Ana Menü

6V aküden uzun süre yanacak ışık yapımı

Başlatan enes32, 27 Nisan 2017, 21:17:47

erg123

En basit çinden step up 6v aku baglanarak 12v serit led yaksa is tamam olmadi 5v serit led powerbank bagla yansin

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 28 Nisan 2017, 22:15:29Hocam çok acil olarak sigarayı bırakmanızı umuyorum....
E ben sarma tütün içiyorum ya, o ne olacak? :)
Ben sigarayı iki kez bıraktım hocam.
Ama sonra gördüm ki aslında bırakmamışım. 10yıl geçse, yine de dün bırakmış gibi özlüyorsun.
hani hiç içmeyenler içine çekmeye çalıştığında bir refleks oluşur, öksürükten boğulur; hah işte o refleksi yener de, öksürmeden çekmeye devam edersen, söylemesi ayıp "bozulanın" eskisi gibi olmaması gibi, bir daha geri dönüşü olmuyor.
O nedenle gençlere CİDDİ UYARI:
DENEMEYİN BİLE!!!
İlk bir kaç çekiş hayatınızın sonu olur!!!
Diğer malum yanıta yanıt vermiyorum. Kim ne yaparsa yapsın.
"bilim" inadetmek değildir. ben "bilim"le değil, "BİLİM"le uğraşıyorum.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 29 Nisan 2017, 16:01:18E ben sarma tütün içiyorum ya, o ne olacak? :)
Ben sigarayı iki kez bıraktım hocam.
Ama sonra gördüm ki aslında bırakmamışım. 10yıl geçse, yine de dün bırakmış gibi özlüyorsun.
hani hiç içmeyenler içine çekmeye çalıştığında bir refleks oluşur, öksürükten boğulur; hah işte o refleksi yener de, öksürmeden çekmeye devam edersen, söylemesi ayıp "bozulanın" eskisi gibi olmaması gibi, bir daha geri dönüşü olmuyor.
O nedenle gençlere CİDDİ UYARI:
DENEMEYİN BİLE!!!
İlk bir kaç çekiş hayatınızın sonu olur!!!
Diğer malum yanıta yanıt vermiyorum. Kim ne yaparsa yapsın.
"bilim" inadetmek değildir. ben "bilim"le değil, "BİLİM"le uğraşıyorum.

Sevgili Seron
Senden de ACİL OLARAK BIRAKMANI BEKLİYORUM VE öyle de umut ediyorum... 
Biraz daha kararlılık, biraz daha inat, biraz daha sabır.......
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

enes32

Kusura bakmayın konunun üstünden biraz zaman geçti ama sınav haftasında olduğumuzdan bu işle ilgilenemedik
Şimdi ben temsili bir araç içine yapmak istediğimiz projeyi çizdim
8 tane mantar ledi birbirine paralel bağlayıp 6V 4Ah akü ile çalıştıracağız akü haricindeki her şey minibüste kalacak biz oturmaya gelirken akümüzü yanımıza alıp gelicez bağlayıp çalıştırıcaz yine kapatmak için aküyle olan bağlantıyı kesicez yani herhangi bir anahtara gerek yok sadece gerekli olan direnç nedir nereye ve nasıl bağlamalıyız kaç ohm olmalı vs. bunları bilmek istiyoruz cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler :)

seron

Bakkal amcadan
68ohm
100ohm
220ohm
hepsi 1watt olacak direnç al.
Bu dirençleri 220ohmdan başlayıp seri şekilde bağla ışık kalitesine bak. Beğenmezsen bir düşüğe geç.
akünün kutupları sokete uyumluysa iki de soket alırsın, işin bitince soketleri çıkarır gidersin.
bunları senin çizime göre anlatıyorum.

enes32

Bu şekilde olacak sanırsam :)

seron

Evet. Yalnız çizimde sıkıntı var. Ortada işler karışmış :D Sen aynı led şeridi gibi paralel bağla LEDleri. sen anladın onu.
Dirençleri neden belli bir formüle bağlı kalmadan ayarlıyoruz? "bazen formülün tutmadığı durumlarla karşılaşılabilir" ihtimaline karşı.
En büyük dirençle dene, memnun kalırsan o değerde bırak. Baktın çok kör, bir aşağı dirence geç. Yine mi olmadı? bir aşağı. Ama belli bir değerin altına düşmek LEDleri patlatabilir. resimde 110yazmışsın bildiğim kadarıyla 110 yok 100 var Kahve siyah kahve.

Enes özel mesaj atıyorum bu yazıyı görürsen giriş yapıp mesajlarına bak.

Mr_YAMYAM

ELEKTRONİK MATEMATİK ÜZERİNE KURULUDUR.
MATEMATİKSEL HESAPLARA KAFA YORMAYANLAR AYAKLARINI YORARLAR (Atasözü benzetimi)
Tüm yükü tek bir direnç üzerine vermek toplamdaki güç kaybı unsurunu artıracaktır. Yani tüm LED'lerin tek bir direnç ile beslenmesi demek kabaca şu demektir.
Devredeki toplam güç/R üzerindeki güç.
Kaba bir hesaplamayla gidersek.
5W lık ışık gücü için nereden baksanız en az 2.5W lık bölümden fazlası direnç üzerinde harcanacaktır. Sarfedilen güç aynı olduğu halde elde edilen verim çok çok alt seviyelerde olacaktır.
Zaten önerilerde verilen watt'lı direnç demek bu direnç üzerinde de güç harcaması yapılmaktadır demektir.

Bu işin en ideal ve verimli yolu 2 şerli LED grubu kullanıp her bir gruba düşük değerli güvenlik direnci takmaktır. Şema verilmiş idi.

seron

İkişerli seri led kullanırsa, akü azıcık azaldı mı ledler körelir.
Bu nedenle ısrarle tek sıra LED, ve seri direnç konusunda ısrar ediyorum.
Tamam o halde, her led için seri direnç bağlasın. Ama tek led kullansın. İki adet seri LED'den oluşan gurup için o kaynak gerilim bakımından zayıf (sınırda).

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 14 Mayıs 2017, 17:05:53İkişerli seri led kullanırsa, akü azıcık azaldı mı ledler körelir.
Bu nedenle ısrarle tek sıra LED, ve seri direnç konusunda ısrar ediyorum.
Tamam o halde, her led için seri direnç bağlasın. Ama tek led kullansın. İki adet seri LED'den oluşan gurup için o kaynak gerilim bakımından zayıf (sınırda).
0.1V luk gerilim hesaplarına kafan basmadığı belli oluyor :))
İkişerli LED kullanımında LED parlaklığı azalmaya başladığında akü tamamen bitmiş demektir.
Bir akünün tamamen bitebilmesi ise kullanılan LED miktarına bağlı olarak günlerce sürebilir.
Her LED için kullanılacak serii direnç demek her bir direnç üzerindeki kaybedilen toplam güç kadar kayıp demektir.
Sonuçta kullanılan direnç değeri arttıkça güç kaybı da o oranda artacaktır. (Direnç üzerinde düşen gerilim* akım)
Ben neden 2 şerli LED öneriyorum ? Gıcıklık olsun diye mi ?
2 LED in 10mA akımda tam yanması için gerekli gerilim 2.4V*2=4.8V civarıdır. 6V luk akü ile bu değer neredeyse %70 verim demektir.
Bizim amacımız elde bulunan uygun akü ile en performanslı sonucu alabilmektir.
Tek yapılması gereken piyasadan beyaz LED temin edip 2 adet serii bağlandıktan sonra güvenlik direnci değerini tespit edebilmektir.
Bundan hesaptan sonra hesaplanan toplam LED miktarının yarısı kadar direnç alınır. Zaten dirençler KURUŞ.
Üstelik benim önerimde ışık miktarı yetersiz geldiğinde ilave LED takviyesi rahatlıkla yapılabilecektir. Mantığı piyasadaki şerit LED lerle aynıdır.

seron

@enes32 adamım,
sana nasıl yapacağını anlattım.
Ve özel mesaj ilettim.
Bunlara bakarak yap.
Yapamazsan yine yardımcı oluruz.