapılacaktı
önce S swiç b konumunda 4,25 volt ayarlanır sonra swich a konumuna alınır pil bağlanır
yanlış anlatım olmuş k bakmayın...
Umarım faydalanırsınız
Kolay gelsin

seron

Bir de pals jeneratörü kısmının kondansatörleri çok büyük. Frekansın ortalama olarak söylüyorum 50Hz lerde olması gerekiyor. Gürrrrrrrrrr diye titresin ortalığı. Lakin ben bunu Nikel piller için söyledim. Lion pillerde darbeli şarj olayını pek araştırmadım. Faydalı mı olur zararlı mı olur ona da bir bakmak lazım.

mustafaaxu

Alıntı yapılan: seron - 13 Ekim 2020, 15:55:18Bir de pals jeneratörü kısmının kondansatörleri çok büyük. Frekansın ortalama olarak söylüyorum 50Hz lerde olması gerekiyor. Gürrrrrrrrrr diye titresin ortalığı. Lakin ben bunu Nikel piller için söyledim. Lion pillerde darbeli şarj olayını pek araştırmadım. Faydalı mı olur zararlı mı olur ona da bir bakmak lazım.
bence haklısın şimdiki frekans 10 Hz civarında kapasiterle oynayarak frekabs arttırılabilir
yada Bc308 10 k lık dirençlerle küçülterek yapabiliriz
kolay gelsin

seron

Şurada güzel bir örnek var:
http://www.seekic.com/circuit_diagram/Automotive_Circuit/Using_NE555_Skillfully_as_Pulsing_Nickel_cadmium_Battery_Charger_Circuit_2.html
Gayet mantıklı geldi istenirse incelenebilir.
NOT: Kaynağın güvenilir olup olmadığını bilmiyorum.