Ana Menü

Smps trafo

Başlatan mervedamar, 13 Eylül 2019, 11:37:56

taydin

Sekonder sargı, primer sargısının hemen üzerindedir. Nüve malzemesi aynı. Bu durumda endüktansı tek belirleyen şey, tel sarım sayısı. Yani primer'de 50 tur var ve endüktan 1 mH ise, sekonderde 25 tur varsa, endüktans değer 0.5 mH dir. Aslında 0.5 mH den biraz azdır çünkü sekonder sargının çapı primerden biraz fazla olacaktır, ama neticeyi değiştirecek bir fark da değil.

Sarım oranı ile kastettiğim de şu: Eğer primer 50 tur, sekonder 25 tur ise burada sarım oranı 1/2 oluyor. Voltaj dönüşüm oranı da 1/2 olacaktır. Sekonder tel çapı da akım verme kapasitesini belirliyor.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

mervedamar

Buradaki datasheette primer sarım sayısı 83, Sekonder 13 mesela. Bu oran ile endüktans değerleri arasında bir bağlantı var değil mi? Ben o bağlantıyı yakalayamıyorum.

mervedamar

Bu devrede bu trafo kullanıldı. Söylediğiniz değerler ile buradaki endüktans değerleri uyuşmuyor. Ve bu attığım devre sorunsuz sıkıntısız çalışıyor, simulasyonda. Çok soru soruyorum sizi sıkıyorum belki de kusura bakmayın. 

taydin

Biliyorum, tam istediğin cevabı alamıyorsun, parça parça bilgi bunlar, ama sıfırdan, her faktörü hesaba katarak flyback SMPS tasarımını ben de bilmiyorum. Sadece her komponentin parametrelerinin ne anlama geldiği ve devreyi nasıl etkilediği konusunda sana fikir vermeye çalışıyorum.

SMPS tasarımı ile ilgili, bu işi öğrenmek için en iyi kitaplardan olan, üç tane kitap var elimde, bu kitapların amazon linklerini buraya ekliyorum. Eğer ingilizcen iyi ise bunları amazon'dan ısmarlayabilirsin.

Switching Power Supply Design and Optimization, Second Edition, Sanjaya Maniktala

Switch-Mode Power Supplies, Second Edition: SPICE Simulations and Practical Designs, Christophe P. Basso

Switching Power Supply Design, 3rd Ed, Abraham I. Pressman, Keith Billings, Taylor Morey
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

mervedamar

Trafo ayarları her sargı için bu şekilde yapılıyor.

mervedamar

Alıntı yapılan: taydin - 17 Eylül 2019, 17:58:30Biliyorum, tam istediğin cevabı alamıyorsun, parça parça bilgi bunlar, ama sıfırdan, her faktörü hesaba katarak flyback SMPS tasarımını ben de bilmiyorum. Sadece her komponentin parametrelerinin ne anlama geldiği ve devreyi nasıl etkilediği konusunda sana fikir vermeye çalışıyorum.

SMPS tasarımı ile ilgili, bu işi öğrenmek için en iyi kitaplardan olan, üç tane kitap var elimde, bu kitapların amazon linklerini buraya ekliyorum. Eğer ingilizcen iyi ise bunları amazon'dan ısmarlayabilirsin.

Switching Power Supply Design and Optimization, Second Edition, Sanjaya Maniktala

Switch-Mode Power Supplies, Second Edition: SPICE Simulations and Practical Designs, Christophe P. Basso

Switching Power Supply Design, 3rd Ed, Abraham I. Pressman, Keith Billings, Taylor Morey

:) Teşekkür ederim