Ana Menü

hoparlör olcukeri ve devre cikisi

Başlatan bekir_kurtkan, 24 Ekim 2016, 22:54:26

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: asma - 28 Ekim 2016, 02:43:24Evet yine  Mr_YAMYAM kendi doğrularını sıralayıp , ben doğruyum , ben biliyorum demeye başladı.
Bakalım sonumuz ne olacak.

Başlığa eklenen devreyle senin anlatıkların arasında uçurum var. Yeni açtığın konuyu da okuyup , sonra şu direnç oranlarıyla oynayıp op-amplarla yapılan devreye bakıyorum. Ne orada ne son mesajlarında yazdıklarınla burada bağ kuramıyorum.
Yapay kelimesini mi beğenmedin? Sahte diyelim , uydurma diyelim. Sen söyle ne diyelim. Prologic decoder demeyelim ne dersek diyelim.

Tamam bir konuda geçen tüm kavramları ayrıntısına kadar yazıp anlatman güzel bir şey ama sen resimin adı dolby diye dolby labratuarlarını anlatıyorsun , 5.1 terimi var diye surround u anlatıyorsun. Bu devrenin basit bir kandırmacadan ibaret olduğunu söyleyince vay bilime aykırı vay şöyle vay böyle.
Abi bu devre senin anlattığın şey değil. Bir bak devreye ne olur.
Sonra  yine döv , bir şey demiyorum.

Kolay gelsin.
@asma  hocam.
Ben doğrularımı anlatmıyorum. Bu doğrular zaten devrenin içerisinde gizli.
Bu matrix decoderi ben yıl 2000 de yapmış idim zaten. Bu decoderin de nasıl çalıştığını biliyorum.
Bir stereo kayıt içerisine arka sesler de kodlanabilir. Faz farkı ile belirlenen bu sesler genellikle 90-180' faz farkı içerirler. 180' faz farkı ile kaydedilmiş bir sesi SUMMING yapan tek opampa girersen çıkıştan alacağın seviye 0 (sıfır) olacaktır.
İZAHI: Arka sesler ters fazlı olduğu için merkez hoparlörden çıkmaz.
Aynı şekilde 0 faz farkı ile (Aynı fazda) sesi fark kuvvetlendiricisine (BACK) girersen sonuç yine sıfır olacaktır.
İZAHI: Ön ve tam ortadaki sesler, arka hoparlörlerden çıkmaz.
Ama sıfır faz farkı ile kaydedilmiş bir sesi summing ampliye (Decoderde centre) girersen +3db lik bir kazançla yükseltilerek çıkış aldığını göreceksin. (Bu sebeple centre kalibrasyonu -3db olmalıdır)
İZAHI: Stereo içerisindeki merkez sesler merkez hoparlöre 3db yükseltilerek verilir.
Matrix decoderlerin, virtual surround sistemlerin ve eskilerdeki QUADROPHONIC sistemlerin çalışma mantığı budur.

Burada anlatılmak istenen şey esasen yapılan olayın bir SAHTE, YAPAY ya da uydurma olmadığıdır.
Matrix decoderler faz farkları esaslarına öre çalışırlar. Bu faz farkları ise sadece stereo (2 kanallı) sistemlerde olabilir. Tek kanallı yani mono sistemlerde faz farkı daima 0 dır.
Eğer stereo yani 2 kanal içerisine de tek bir kanal kaydedilmiş ve hiçbir faz farkı içermiyorsa o ses te mono demektir. Bu sesler temel olarak merkez yani tam önden geliyor demektir

DOLBY konusuna gelirsek.
SURROUND konularında belli başlı 3 firma bulunmaktadır.
DOLBY, DTS ve SRS
Bu firmaların muhtelif üretimleri bulunmaktadır ve temel aynı mantık üzerine imal edilmişlerdir. Sadece SRS de STEREO EXPAND tekniği uygulanmıştır. (Konumuzdan ayrıdır)
Dolby nin üretimi DOLBY PROLOGIC olarak adlandırılmaktadır. Stereodan surround.
DTS'in üretimi DTS NEO 6 Stereodan 6 kanal surround ses çıkışı.

Sizlerin YAPAY olarak adlandırmış olduğunuz şey aslında kayıt ve iletim tekniğinin çok kanallı olmadığıdır. Yani sizler SURROUND diyince çok kanallı kaydedilmiş ve okunan sistemler olarak anlıyorsunuz. HAYIR.
Stereo yani iki kanal sesi de çok kanala ayırarak dinleyebiliriz. Ancak bu ayırma işlemi bize fazla bir dinamik alan kazandırmaz.
Çok kanallı kayıt tekniğinde her bir kanalın dinamik alanı sistemin dinamik alanı ile direk ilgilidir. Yani her bir ampli sistemi 90db dinamik alana sahipse tüm hoparlörlerden sistemin izin vermiş olduğu ölçüde dinamik alan seviyesinde fark alabiliyoruz demektir.
Ama stereodan ayırma işleminde teknik olarak en fazla 30db lik bir dinamik alan seviyesinde dinleme yapabilmekteyiz.
Bu anlattıklarımı pratik olarak test etmiş ve uygulayan iki arkadaşım şu anda bu forumdadırlar.
Bunlar @memleket  ve @ozgurece dir. Yalansa gelip beni dövsünler  ;D
Ancak arkadaşlarımız virtual surround tekniğini uyguladıkları için en fazla 3db lik bir dinamik alan ayrımı ile arka ve ön sesleri AYIRTEDEBİLMEKTEDİRLER.

Açmış olduğum konuda belirttiğim üzere SURROUND konusu birçok teknik içermektedir. Tek bir başlık altında incelenip konuyu tatlıya bağlamak mümkün olmamaktadır.
ÖZEL NOT.
Ben sevdiğim arkadaşlarıma takılmayı da severim. Döverim dövdüm ettim gibi kelimelerimin yanlış anlaşılmayacağını düşünür, aslında orada mizansel olarak, YANLIŞ BİLİYORSUN ya da YAZDIKLARIN YANLIŞTIR demek istiyorum.
Bu ifadelerim ancak birbirlerini seven kişiler arasında doğru olabilir.
Yanlış anlaşılmayacağını düşündüğüm için de konuyu zevkli hale getirmek için arada bir böyle ifadeler kullanırım.
Asma hocamızı da bilgili ve kendime yakın bulduğum için ve seron ile aynı fikri paylaştığı için böyle ifade kullandım.
Umarım yanlış anlaşılmamıştır.

bekir_kurtkan

ben bu devredi entegre ile klemensleri areste bulamiyorum yardimci olabilirmisiniz

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bekir_kurtkan - 28 Ekim 2016, 15:22:02ben bu devredi entegre ile klemensleri areste bulamiyorum yardimci olabilirmisiniz
Klemens kullanma.
Her bir giriş ve çıkış için tek tek PAD kullan. Böylece girişlerin ve çıkışların ayrı ayrı olur ve monte ederken karıştırmazsın.
Devrenin aynısını yapmaya da çalışma. O stereo bir devredir ve bundan 3 adet yapmak zorundasın. Bunun yerine LM1875 ten tek kanal devre çiz ve bu devreyi 6 adet olarak yan yana çoğalt.
LM1875 i proteusta arama. TO220 veya TO202 kılıfındaki 5 bacaklı herhangi bir kılıf, LM1875 e uygun olacaktır. Eğer kütüphanende 5 bacaklı TO220 kılıf bulamazsan 3 bacaklı TO220 kılıfını al ve iki adet pad daha ilave et iş tamamdır.

bekir_kurtkan

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Ekim 2016, 15:32:45Klemens kullanma.
Her bir giriş ve çıkış için tek tek PAD kullan. Böylece girişlerin ve çıkışların ayrı ayrı olur ve monte ederken karıştırmazsın.
Devrenin aynısını yapmaya da çalışma. O stereo bir devredir ve bundan 3 adet yapmak zorundasın. Bunun yerine LM1875 ten tek kanal devre çiz ve bu devreyi 6 adet olarak yan yana çoğalt.
LM1875 i proteusta arama. TO220 veya TO202 kılıfındaki 5 bacaklı herhangi bir kılıf, LM1875 e uygun olacaktır. Eğer kütüphanende 5 bacaklı TO220 kılıf bulamazsan 3 bacaklı TO220 kılıfını al ve iki adet pad daha ilave et iş tamamdır.

tesekkur ederim hocam budevrenin aynisi yapmamak icin 6 kanak anfi yapacaktim ama sormya cekindim dayak yemeyelim diye

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bekir_kurtkan - 28 Ekim 2016, 15:40:31tesekkur ederim hocam budevrenin aynisi yapmamak icin 6 kanak anfi yapacaktim ama sormya cekindim dayak yemeyelim diye

bekir_kurtkan

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Ekim 2016, 15:44:41Ben sevdiğim arkadaşlarımı döv9erim. KASAP misali  ;D
Her bir amplinin girişine 25K TRİMPOT koymazsan dayağı haketmişsin demektir.

diyer bir hususta trimpottu ama baska bi konu altinda baska bir arkadasimiza bahsetmussiniz nasil bulacagini simdi gonul rahatligi ile cizime gecebilirim

Mr_YAMYAM

Çizimlerini önce burada resimlersen dayak yeme pahasına da olsa yanlışları önceden düzeltebilirsin.  :)
Bizim @memleket  arkadaşımıza böyle tarif etmiştim. Biraz dayak yese de sonuçtan memnun kalmıştı.  8)  ::)

bekir_kurtkan

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 28 Ekim 2016, 17:14:08Çizimlerini önce burada resimlersen dayak yeme pahasına da olsa yanlışları önceden düzeltebilirsin.  :)
Bizim @memleket  arkadaşımıza böyle tarif etmiştim. Biraz dayak yese de sonuçtan memnun kalmıştı.  8)  ::)

bekir_kurtkan

cizdigim devreyi ares sekliyle nasil kayit ediyoruz

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bekir_kurtkan - 29 Ekim 2016, 12:02:04cizdigim devreyi ares sekliyle nasil kayit ediyoruz
Sol taraftan save layout yap.
Görüntüyü ekran alıntısı alarak foruma koyarsan daha iyi olur.

bekir_kurtkan

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ekim 2016, 14:00:18Sol taraftan save layout yap.
Görüntüyü ekran alıntısı alarak foruma koyarsan daha iyi olur.

iste o ekran alintisini yapamiyorum ne yaptiysam olmadi

bekir_kurtkan

bir soru daha potansiyometre nasil cikiyo areste

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bekir_kurtkan - 29 Ekim 2016, 14:15:48bir soru daha potansiyometre nasil cikiyo areste
PACKAGE lerin içerisinden.

bekir_kurtkan

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bekir_kurtkan - 29 Ekim 2016, 14:22:31pot yazdigim zaman cikmiyo nasil bulucam
O zaman senin kütüphanede yoktur.
Aslında yazman gereken PRE ile başlayan trimpotlardır.

bekir_kurtkan

simdi hocam yaptigim calismanin besleme kati hazir amfi kati hazir surround kati hazir birde bunlara ton kontrol yapmak istiyorum ahmet yerlinin hazirladigi bir ton kontrol var onda stereo pot kullanilmis ama devre pdf degil ekran alintisi bunu pdf yapmak icin tekrar kurmam lazim ama pot yok prelerde istedigim bacak sayisi yok kendim olusturucam bunun icin bir olcu varmi yoksa kafama gorede yapabilirmiyim

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bekir_kurtkan - 29 Ekim 2016, 14:40:36simdi hocam yaptigim calismanin besleme kati hazir amfi kati hazir surround kati hazir birde bunlara ton kontrol yapmak istiyorum ahmet yerlinin hazirladigi bir ton kontrol var onda stereo pot kullanilmis ama devre pdf degil ekran alintisi bunu pdf yapmak icin tekrar kurmam lazim ama pot yok prelerde istedigim bacak sayisi yok kendim olusturucam bunun icin bir olcu varmi yoksa kafama gorede yapabilirmiyim
Forumu takip etseydin bunlar gelmezdi başına.  ;D
@Adnancoskun  için ton kontrol baskı devre çizimi vermiştim.
https://320volt.com/forum/index.php/topic,7280.420.html
Al o dosyayı aç ve proteusta yükle.
Orada yazılanları da oku.

bekir_kurtkan

@yamyam hocam devre hazir bakalim ne yapmisiz dusunce ve onerilerinizi bekliyorum

Mr_YAMYAM

Olmamış.
Soğutucuların altında trimpotlar var. Ayar yapamazsın.
GROUND o şekilde dolaşırsa devre hırıltı yapar.
LM1875 ten tek bir devre çiz ve burada paylaş. Ona göre yönlendireyim.

bekir_kurtkan

buyrun hocam