Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 18:39:33Bir kaç test yaptım bilinçsizce.
Daha ayrıntılı bilgi verirse @Mr_YAMYAM  ustam. Ona göre daha bilinçli yaparım testleri.

Sistem Boştayken, Tüm elemanlar yerine takılıyken yapılan test;

Trafo Çıkış AC : 2x18.03v
Trafo Çıkış Ampli DC : 2x23.72v
Trafo Çıkış Ton Kontrol DC: 2x14.92v (tam olarak)
Hoparlör Çıkış AC: Sağ: 0.005v  Sol: 0.005v
Hoparlör Çıkış DC: Sağ: 0.000v  Sol: 0.000v

Sistem 1Khz Yükte ve Full Ses açık, Tüm elemanlar takılıyken yapılan test;

Trafo Çıkış AC : 2x17.93v
Trafo Çıkış Ampli DC: 2x22.39v
Trafo Çıkış Ton Kontrol DC: +14.90v -14.88v
Hoparlör Çıkış Full Ses AC: Sağ: 4.363v   Sol: 4.067v
Hoparlör Çıkış DC: Sağ: 0.002v  Sol: 0.000v
Değerler normal.
Yaklaşık 4 ohm yük ise kanal başına 4W lık bir çıkış gücünde kullanıyorsun.
Seste bozulma olmadan çıkış gerilimin 10V AC olursa ideal çıkış gücüne ulaşabilmişsin demektir.
Hoparlör üzerindeki DC ölçümleri teknik olarak birşey ifade etmez. Bu ölçümler temelde arıza ile ilgilidir.
Düşük çaptaki DC gerilimler besleme gerilimindeki farklardan oluşmaktadır ki zaten ölçülmektedir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 20:00:23Değerler normal.
Yaklaşık 4 ohm yük ise kanal başına 4W lık bir çıkış gücünde kullanıyorsun.
Seste bozulma olmadan çıkış gerilimin 10V AC olursa ideal çıkış gücüne ulaşabilmişsin demektir.
Hoparlör üzerindeki DC ölçümleri teknik olarak birşey ifade etmez. Bu ölçümler temelde arıza ile ilgilidir.
Düşük çaptaki DC gerilimler besleme gerilimindeki farklardan oluşmaktadır ki zaten ölçülmektedir.

10V'a nasıl ulaşacağız? Ben full sesi zaten açtım. En fazla 4.3v ölçtüm  :du:

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 20:20:4310V'a nasıl ulaşacağız? Ben full sesi zaten açtım. En fazla 4.3v ölçtüm  :du:
Kaynak sesin seviyesini yükselt

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 20:30:31Kaynak sesin seviyesini yükselt

O da olmazsa bozulma olmayacak şekilde ampli kazancı arttırılabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 20:30:31Kaynak sesin seviyesini yükselt

iphone 5s'in sesini full açtım abi. Daha nasıl bir kaynak bulabilirim ki  :du:

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 20:50:39iphone 5s'in sesini full açtım abi. Daha nasıl bir kaynak bulabilirim ki  :du:

Devrede ön kuvvetlendirici var ise kazancı arttırabilirsin. böylece kaynak sesin seviyesi yükselir.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 20:50:39iphone 5s'in sesini full açtım abi. Daha nasıl bir kaynak bulabilirim ki  :du:
O ELMA bana göre kaynak değildir. :D
Vıttırızıtıktan bir oyuncak.
İdeal kaynaklar.
1) CD okuyucu.
2) Radyo.
3) Pikap
4) PC (Çalınan eserlerin teknik özellikleri ve seviyeleri bilinmelidir)
5) Band okuyucuları.
Ancak şimdilik güç faktörüne değinmesek te olur. Sonuçta amacımız güçlü bir ampli yapımı değil, İYİ KALİTE AMPLİ YAPIMIDIR.
Ton kontrol trimpotları test amacıyla sonuna kadar açılabilir. Test sonucunda istenilen güce ulaşılabiliyorsa, optimal ayara getirilerek uygun kaynak belirlenir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 21:12:28O ELMA bana göre kaynak değildir. :D
Vıttırızıtıktan bir oyuncak.
İdeal kaynaklar.
1) CD okuyucu.
2) Radyo.
3) Pikap
4) PC (Çalınan eserlerin teknik özellikleri ve seviyeleri bilinmelidir)
5) Band okuyucuları.
Ancak şimdilik güç faktörüne değinmesek te olur. Sonuçta amacımız güçlü bir ampli yapımı değil, İYİ KALİTE AMPLİ YAPIMIDIR.
Ton kontrol trimpotları test amacıyla sonuna kadar açılabilir. Test sonucunda istenilen güce ulaşılabiliyorsa, optimal ayara getirilerek uygun kaynak belirlenir.

Yarın pc den gireyim bari. saat geç oldu. Ton kontrolün trimpotlarını full açtım zaten :D

eee bitti mi şimdi proje? :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 21:18:18Yarın pc den gireyim bari. saat geç oldu. Ton kontrolün trimpotlarını full açtım zaten :D

eee bitti mi şimdi proje? :D
Bitip bitmediğine sen karar vereceksin.
Şu andaki ses kalitesi nasıl?
Yeterli kaliteye ulaşabildin mi?
Uygun güç ve yeterli duyum sağlanmış mı?
Tam bir test için o iki sony hop'ları amplinin iki yanına koy. Tam karşısına geçip dinle.
Volume seviyesi 2-3 civarında iken loudnesi test et.
Bass ve tiz kontrollerini test et.
Duyduğun ses yeterince güçlü ve kaliteli ise bir video çek.
Daha sonra hoparlör yapımı konusunu bitirdikten sonra yeni hoplarını aynı sisteme takarak aynı testi yapabilir böylece aradaki farkları duyabilirsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 21:26:03Bitip bitmediğine sen karar vereceksin.
Şu andaki ses kalitesi nasıl?
Yeterli kaliteye ulaşabildin mi?
Uygun güç ve yeterli duyum sağlanmış mı?
Tam bir test için o iki sony hop'ları amplinin iki yanına koy. Tam karşısına geçip dinle.
Volume seviyesi 2-3 civarında iken loudnesi test et.
Bass ve tiz kontrollerini test et.
Duyduğun ses yeterince güçlü ve kaliteli ise bir video çek.
Daha sonra hoparlör yapımı konusunu bitirdikten sonra yeni hoplarını aynı sisteme takarak aynı testi yapabilir böylece aradaki farkları duyabilirsin.

Evet dinleme testi yapayım bir. Bu hoparlörler le nasıl olacaksa. Mid yok, tweeter yok :D

schneiderlerin ödemesini biraz önce yaptım. en geç cuma elimde.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 21:44:22Evet dinleme testi yapayım bir. Bu hoparlörler le nasıl olacaksa. Mid yok, tweeter yok :D

schneiderlerin ödemesini biraz önce yaptım. en geç cuma elimde.
Mid yoksa mid sesleri,
Tweeter yoksa ciyak sesleri duyamaz ya da az duyarsın.
Genel dinamik bandı kulağınla algılayıp, sesin kalitesini test edebilirsin.

Kazasker

Pc kaynağı yuksek gökhan. Telefon max %50 etki eder girişe. Ayrıca ton kontrol giriş Trimpotlar kaç. En 50 k kullandım. Ayarlar ise 15 giriş 35 çıkış olmalı yanlış hatırlamıyorsam. O da yetmezse 50 k ya sabitle ikisini de ben evde uyduruk hoparlörle sesi 10 kademe varsayayım 5 ten faza açamadım daha  :D  bas her yeri inletiyor onuda kısmak zorunda kalıyorum. Ama iyi film izleniyor  8)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 05 Şubat 2019, 23:33:07Pc kaynağı yuksek gökhan. Telefon max %50 etki eder girişe. Ayrıca ton kontrol giriş Trimpotlar kaç. En 50 k kullandım. Ayarlar ise 15 giriş 35 çıkış olmalı yanlış hatırlamıyorsam. O da yetmezse 50 k ya sabitle ikisini de ben evde uyduruk hoparlörle sesi 10 kademe varsayayım 5 ten faza açamadım daha  :D  bas her yeri inletiyor onuda kısmak zorunda kalıyorum. Ama iyi film izleniyor  8)

Ben 100k pot kullandım. Sesi sonuna kadar açıyorum kendim yanın da rahatsız olmuyorum. Sen hoparlör çıkışını ölçtün mü hiç AC de full ses de kaç volt veriyor? Ben şimdilik 4.3v aldım. Yarın pc den deneyecem. Bir de şu cd-rom ların analog çıkışı varya onun kablosundan bulabilirsem deneyecem. 40 yıl düşünsem o kabloya ihtiyaç duyacağım aklıma gelmez di :D

Mr_YAMYAM

Güç ölçümü TRUE RMS ölçü aletleri ile doğru yapılabileceğinden veriler yanlış olabilir.
Elinizdeki alet TRUE RMS değilse 100Hz ile test etmelisiniz.

Kazasker

:)  :D
Benim pot ta 100k ton kontrolde ki trimpotlardan bahsetmiştim.
Ölçümde ise 12 volt yada 13 volt ölçmüştüm.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 23:49:18Güç ölçümü TRUE RMS ölçü aletleri ile doğru yapılabileceğinden veriler yanlış olabilir.
Elinizdeki alet TRUE RMS değilse 100Hz ile test etmelisiniz.

Unit UT139C abi. True RMS olması lazım da ölçerken bir ayar yapmak gerekiyor mu? Ben direk AC kademesin de ölçüyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 23:51:20Unit UT139C abi. True RMS olması lazım da ölçerken bir ayar yapmak gerekiyor mu? Ben direk AC kademesin de ölçüyorum.
TRUE RMS ise ayara gerek yok.
Ama yüklenme 1KHz te fazla olmayacağı için 100Hz ile yeniden test edebilirsin.
Bu frekansta hem loudness hem de bass ton seviyeyi artırıldığı için max seviyeye ulaşabilirsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 05 Şubat 2019, 23:49:47:)  :D
Benim pot ta 100k ton kontrolde ki trimpotlardan bahsetmiştim.
Ölçümde ise 12 volt yada 13 volt ölçmüştüm.

Trimpotları devrede orjinal neyse onları taktım. Full açık onlar.
12V iyiymiş ama senin ölçü aleti True RMS değil. yanlış ölçmüş te olabilirsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 05 Şubat 2019, 23:53:13TRUE RMS ise ayara gerek yok.
Ama yüklenme 1KHz te fazla olmayacağı için 100Hz ile yeniden test edebilirsin.
Bu frekansta hem loudness hem de bass ton seviyeyi artırıldığı için max seviyeye ulaşabilirsin.

Abi şu ses programının adı neydi? hani frekans filan yolladığımız. dj li bişeydi sanki...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 05 Şubat 2019, 23:55:31Abi şu ses programının adı neydi? hani frekans filan yolladığımız. dj li bişeydi sanki...
Yaf nereden bileyim.
Konu içerisinde biryerlerde linkini koymuştum.
@Kazasker  e sor biliyorsa atsın linkini.
O da bilmiyorsa, sen eşelen ecik buluncaya kadar :D

Al al senin için hazırladım.