Kapasitör arızasını nasıl tespit ederim.

Başlatan crixallis31, 03 12 2022, 11:54

« önceki - sonraki »

crixallis31

Merhaba resimdeki devre kartı basküle ait bozulmuş bende ANENG AN8009 multimetre var arıza tespiti yapacağım bolbol kapasitör var sanırım c1,c2 falan yazanlar kapasitör olsa gerek. Multimetreyi capasite moduna getirip sökmeden ölçeyim dedim değer göremedim. Sökmediğimden dolayı mı kapasiteleri mi çok küçük acaba? Tamir işini öğrenmek istiyorum gözden çıkarılacak bozuk eşyalardan başlayayım dedim bu konuda bana yardımcı olabilir yönlendirebilir misiniz ne yapmam lazım.
Sökerek ölçmek lazımsa bu kapasitörlerde yön var mı?
Geri takmak için hangi taraf artı hangi taraf eski nasıl anlaşılıyor? Üstünde birşey de yazmıyor kapasitörlerin.
Söktüğüm bozuksa bunun kapasite ve voltajı ne?
Kartın arkasını arattım google'da hiçbirşey bulamadım bu devre kartının devre şemasını nerede nasıl bulur araştırırız?

shampuan

Resimde gösterdiğiniz kartın üzerindeki kapasitörlerin +sı -si yoktur. Ayrıca kolay kolay bozulmazlar. Arızanın ne olduğunu söyleseydiniz biraz daha kolaylaşırdı. Pil takılan yerde oksitlenme var daha önce aynı sorundan dolayı çalışmayan bir baskülü orayı zımparalayarak tamir etmiştim. Ayrıca birinci resimde solda dijital ekrana değen tarak gibi çıplak yeri bir silgiyle güzelce silip parlatın. Sorun muhtemelen ortadaki damla çipte olabilir. Ancak önce pil yatağındaki oksidasyonu giderip biraz vazelin sürün. WD40 da olur.

crixallis31

Alıntı yapılan: shampuan - 04 12 2022, 17:27Resimde gösterdiğiniz kartın üzerindeki kapasitörlerin +sı -si yoktur. Ayrıca kolay kolay bozulmazlar. Arızanın ne olduğunu söyleseydiniz biraz daha kolaylaşırdı. Pil takılan yerde oksitlenme var daha önce aynı sorundan dolayı çalışmayan bir baskülü orayı zımparalayarak tamir etmiştim. Ayrıca birinci resimde solda dijital ekrana değen tarak gibi çıplak yeri bir silgiyle güzelce silip parlatın. Sorun muhtemelen ortadaki damla çipte olabilir. Ancak önce pil yatağındaki oksidasyonu giderip biraz vazelin sürün. WD40 da olur.
Hiçbişey yazmıyor ekranda. pille çalışmıyordu çok pil tükettiği için pil yerine 3v adaptör bağlıydı. Sürgülü voltajı artırılabilir adaptörlerden eve gelen misafir çocuk kurcalamış fazla voltaj verip kebap etmişler heralde. Bende madem bozuk gayet basit temiz devre kurcalayayım bir şeyler öğrenirim dedim. Kondansatörleri multimetre neden okumuyor peki? sökmeden ölçtüğümden mi?

crixallis31

Devre kartında R00 yazan siyah şey(onun üzerinde de 0 yazıyor) direnç mi? Sökmeden Direnç modunda değer gözüktü hatırlamıyorum kaç ama. Buzzer moduna alınca ötüyor :D. Sağlam mı şimdi bu? Yoksa söküp ölçmek mi lazım kondansatör gibi?

shampuan

Sigorta o. Ölçünce değer gösterir buzzer bip sesi verir.
Onunla hiç uğraşmayın ortadaki çipi gitmiştir onun yenisini alın bence.

crixallis31

Zaten tartının yenisini alacağım gözden çıkardım. Ölçmeyi tamiri öğreneyim diye soruyorum. Sigorta olduğuna göre ve multimetre öttüğüne göre sağlam yani değil mi? sigortayı söküp ölçmeye gerek yok yani? Bu ufak kapasitör gibi parçaları havya ile sökmesi zor oluyor bi cımbız havya alıp öyle söküp ölçmeyi düşünüyorum. Alırsam kalan kapasitörleri de söküp ölçerim. Hepsi sağlam çıkarsa dediğiniz gibi ortadaki damla şeklinde çip midir nedir ondan diye elden çıkarırım artık tartıyı.