Ana Menü

13 volttan 18 volt elde edilir mi ?

Başlatan 07 Osman, 17 Aralık 2019, 11:40:34

07 Osman

Alıntı yapılan: manipulator - 28 Aralık 2019, 01:31:23Bilindik bir marka olmadığından fazla performans beklememek lazım. Ama matkabın içinde (olduğunu zannetmesem de) ekstra devre olup bozukta olabilir.

Bence 20-30 TL ye pc güç kaynağı alıp deneyin. 12V'ta 15-20 amper civarı akım verebilir. Matkabın içini açıp doğrudan motora bağlayacaksınız.

Sayın @manipulator  ,  İçinde elektronik devre yok. Hız ayarlamalı bir tetik mekanizması, bu mekanizmanın içinden çıkan 3 adet kablo ve bu kabloların bağlı olduğu soğutucuya bağlanmış ve yazıları silinmiş  bir güç transistörü/voltaj regülötörü gibi 3 bacaklı bir eleman. Motor olarak ta 63718 Johnson 3E0842  motor var. 

Dediğiniz gibi bilgisayarın power suplly sinden  12 voltu direk motora verirsem (tetik mekanizması devre dışı)  daha önceki denemelerimden  fazla performans alıyorum,

Power supplnin (+) sını sarı kablodan, (-) sini ise anakart soketindeki mavi kablodan alırsam 24 volt veriyor.   24 voltu da normal batarya girişinden verdiğim zaman (tetik mekanizması devrede) çok daha yüksek performans alıyorum.  Ama bu sefer epeyce zorlamaya kalkıştığımda powerin fanı falan yavaşlıyor  :D     Bu sefer de poweri yakacaz diye korktum.

Alıntı yapılan: seron - 28 Aralık 2019, 17:28:27Akü çok hantal olur demi?

Şundan söylüyorum. Yıllardır hepimizin ucundan kıyısından tecrübesi olmuştur. Bir pile ince telle kısadevre yaptırın, tel önce akkor haline gelir sonra lav halinde akar. Sigorta teli gibi erir yani. Bir akü alın kutupları ince telle kısadevre edin,  tel aynen pildeki gibi olur. Bunun nedeni akünün içdirencinin düşük olması ve dış devreye anlık olarak yüksek akım verebilmesidir.

Oto sanayileri ile içli dışlı iseniz sanayideki ustalar arasında "akünün marş gücü" diye tabir edilen bir terim vardır. Marj gücünden maksat da yukardaki olaya benziyor. Kısadevreye yakın yük geçirecek bir almaç bağladığınız zaman akü hemen yanyatıp çamura batmıyor, "severim yükünü, benim görevim akım basmak" diyerek marj motorunu dakikalarca çalıştırabiliyor.

Ben bu güne kadar elime geçen hiçbir trafoda, bu teli eritme, motoru daha torklu döndürme olayına rastlamadım. Cahilliğimi af buyrun benim tecrübelerim sınırlıdır ama birkaç mesaj önce de belirttiğim gibi motorlarla çok oynadım çocukken. Hiçbir güç kaynağı piller kadar inatçı değil.

Osman abinin de matkabının verimli çalışması şöyle 10Amperlik bir LED trafosu ile çözülemezse, mecbur UPS aküsüyle anca çözülür gibi geliyor...

Haklısın  @seron   Ancak dediğin gibi  aküyü nereye koyacaz.  Hani demiştim ben  o batarya kutusunun içine bir adaptör koyarsam varsın kablolu matkap gibi olsun iyi kötü işimi görürüm diye düşünmüştüm.  Ama şunu anladım ki  herşey kendisi için üretilen özel elemanla daha performanslı çalışıyor.  Aslında 3 adet ups aküsü var ama, artık bittiler yani şarj olsalar da hemen bitiyorlar.

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 28 Aralık 2019, 18:11:27Sayın @manipulator  ,  İçinde elektronik devre yok. Hız ayarlamalı bir tetik mekanizması, bu mekanizmanın içinden çıkan 3 adet kablo ve bu kabloların bağlı olduğu soğutucuya bağlanmış ve yazıları silinmiş  bir güç transistörü/voltaj regülötörü gibi 3 bacaklı bir eleman. Motor olarak ta 63718 Johnson 3E0842  motor var. 

Dediğiniz gibi bilgisayarın power suplly sinden  12 voltu direk motora verirsem (tetik mekanizması devre dışı)  daha önceki denemelerimden  fazla performans alıyorum,

Power supplnin (+) sını sarı kablodan, (-) sini ise anakart soketindeki mavi kablodan alırsam 24 volt veriyor.   24 voltu da normal batarya girişinden verdiğim zaman (tetik mekanizması devrede) çok daha yüksek performans alıyorum.  Ama bu sefer epeyce zorlamaya kalkıştığımda powerin fanı falan yavaşlıyor  :D     Bu sefer de poweri yakacaz diye korktum.

Haklısın  @seron   Ancak dediğin gibi  aküyü nereye koyacaz.  Hani demiştim ben  o batarya kutusunun içine bir adaptör koyarsam varsın kablolu matkap gibi olsun iyi kötü işimi görürüm diye düşünmüştüm.  Ama şunu anladım ki  herşey kendisi için üretilen özel elemanla daha performanslı çalışıyor.  Aslında 3 adet ups aküsü var ama, artık bittiler yani şarj olsalar da hemen bitiyorlar.
Abi diğer arkadaşa devre yok demişsin, üç bacaklı elemandan bahsediyorsun :D devre değil mi o?

Akülere gelince ufak bir desülfasyon işlemiyle halledersin belkim. İnternette neyinde sodayla akü canlandırmaya çalışanlar var ne kadar akıllıca bilmiyorum :) Aküye gelince sadece evde çalışıyorsan kablo çeker kullanırsın seyyar olmasın da kablolu olsun? Gayet olur aslında.  Bir de redüktör olayı var. Motoru daha fazla tur attırıp daha yavaş döndürürsen torku arttırır daha düşük güç kaynağı ile dünyayı döndürürsün. ;)

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 28 Aralık 2019, 18:15:24Abi diğer arkadaşa devre yok demişsin, üç bacaklı elemandan bahsediyorsun :D devre değil mi o?

Devre yok. Sadece üç bacak var  :D

seron

Eğer tetik arabanın gaz pedalı gibi aşamalı değilse voltaj regülatörü gibi birşey sanırım o. Sonuçta matkabın içinde bir devre var.  :du: Ama güç istiyor matkap. İşte onu çözmek için sana pil ya da pilimsi birşey lazım... :(

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 28 Aralık 2019, 18:37:36Eğer tetik arabanın gaz pedalı gibi aşamalı değilse voltaj regülatörü gibi birşey sanırım o. Sonuçta matkabın içinde bir devre var.  :du: Ama güç istiyor matkap. İşte onu çözmek için sana pil ya da pilimsi birşey lazım... :(

Tetik hız ayarlı. Gaza bastıkça hız artıyor, pardon tetiğe bastıkça.  :D

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 28 Aralık 2019, 18:48:03Tetik hız ayarlı. Gaza bastıkça hız artıyor, pardon tetiğe bastıkça.  :D
E abi devre yok diyorsun devre diyoruz ona biz işte elektronikte. ;D Bir şeye devre denmesi için bir pil bir anahtar bir motor veya lamba bilem yetiyor.
O tetik potansiyometreli tetik. O transistör gibi şey de biraz sağlamca yüksek ampere dayanıklı birşey olmalı. Geyt ucundan akımı ayarlıyorsun motoru sürüyorsun.  Benim bu konuya faydam olmayacak ama en azından akü makü  veya yüksek amperli SMPS ile çözüleceğe benziyor abi.

manipulator

Alıntı yapılan: 07 Osman - 28 Aralık 2019, 18:11:27Power supplnin (+) sını sarı kablodan, (-) sini ise anakart soketindeki mavi kablodan alırsam 24 volt veriyor.   24 voltu da normal batarya girişinden verdiğim zaman (tetik mekanizması devrede) çok daha yüksek performans alıyorum.  Ama bu sefer epeyce zorlamaya kalkıştığımda powerin fanı falan yavaşlıyor  :D     Bu sefer de poweri yakacaz diye korktum.

Bu  şekilde olmaz. Power supply (PS) çıkışları birbirinden bağımsız değildir. Yalnızca PS'nin üzerinde yazan voltajları alabilirsiniz. Diğer voltajları yakalasanız bile akım yetersiz olur, güç kaynağı zarar görebilir.

Siz sarı ve siyah kabloyu kullanacaksınız.

Bataryanın bağlandığı yere de tıpkı batarya bağlar gibi (+) ve (-) dikkat ederek bağlayacaksınız.

Görünüşe göre motorunuz 18V olabilir. Datasheetine ulaşamadım. Ama kaliteli motordur Johnson.