Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Bu tür aksaklıkların bu şekilde çözülmesi oldukça zordur.
Devreleri bağlarken veya test ederken orada olmadığım için ne tür hata yapmış olduğunu bilemem.
Bu sebeple kendi testlerini kendin yapmalısın.
ÖNCE PSU testi.
Güç kaynağı montajlanır. Çıkışlarda hiçbir şey bağlı değilken tüm voltajlar ölçülür. Ayarlı voltajlar ayarlanarak  istenilen değerde sabitlenir.
Önce regülesiz voltaj çıkışlarına uygun bir yük bağlanarak çıkış gerilimleri ölçülür.
Trafo çıkışı 19V ise doğrultulduktan sonraki voltajımız yaklaşık 28V olmalıdır. Hem eksi uçta hem de artı uçtaki voltajlarımız eşit olmalıdır. Öngörülen yük akımları doğrultusunda regülesiz çıkışlara bağlanan yük te seçilmelidir.
Çıkış gücümüz 30W max olduğu için max çekilebilecek akımımız da bu güç doğrultusunda hesaplanır.
Kanal başına 2A çektiğimizi kabaca hesaplayalım. 2 kanal amplimiz olduğuna göre 4A lik max.yük akımı bizim için referanstır.
Regülesiz gerilimimize tahammül edebilecek bir lamba veya direnç temin edilerek, bir voltaja bağlanır. Ve yük çalışırken voltaj ölçülür. 4A akım altında 28V olan gerilimimiz 20V a kadar düşse bile kabul edilebilir bir değerdir.
Ancak trafo AC çıkışından daha aşağılara (19V) düşüyorsa trafo gücü yetersiz demektir.
Her iki regülesiz voltaj çıkışı ayrı ayrı test edildikten sonra sorun görülmezse regüleli voltajların testi yapılmalıdır.
Regüleli voltajlar için öngörülen max. akım 1A dir. Demekki her bir çıkıştan 1A çekecek şekilde bir yük temin etmeliyiz. Bir lamba veya 15ohm  20W taş direnç.
Regüleli çıkışlarda kesinlikle voltaj düşmesi olmamalıdır. 12V a ayarlanmışsa 12V olarak kalmalıdır. 1V bile düşüyorsa o devrenin regülasyonu normal değildir.
Güç kaynağı testinden sonra çıkış katı testine başlanır.
Çıkış katı ilgili voltajlara bağlanarak boşta çalıştırılır. Yani girişinde hiç sinyal olmamalıdır. Bu haliyle ampliye giren voltajlar yeniden ölçülmelidir. Herhangi bir voltaj tarafında (eksi ya da artı) voltaj düşümü yaşanıyorsa, o kanalın çıkış entegresi değiştirilmelidir.
Çıkış katına bir sinyal verilerek uygun güçte çalıştırılır. Takribi 5-10W çıkış gücünde çalıştırıldığında besleme gerilimlerindeki dalgalanma max.2V olabilir. Daha fazlası kabul edilmez.

Çıkış katının ölçümleri de bittikten sonra ton kontrol devresi monte edilerek bağlantıları yapılır ve besleme verilir.
Ton kontrol devreye bağlandığı anda da regüleli voltajlar ölçülmelidir.  Herhangi bir voltaj çıkışında düşme olmuşsa, öncelikli arıza dekuplaj kondansatörlerindendir. (Tantal) En son ihtimal entegredir.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Aralık 2018, 13:18:19Bu tür aksaklıkların bu şekilde çözülmesi oldukça zordur.
Devreleri bağlarken veya test ederken orada olmadığım için ne tür hata yapmış olduğunu bilemem.
Bu sebeple kendi testlerini kendin yapmalısın.
ÖNCE PSU testi.
Güç kaynağı montajlanır. Çıkışlarda hiçbir şey bağlı değilken tüm voltajlar ölçülür. Ayarlı voltajlar ayarlanarak  istenilen değerde sabitlenir.
Önce regülesiz voltaj çıkışlarına uygun bir yük bağlanarak çıkış gerilimleri ölçülür.
Trafo çıkışı 19V ise doğrultulduktan sonraki voltajımız yaklaşık 28V olmalıdır. Hem eksi uçta hem de artı uçtaki voltajlarımız eşit olmalıdır. Öngörülen yük akımları doğrultusunda regülesiz çıkışlara bağlanan yük te seçilmelidir.
Çıkış gücümüz 30W max olduğu için max çekilebilecek akımımız da bu güç doğrultusunda hesaplanır.
Kanal başına 2A çektiğimizi kabaca hesaplayalım. 2 kanal amplimiz olduğuna göre 4A lik max.yük akımı bizim için referanstır.
Regülesiz gerilimimize tahammül edebilecek bir lamba veya direnç temin edilerek, bir voltaja bağlanır. Ve yük çalışırken voltaj ölçülür. 4A akım altında 28V olan gerilimimiz 20V a kadar düşse bile kabul edilebilir bir değerdir.
Ancak trafo AC çıkışından daha aşağılara (19V) düşüyorsa trafo gücü yetersiz demektir.
Her iki regülesiz voltaj çıkışı ayrı ayrı test edildikten sonra sorun görülmezse regüleli voltajların testi yapılmalıdır.
Regüleli voltajlar için öngörülen max. akım 1A dir. Demekki her bir çıkıştan 1A çekecek şekilde bir yük temin etmeliyiz. Bir lamba veya 15ohm  20W taş direnç.
Regüleli çıkışlarda kesinlikle voltaj düşmesi olmamalıdır. 12V a ayarlanmışsa 12V olarak kalmalıdır. 1V bile düşüyorsa o devrenin regülasyonu normal değildir.
Güç kaynağı testinden sonra çıkış katı testine başlanır.
Çıkış katı ilgili voltajlara bağlanarak boşta çalıştırılır. Yani girişinde hiç sinyal olmamalıdır. Bu haliyle ampliye giren voltajlar yeniden ölçülmelidir. Herhangi bir voltaj tarafında (eksi ya da artı) voltaj düşümü yaşanıyorsa, o kanalın çıkış entegresi değiştirilmelidir.
Çıkış katına bir sinyal verilerek uygun güçte çalıştırılır. Takribi 5-10W çıkış gücünde çalıştırıldığında besleme gerilimlerindeki dalgalanma max.2V olabilir. Daha fazlası kabul edilmez.

Çıkış katının ölçümleri de bittikten sonra ton kontrol devresi monte edilerek bağlantıları yapılır ve besleme verilir.
Ton kontrol devreye bağlandığı anda da regüleli voltajlar ölçülmelidir.  Herhangi bir voltaj çıkışında düşme olmuşsa, öncelikli arıza dekuplaj kondansatörlerindendir. (Tantal) En son ihtimal entegredir.

SU YAZİYİ CERCEVELEYİP ATOLYEYE ASACAGİM YARİN İLK İSİM BU . sağol abi
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

taydin

Alıntı yapılan: Kazasker - 18 Aralık 2018, 18:52:25SU YAZİYİ CERCEVELEYİP ATOLYEYE ASACAGİM YARİN İLK İSİM BU . sağol abi

Şu sizin amfinin yapım aşamalarını video'ya çekip youtube'da paylaşsanız, baya bir reyting yapardı :) Ne mücadeleler, badireler atlatıldı. Ve nefeslerimizi tuttuk, mutlu sonu bekliyoruz :)
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: taydin - 18 Aralık 2018, 19:14:42Şu sizin amfinin yapım aşamalarını video'ya çekip youtube'da paylaşsanız, baya bir reyting yapardı :) Ne mücadeleler, badireler atlatıldı. Ve nefeslerimizi tuttuk, mutlu sonu bekliyoruz :)
Abi yapım aşamaları, arıza yüzünden kaynadı arada. :D
Olası bir iki aksaklık ve ölçüm notları dahilinde konunun çözümü birkaç sayfa içerisinde hallolurdu.
Olası aksaklıklar ne olabilir?
Malzeme kalitesi. Türkiyede hiçbir malzeme güvenilir değildir. Bu sebeple birkaç elemanda sıkıntılar yaşanması normaldir. Çaresi daha iyi kalite temin etmek. Aynı malzemeden birkaç çeşit almak sorunu halledebilir.
Ölçüm disiplini:
Yapılan her devre belli disiplin dahilinde ölçülmeli ve acımasızca testlerden geçirilmelidir. Montaj daha sonra yapılmalıdır. Konu başında ve yukarda belirttim.
Montaj sonrası oluşabilecek küçük aksaklıklar olası olsa da tecrübeli kişilerin birkaç önerisi ile halledilebilir.
GROUND POINT yanlış olmuş, şuraya yapmalısın gibi.
Esasen bu konu sonucunda iyi bir ölçüm tekniği dahilinde video hazırlanırsa daha büyük reytin alabilir.
Ancak bunun yapılabilmesi için bazı ölçü aletleri elbette gereklidir.

Kazasker

@Mr_YAMYAM  abi  ;
evet ölçüm sonuçları. ...  :D  bu arada tüm yaşanan bu maceralar patates olan LM1875 ler yüzünden olmalı..
ilkini videoya çektim. yükleme uzun sürüyor. diğerlerini yazıyorum. burada en dikkat çekici olay ise amper ölçümü

https://www.youtube.com/watch?v=8-F9ZPNQFtY

sonraki ölçümler.
kullanılan direnç 22 ohm 50wat metal direnç bağlı iken
ampli  çıkış  - 18.8 volt
ampli çıkış + 18.9volt

ton kontrol - çıkış 14.9 volt ve 15 volt
ton kontrol + çıkış 15 volt

amper ölçümü prob 10 amperde iken. ( sistem sigortası 6 amper  takılı )

ton kontrol + çıkış 2.68 amper  :o
ton kontrol - çıkış 2.38 amper :o

ampli - çıkış  5.99 amper  :o 
ampli + çıkış  5.90 amper  :o

ampli güç giriş kabloları takılı iken (sinyal girişi yok )
ampli - giriş 24.6  volt
ampli + giriş 24.8 volt

ton kontrol - giriş 15 volt
ton kontrol + giriş 15 volt

sinyal girişi varken ölçüm yapamadım ampli hırlıyor  :D  çünkü entegreler yanık .   ayrıca hoparlör bağlantı - ve + lar jak takarken kısa devre gibi kıvılcım atıyor.  hırlama da bu nedenle oluyordur muhtemelen.

@taydin abi şu iş bitsin mini bir belgesel hazırlayabilirim :)

NOT: orjinal devremiz deforme olduğundan @memleket abinin devresini taktım.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 18 Aralık 2018, 23:02:20@Mr_YAMYAM  abi  ;
evet ölçüm sonuçları. ...  :D  bu arada tüm yaşanan bu maceralar patates olan LM1875 ler yüzünden olmalı..
ilkini videoya çektim. yükleme uzun sürüyor. diğerlerini yazıyorum. burada en dikkat çekici olay ise amper ölçümü

sonraki ölçümler.
ampli çıkış + 18.9vol
t

ampli - giriş 24.6  volt
ampli + giriş 24.8 volt

Ölçümler hatalı.
22ohm direnç üzerinden 19V AC besleme ile 1A civarı akım geçebilir.
Bu akımda voltaj bu kadar düşmemelidir. Direnç değerini tekrar ölç.
Regüle çıkışların ölçümü ise şöyle yapılmalıdır.
+15V boşta ayarlı, 1A yükte +15V (Veya ne görülüyorsa.)
-15V boşta ayarlı. 1A yükte -15V veya ne görülüyorsa.
Yük altındaki testler normal ise yani gerilim düşümü yoksa regüle beslemeler ton kontrol kartına bağlanır ve voltajlar tekrar ölçülür.
Herhangi bir voltaj düşümü yaşanıyorsa arızalı eleman aranmalıdır. İlk eleman tantal dekuplaj kondansatörleridir.
Son ihtimal entegredir.
Voltaj düşümü olmuyorsa regüle ve ton kontrol OK demektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 18 Aralık 2018, 23:02:20@Mr_YAMYAM  abi  ;

sonraki ölçümler.
ampli çıkış + 18.9volt

ampli - giriş 24.6  volt
ampli + giriş 24.8 volt

sinyal girişi varken ölçüm yapamadım ampli hırlıyor  :D  çünkü entegreler yanık .   ayrıca hoparlör bağlantı - ve + lar jak takarken kısa devre gibi kıvılcım atıyor.  hırlama da bu nedenle oluyordur muhtemelen.

@taydin abi şu iş bitsin mini bir belgesel hazırlayabilirim :)

NOT: orjinal devremiz deforme olduğundan @memleket abinin devresini taktım.

Benden başka 15tl lik ölçü aleti kullanan da varmış

Kazasker

abi bu gün karaköydeydim.  6 adet lm1875 sipariş etmiştim. . tanesi 3 dolar. mevcut 1875ler tanesi 4 tl idi. cuma gelecek kısmetse. parçacı sağolsun ısrar üzerine  50 tane orjinal sipariş geçmişti.  kimse orjinal almıyor pahalı diye dedi. satamadığından getirmiyormuş. dediğin ölçümü yeniden yaparım. malum istanbulda elektrik kesintileri dönemi  >:(  12 de geldi elektrik. ...

bu arada trafo 19 volt yazıyor ama çıkış 18 volt.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 20 Aralık 2018, 00:54:23bu arada trafo 19 volt yazıyor ama çıkış 18 volt.
Önemli olan 18V doğrultuğunda boşta görülecek voltaj değeridir.
18/0.707=25.45V.
Bu gerilim yüke bindiği anda düşer. Yük ne denli güçlü ise o kadar düşer. Son sınır trafo gerilimidir. Yani 18V
Max. yük altında yani en az 4A çekildiğinde 18V tan daha aşağıya düşmemesi lazımdır.
NOT: Kondansatörler arasındaki 1ohm direnç hesaba katılmamıştır. İlk kondansatör üzerindeki gerilim sağlıklı ölçüm olmalıdır. Yani 1 ohmdan önceki kondansatör.
Ama işini bilen bir elektranikçi 1 ohm üzerinde düşen gerilimi de hesaplayarak sonuca gidebilir.
4A çekilince 1ohm üzerinde 4V düşecektir. Çıkıştan ölçülen gerilim 16 ya da18V bile olsa devre sağlıklı demektir. Çünkü 4V o direnç üzerinde düşmektedir. Ama 1A ile test ediliyorsa o zaman bu direnç üzerinde 1V düşecektir.
Hesaplarımızı bu doğrultuda yapmalıyız.
Tam yük altında gerilimlerimiz çok aşağılara düşüyorsa, çıkış kırpılacak demektir. Bu da distorsiyon demektir.
Ya da öngörülen güce ulaşamıyoruz demektir.

Kazasker

4 defa ölçüm yaptım dün. 22 ohm dirençte 18.9-19 volt arasında gidip geliyor. ampli canlı akım çıkışları. bsys düşüyor burda voltaj. birde en yüksek 25 volt ölçmüştüm ilk zamanlar boşta bu çıkışları. şimdi ise 24.5-6 volt. bu değerler normal gibi .
amperin yüksek çıkması normal mi abi. 3-5 defa ölçtüm aynı.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 20 Aralık 2018, 01:46:084 defa ölçüm yaptım dün. 22 ohm dirençte 18.9-19 volt arasında gidip geliyor. ampli canlı akım çıkışları. bsys düşüyor burda voltaj. birde en yüksek 25 volt ölçmüştüm ilk zamanlar boşta bu çıkışları. şimdi ise 24.5-6 volt. bu değerler normal gibi .
amperin yüksek çıkması normal mi abi. 3-5 defa ölçtüm aynı.
Bağladığın direnç gerçekten 22 ohm ise ve gerilim 22V olursa 1A çekiyorsun demektir.
Kesin ölçüm için ayrıca bir ampermetreyi dirence seri bağlamalısın.
Direnç bağlandığı anda ısınıyorsa ve tel direnç ise değeri yükselecektir. Direnç değeri yükselince de geçen akımın azalır. Akım ve gerilim doğrultusunda bir yerlerde dengelenir zaten.
Şunu unutmamalısın.
20W güç alacak olsan 8 ohm yük altında kanal başına 1.5A kadar akım demektir. 8 ohmda 1.5A geçebilmesi için çıkış geriliminin RMS 12V olması lazımdır. 12V RMS gerilimin PEAK değeri ise 16.9V tur.
Demekki PSU sınır değerimiz 17V tur. Üstelik LM1875 lerin dropout özelliği hesaba katılmamıştır. Yani 8 ohm yükü tam sürebileceği varsayılmıştır. (Sanırım sürebiliyordu)
Trafo çıkışın RMS 18V olduğuna göre bu gerilimin altına düşmemelisin.
UNUTMA:
2 adet LM1875 kullanacaksın. Dolayısı ile toplamda 3A civarı akım gereksinimin olacak.
Yani 18V trafo gerilimin 18V un altına 3A de düşmüyorsa güç kaynağında sıkıntı yok demektir.
Biz kabaca 4A dedik ki ecik toleransımız olsun :D
Çükü 4 ohm yük bağlarsan toplam akım gereksinimin 4A den bile yüksek olacaktır.
HAA...
Bunlar ince hesaplardır. Max güç elde edebilmek gibi bir sıkıntıya girmeyebilirsin. 10-15W güç bile son derece yeterli bir güçtür.
Yeterki amplimiz istenilen kalitede sağlıklı çalışsın.

Kazasker

Ve nihayet orjinal lm1875ler geldi
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Furkan KELEŞOĞLU

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Mr_YAMYAM

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Aralık 2018, 21:38:13Tühh Furkan benden önce yazdı :D

@Mr_YAMYAM
EŞŞEKK KÖTEĞİ YİYİNCE YÜRÜMEYE BAŞLADI DİYELİM ABİ :D :D :D :D :D :D :D :D

@Kazasker  Abi senin cihaz Hz konumunda 10Hz cözünürlükte 32.6Khz kadar ölçüyor 100Hz çözünürlük ile 150Khz kadar ölçebiliyor. yani diyor  ki bu cihaz 150Khz ölcer amma 32.6Khz den sonra cözünürlük 100Hz kadar olur. sen 20Khz falan ölçersin amfide o yüzden baya baya ölçer diyebiliriz.

Analog Osilaskopuda şu yüzden söyledim. Sen Frekansı doğru ölcebilirin ama frekansı göremezsin parazit var mı yok mu hormonik leri var mı yok mu göremessin o yüzden Hatta dijital de değil direk Analog Osilaskop bu sinyali sana somut anlamda gösterir.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Furkan41 - 26 Aralık 2018, 21:44:10@Mr_YAMYAM
EŞŞEKK KÖTEĞİ YİYİNCE YÜRÜMEYE BAŞLADI DİYELİM ABİ :D :D :D :D :D :D :D :D

Bu tabiri arkadaşlarıma reva görmem.
Her ne kadar hitabımızda samimiyet olsa da yanlış anlaşılmalar olabiliyor.
Benim tabirim YAMYAMLAŞMAK'tır :D
Furkan da yamyamlaştı :D
NOT: Analog osiloskopları ben daha çok severim.
Hele hele 1mV/Dıv olursa dadından yinmez.

Kazasker

peki kırmızı probu  canlı uc çıkışlarına getirsem ordan ölçsem ?
ayrıca sinyal açıkk ses potu %50 de şuan. sistem kapalı.
suann ölçüyom çok hareketli
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 26 Aralık 2018, 23:03:10peki kırmızı probu  canlı uc çıkışlarına getirsem ordan ölçsem ?
ayrıca sinyal açıkk ses potu %50 de şuan. sistem kapalı.
suann ölçüyom çok hareketli
Sana göndermiş olduğum PC tabanlı sinyal jeneratörünü kullan.
Oradan 1KHz ve başka frekanslar vererek ölçü aletin ile, İNEK lerin canlılarından ölç.

Kazasker

abi 1 khz de
canlılar hep 999.8 hz
50 hz de ise
49.9 hz
ucları cıkarıp ölçtüm.
uclar devreye takılı iken ampliye kadar değerler aynı. ampli ineklerine değdiğimde 1khz de;
sağ -sol 200 ve 300 hz arası gıdıp geliyor
50 hz frekansta ise sağ-sol 49-50 arası gıdıp geliyor.

normal mi ?
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 26 Aralık 2018, 23:48:07abi 1 khz de
canlılar hep 999.8 hz
50 hz de ise
49.9 hz
ucları cıkarıp ölçtüm.
uclar devreye takılı iken ampliye kadar değerler aynı. ampli ineklerine değdiğimde 1khz de;
sağ -sol 200 ve 300 hz arası gıdıp geliyor
50 hz frekansta ise sağ-sol 49-50 arası gıdıp geliyor.

normal mi ?
Bu kadar tolerans KADI KIZI'nda da olur :D Ölçümler gayet doğru.

Ancak anlaşılmayan bir mevzuu var.
Ampli ineklerine değdirdiğinde de 1KHz ölçmelisin.
Eğer oynama oluyorsa iki temel sebebi vardır.
1 Triger levelin düşüktür. Ölçü aletin algılayamıyordur. Volüme potunun kulağını az daha kıvır sağa doğru. Yani az daha aç.
2 Girişlerde belirlenemeyen bazı arsız frekanslar olabilir. Ölçü aletin ölçmeye çalışıyor ama ölçemiyordur. Yada o gösterdiği frekanslardadır.
Bu durumda 200-300Hz te arsız sinyaller varsa bunlar doğrudan yükseltilecek demektir. Hoparlörden duyabilirsin.