Ana Menü

Bağlama & Gitar Ampli Yapımı (iyi kalite)

Başlatan gokrtl, 02 Şubat 2019, 09:20:24

gokrtl

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 21:11:30Ne yapayım anlamadım? başka preamplim yok ki :du:
Yaf köteğe karşıyım ama illa YAŞ odunu elime almadan olmuyor.
Mikrofon kapsülünü doğrudan ampliye bağlama.
2.2K-4.7K ohm civarı seri bir direnç ile ampli çıkışını düşürmen lazım aksi takdirde kulaklık olarak kullandığın kapsülü yakarsın.
İlla ampli ile test yapacaksan mikrofon kapsülünü neden bağlayacaksın. Sağlam hoparlörü bağla gitsin.
Ses az çıkabilir sorun değil hoparlörle.
Mikrofon kapsülü kullanmaktaki amaç düşük sinyalleri dinleyebilmektir. Düşük sinyaller de pre ampli çıkışındaki sinyallerdir.
Yani amplisiz pre ampliyi test etmek için kapsülü pre ampli çıkışına bağlayıp dinleyeceksin.
Böylece pre ampli çıkışın normal mi duyabileceksin.

gokrtl

Abi
DENEME 1
Giriş: bağlama piezosu
Çıkış: direk 600 ohm el mikrofonu
Ampli: tda7377
Sonuç: mükemmel naturel ses.

DENEME 2
Preamp: upc1228ha
Sonuç: ses kötü, bozuk, cızırtılı, boğuluyor, tel sesi dahi duyulmuyor.
Şimdi söyle ne yapayım? Ben biraz kalın kafalıyım biliyorsun.

https://youtu.be/AwANkfLwbx0

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 21:31:40DENEME 2
Preamp: upc1228ha
Sonuç: ses kötü, bozuk, cızırtılı, boğuluyor, tel sesi dahi duyulmuyor.
Şimdi söyle ne yapayım? Ben biraz kalın kafalıyım biliyorsun.
Pre amplinde arıza var.
1 Besleme devreni ölç. Akü kullanıyorsan şarj et.
2 UPC 1228 Entegre bozuk olabilir.
3 Devre elemanlarını tek tek kontrol et.
4 Pre ampli giriş dirençlerini küçük mercimek kondansatörlere parelel olanları 4.7K ohm ile değiştirip test et.
Tüm testlerde pre ampli kazanç potu ile oynanmalıdır. Yani her testte bu pot minumum seviyeden max seviyeye kadar yavaş yavaş açılarak duyulan ses test edilmelidir. Arada bir referans trimpotu 10K olan da ayarlanmalıdır.

Entegre bozuk değilse pot düşük kazançta iken bağlamanın sesi az ama doğal duyulmalıdır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Şubat 2019, 22:23:49Pre amplinde arıza var.
1 Besleme devreni ölç. Akü kullanıyorsan şarj et.
2 UPC 1228 Entegre bozuk olabilir.
3 Devre elemanlarını tek tek kontrol et.
4 Pre ampli giriş dirençlerini küçük mercimek kondansatörlere parelel olanları 4.7K ohm ile değiştirip test et.
Tüm testlerde pre ampli kazanç potu ile oynanmalıdır. Yani her testte bu pot minumum seviyeden max seviyeye kadar yavaş yavaş açılarak duyulan ses test edilmelidir. Arada bir referans trimpotu 10K olan da ayarlanmalıdır.

Entegre bozuk değilse pot düşük kazançta iken bağlamanın sesi az ama doğal duyulmalıdır.

1. Besleme 12V 1.3ah kuru akü. Full şarjlı
2. UPC1228 devreye lehimlemeden önce ölçmüştüm. Bacaklar arası kısa devre yoktu. omaj olarak iki entegre de aynı değleri gösteriyordu. Bunun dışında sağlam olduğu nasıl anlaşılır/ölçülür bilmiyorum.
3. Elemanları kontrol ettim sağlam görünüyorlar.
4. Girişteki 100k dirençleri 4.7k ile değiştirdim. enson 470k yaptığımız direnci orjinalindeki gibi 1k yaptım.
Referans trimpotların devreye en ufak bir etkisi yok.
Kazanç potu en kısıkta yüksek ses yüksek bozukluk yapıyor. Açtıkça kalite artıyor ama yine de kabul edilebilir değil.
Çıkışa bağladığım el mikrofonunun canlı ucuna 1k ve 3.3k dirençler deneyerek test yaptım.
Kazanç potunun arkasındaki 1uf kondansatörü kısa devre ettim.
Sonuç olarak tek tele vurduğumda çok çok az parazitli ses alıyorum. Ama tüm tellere vurduğum da (giriş empedansı artınca) ses bozuluyor ve bu bozuk ses yankılanarak uzuyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 21 Şubat 2019, 23:31:49Sonuç olarak tek tele vurduğumda çok çok az parazitli ses alıyorum. Ama tüm tellere vurduğum da (giriş empedansı artınca) ses bozuluyor ve bu bozuk ses yankılanarak uzuyor.
Burayı mıncıklayalım.
Çok çok az parazitli derken ses çok mu az yoksa parazit mi çok çok az.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 00:00:33Burayı mıncıklayalım.
Çok çok az parazitli derken ses çok mu az yoksa parazit mi çok çok az.

Abi tek tele vurunca ses az ile normal arasında diyebilirim.  Yani şöyle söylüyüm, parazit sese oranla daha az.
Mesela ses'e 3 dersek parazite 1 deriz.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 00:24:20Abi tek tele vurunca ses az ile normal arasında diyebilirim.  Yani şöyle söylüyüm, parazit sese oranla daha az.
Mesela ses'e 3 dersek parazite 1 deriz.
Şimdi girişteki dirençleri iyice düşür.
En son takmış olduğun dirençlerin 1/4 ü kadar olsun Yani 2.2K takmışsan yaklaşık 600ohm direnç kullanacaksın.
560 ohm ile 750 ohm arası bile olur.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 00:48:58Şimdi girişteki dirençleri iyice düşür.
En son takmış olduğun dirençlerin 1/4 ü kadar olsun Yani 2.2K takmışsan yaklaşık 600ohm direnç kullanacaksın.
560 ohm ile 750 ohm arası bile olur.

Yarın devam etmek durumundayım. Sonucu yazarım.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi
Potun arkasındaki 1uf kondansatörü komple söktüm. Parazit ve sesin yankılanarak uzamasına o sebep oluyormuş.
+12v ile Mic canlı ucu arasına orjinalin de olan ama benim çizerken koymadığım 1k direnci ekledim.
Girişlerdeki dirençler 1.2k, onların hemen üstündeki direnç 1k olarak ayarladım.
Sonuç: Ses olarak çok iyi durumda ama kulağımla çok az duyduğum, telefonla kayıt ederken çok çıkan parazitler var.
Son olarak taktığımız 100k pot sadece %5 lik bir aralıkta çalışıyor. diğer taraflar tamamen boşta.

https://youtu.be/sXNT1zSxhjo

Mr_YAMYAM

100K pot tam aralıkta çalışmıyorsa devrede aşırı osilasyonlar var demektir.
En düşük seviyede en az kazançtan max. seviyede en yüksek kazanca kadar çalışmalıdır.
Elbette max kazançta distorsiyon da olabilir.
Osilasyonları doğrudan görüp ölçebilmek osilaskop ile mümkün olduğu için şimdilik yapılabilecek tek bir şey vardır.
100K potun hemen arkasındaki 100K dirence parelel 100pF bir kondansatör takılıp test edilmelidir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 16:10:22100K pot tam aralıkta çalışmıyorsa devrede aşırı osilasyonlar var demektir.
En düşük seviyede en az kazançtan max. seviyede en yüksek kazanca kadar çalışmalıdır.
Elbette max kazançta distorsiyon da olabilir.
Osilasyonları doğrudan görüp ölçebilmek osilaskop ile mümkün olduğu için şimdilik yapılabilecek tek bir şey vardır.
100K potun hemen arkasındaki 100K dirence parelel 100pF bir kondansatör takılıp test edilmelidir.

Eve geçince deneyeyim abi.

Mr_YAMYAM

Aklıma geldi.
Piezo giriş için hat ve kapasitif etkileşimleri bilemiyoruz.
Bu sebeple girişteki iki adet 47pF lar 2.2nF olarak değiştirilerek test edilmelidir.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 12:48:06+12v ile Mic canlı ucu arasına orjinalin de olan ama benim çizerken koymadığım 1k direnci ekledim.

Demekki piezoya da 12V elektrik verdin :D
Nasıl davranır bilemiyorum ama sana kızarsa karışmam :D

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 17:26:12Demekki piezoya da 12V elektrik verdin :D
Nasıl davranır bilemiyorum ama sana kızarsa karışmam :D

Abi o direnci koymadan hiç bir şekilde çalışmıyor. Sabah 9 ile 12 arası sırf devreyi inceledim. Senin paylaştığın tasarım da gördüm o direnci. Sonra ekledim. Çalıştı. Artık doğrusunu yanlışını sen bilin ağam  :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 18:20:41Abi o direnci koymadan hiç bir şekilde çalışmıyor. Sabah 9 ile 12 arası sırf devreyi inceledim. Senin paylaştığın tasarım da gördüm o direnci. Sonra ekledim. Çalıştı. Artık doğrusunu yanlışını sen bilin ağam  :D
Falla gurban ben de bilemedim :D
O piezo için harici bir devre mi konulmuş acaba bağlamanın içerisine.
Normal koşullarda piezolar için harici besleme gerekmediği gibi, herhangi bir gerilim piezoları bozabilecektir.
Bu durumu buradan bilemediğimize göre, sen sazını söküp analiz edeceksin. Ya da içerde devre var mı yok mu inceleyeceksin.
Eğer içerde devre var ise külliyen yanlış yaptık demektir.
Çünkü o devre de osilasyon veya gürültü sebebi olabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 20:20:14Falla gurban ben de bilemedim :D
O piezo için harici bir devre mi konulmuş acaba bağlamanın içerisine.
Normal koşullarda piezolar için harici besleme gerekmediği gibi, herhangi bir gerilim piezoları bozabilecektir.
Bu durumu buradan bilemediğimize göre, sen sazını söküp analiz edeceksin. Ya da içerde devre var mı yok mu inceleyeceksin.
Eğer içerde devre var ise külliyen yanlış yaptık demektir.
Çünkü o devre de osilasyon veya gürültü sebebi olabilir.

O piezoyu ben taktım zaten abi. Herhangi bir devre yok. Piezo + kablo + jack. O kadar yani.
Hatta sağlamasını yapmak için direnci geri söktüm devre çalışmadı. Sonra yine taktım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 22 Şubat 2019, 20:26:25O piezoyu ben taktım zaten abi. Herhangi bir devre yok. Piezo + kablo + jack. O kadar yani.
Hatta sağlamasını yapmak için direnci geri söktüm devre çalışmadı. Sonra yine taktım.
Bu durum beni de aşıyor.
Harici besleme isteyen piezoyu ilk defa duyuyorum. Madem böyle çalışıyor o halde sorun kalmadı.
Şimdi pre ampli stabilizasyonu için girişteki 47pF kondansatörleri 2.2nF veya 4.7nF ile değiştirip bir test al.
Piezoya besleme veren direnci de 10K ohma kadar değiştirip denemende fayda var.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Şubat 2019, 20:31:00Bu durum beni de aşıyor.
Harici besleme isteyen piezoyu ilk defa duyuyorum. Madem böyle çalışıyor o halde sorun kalmadı.
Şimdi pre ampli stabilizasyonu için girişteki 47pF kondansatörleri 2.2nF veya 4.7nF ile değiştirip bir test al.
Piezoya besleme veren direnci de 10K ohma kadar değiştirip denemende fayda var.

Abi şöyle bir durum oldu. Ben yukarıdaki videoyu telefona kayıt ederken mikrofonu dayadım ama elimdeki bağlamadan çıkan ses de doğal olarak kayıda girdi. Ben de kablonun 5m olmasından faydalanıp yan odaya geçerek orada çaldım bağlamayı. Bu sayede sadece mikrofon dan çıkan sesi kayıt ettim. Aşağıya ekliyorum.
bu 2.2n veya 4.7n dediğin ceramic yada polyester farkeder mi?

Mr_YAMYAM

Şipirdekleşmiş.
Kondansatörler seramik olsun. Yani mercimek. Polyesterlerde sorun çıkabilir.