Ana Menü

Basit Güç Kaynağı Ses Filtresi

Başlatan Mustafa281, 18 Ağustos 2016, 14:37:10

seron

@Mr_YAMYAM verdiğin pdflerden ilki bana verdiğin belgeler arasında. "ŞASELEMENİN ÖNEMİ" başlıklı belgeye de baktım. Bunlar çok faydalı bilgiler kesinlikle. Fakat ingilizce. Bence acilen dilimize çevirisi yapılmalı. Ama kim yapacak...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 18 Ağustos 2016, 20:22:32@Mr_YAMYAM verdiğin pdflerden ilki bana verdiğin belgeler arasında. "ŞASELEMENİN ÖNEMİ" başlıklı belgeye de baktım. Bunlar çok faydalı bilgiler kesinlikle. Fakat ingilizce. Bence acilen dilimize çevirisi yapılmalı. Ama kim yapacak...
Ben fazlaca yapamıyorum.
Bu konuda uzman kişiler olabilir.

seron

İyi seviyede dill bilen birisi, "teknik terimler"i öğrendikten sonra hiçbir sorun olmaz.

konuyu uzatmayalım.

Bir sistemde gürültü istenmiyor ve en az düzeye indirmek isteniyorsa bunun ancak;
O cihaza (yük) özgü şaseleme müdahalesi ile;
Yine o cihaza özgü bir filtreleme müdahalesi ile mümkün olduğunu, ayrıca...

Bir cihaz için tasarlanmış bir filtreleme devresinin bir başka cihazda aynı sonucu veremeyebileceğini anlamış olduk.
Bu nedenle arkadaşımıza maalesef uygun bir devre sunamıyoruz.

İleride başka ziyaretçi ya da üyelerin bu konuyu görecekleri durumundan dolayı:

-Filtreleme nedir? Neden yapılır?
-Kaç tip filtreleme vardır? Hangisi nerelerde ne amaçla kullanılır?
-Şaseleme tekniğinin önemi nedir?
-Gürültü önlemek için bir devre tasarlanması gerektiğinde önce nelerin tesbit edilmesi gerekir?
bunları öğrenelim.

Mustafa281

Alıntı yapılan: seron - 18 Ağustos 2016, 20:48:33İyi seviyede dill bilen birisi, "teknik terimler"i öğrendikten sonra hiçbir sorun olmaz.

konuyu uzatmayalım.

Bir sistemde gürültü istenmiyor ve en az düzeye indirmek isteniyorsa bunun ancak;
O cihaza (yük) özgü şaseleme müdahalesi ile;
Yine o cihaza özgü bir filtreleme müdahalesi ile mümkün olduğunu, ayrıca...

Bir cihaz için tasarlanmış bir filtreleme devresinin bir başka cihazda aynı sonucu veremeyebileceğini anlamış olduk.
Bu nedenle arkadaşımıza maalesef uygun bir devre sunamıyoruz.

İleride başka ziyaretçi ya da üyelerin bu konuyu görecekleri durumundan dolayı:

-Filtreleme nedir? Neden yapılır?
-Kaç tip filtreleme vardır? Hangisi nerelerde ne amaçla kullanılır?
-Şaseleme tekniğinin önemi nedir?
-Gürültü önlemek için bir devre tasarlanması gerektiğinde önce nelerin tesbit edilmesi gerekir?
bunları öğrenelim.
O zaman el birligi ile benim sistemi şaseleyelim ne dersiniz millet 8)

asma

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 18 Ağustos 2016, 21:22:41O zaman el birligi ile benim sistemi şaseleyelim ne dersiniz millet 8)
Senin sistemi senden başka gören bilen olmadığı sürece sana kolay gelsin.

Mustafa281

Alıntı yapılan: asma - 18 Ağustos 2016, 21:58:28Senin sistemi senden başka gören bilen olmadığı sürece sana kolay gelsin.
Yarın resimlerini yükleyecegim inşallah

asma

R , C ve T den oluşan devre için alt geçirgen filtre demiştik. F= 1/2π.R.C formülünü kullanabiliriz.
İlave olarak köprü diyot sonrasında iki kondansatör kullanabiliriz.
Bu durumda 2x12Vac sağımız olsun , 2x 1N5400 ile doğrultup 2200uF + 1 ohm/5W +2200uF olacak şekilde π tipi filtre oluştururuz.
BD 243 transistörümüzün kollektörüne + uygularız , kollektörden beyze 470 ohm ve beyz den şaseye 220uF bağlayıp fitreyi tamamlarız. (2A e kadar akımlar için)
Ard arda (kaskad) filtreleme şebekeden kaynaklı parazitleri daha iyi filtreleyebilir.

Eğer regülatör uygulamamız istenirse , gerekliyse ve trafo voltajı buna göre yüksek seçilmediyse; özel bir dizayn iş görebilir:
LDO regülatör:

Bu şema , eldeki verilere göre esneyebilir. Vout: 2,5 x 1+[R5/(R6+R7)]   Imax= 0,6/R4
Giriş ve çıkış gerilimleri arasındaki fark çok düşük olabilir bu devrede. 12Vac sargıdan 12Vdc regüleli çıkış alabilirsiniz.
Not: bu devreyi ve sitesini arayıp bulun , kaydedin. Mutlaka işinize yarar.  ;)

Bir de bu var , fitreye örnek :

Kenarda dursun , lazım olur.  8)

Kolay gelsin.

Mustafa281

Bir de bu var , fitreye örnek :

Kenarda dursun , lazım olur.  8)

Bu devre bende de var fakat bazı araçlar motor sesini içeriye hoparlör yardimi ile aldığı zaman  önlemek içindir bu devre lakin benim sorunuma derman olacagini pek zannetmiyorum ;)

asma

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 20 Ağustos 2016, 03:19:35Bu devre bende de var fakat bazı araçlar motor sesini içeriye hoparlör yardimi ile aldığı zaman  önlemek içindir bu devre lakin benim sorunuma derman olacagini pek zannetmiyorum ;)
O devrenin ne için olduğu ve benim niye örnek verdiğim belli.
Sende ne var ne yok , sorunun ne , gerçekten beslemedeki filtre eksikliğimi , eminmiyiz.
Mesela şaseleme ile ilgili sorunlar 50Hz , DC besleme kaynaklı olanlar 100Hz parazit oluşturur.
Kıyaslama yapılırsa kulakla ayırd edilebilir.
Amfinin şeması , resmi yok. Besleme devresinin şeması , resmi yok. Duyduğun sesi biz duymuyoruz.
Bu bilgileri paylaşmadığın sürece iş uzar gider.
Karar senin.

Mustafa281

2X22 aküylede beslenince aynı sorun elektrikle besleyince de aynı sorun mikrofon preanfi devresi eklenince iyice sapıtıyor

asma

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 20 Ağustos 2016, 09:57:562X22 aküylede beslenince aynı sorun elektrikle besleyince de aynı sorun mikrofon preanfi devresi eklenince iyice sapıtıyor
Artık besleme devresine filtre veya regüle ilave etmeyi düşünmüyorsun. Bir dertten kurtuldun.  ;)

Mustafa281

Alıntı yapılan: asma - 20 Ağustos 2016, 11:00:25Artık besleme devresine filtre veya regüle ilave etmeyi düşünmüyorsun. Bir dertten kurtuldun.  ;)
Evet kendi uzerinde yarim dalga :D  dogrultma devresi var

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 20 Ağustos 2016, 09:57:562X22 aküylede beslenince aynı sorun elektrikle besleyince de aynı sorun mikrofon preanfi devresi eklenince iyice sapıtıyor
Plaketin lehim yüzünü tiner veya aseton ile iyice bir temizle bence
Akü ile beslediginde bir gürültü varsa
Bu demektirki senin gürültü şebeke ile alakalı değil
Muhtemel sebepler
1- şema yanlıştır veya eksiktir
2- komponentlerden ters takilan, yanlış takılan veya arızalı olan vardır
3- baski devre dizaynı yanlıştır
4- komponentlerin pozisyonu yanlıştır
5- pasta pisliği vs etkiliyordur :-)
6- şaseleme ( topraklama) grounding hatası vardır
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Mustafa281

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 20 Ağustos 2016, 12:01:45Plaketin lehim yüzünü tiner veya aseton ile iyice bir temizle bence
Akü ile beslediginde bir gürültü varsa
Bu demektirki senin gürültü şebeke ile alakalı değil
Muhtemel sebepler
1- şema yanlıştır veya eksiktir
2- komponentlerden ters takilan, yanlış takılan veya arızalı olan vardır
3- baski devre dizaynı yanlıştır
4- komponentlerin pozisyonu yanlıştır
5- pasta pisliği vs etkiliyordur :-)
Pasta pisligi ile alakasi yok hocam boyleyken devre cok iyi ozellikle aku ile besleyince canavar gibi ama preanfiyi yiyince başlıyor tıslamaya

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 20 Ağustos 2016, 12:04:03Pasta pisligi ile alakasi yok hocam boyleyken devre cok iyi ozellikle aku ile besleyince canavar gibi ama preanfiyi yiyince başlıyor tıslamaya
O zaman muhtemel sebepler
1- preamplinin empedansi anfiye uygun değildir
2- preamplinin kazancı yüksektir
3' preamplinin kalitesi düşüktür
4- preamplinin beslemesi iyi değildir
5- bağlantı kabloların uygun değildir
6- potansiyometreyi yanlış yerde kullaniyorsundur
Not : pot bağlantısı anfi girişinde görünüyor bu doğru bir işlem...

Bu arada
Hangi preampliyi kullanıyorsun?
Şema resim vs var mı?

Mustafa281

Adnan hocam bunu kullaniyorum 2N3904 ses kalitesi çok güzelde yamyam hocayı bekliyorum bir entegre önermisti onu sorucam

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 20 Ağustos 2016, 12:16:04Adnan hocam bunu kullaniyorum 2N3904 ses kalitesi çok güzelde yamyam hocayı bekliyorum bir entegre önermisti onu sorucam
Şemasını ekleyebilirmisin
Birde bağlantıyı blendanjlı kablo ile yapmalisin

Mustafa281

Devreyi kendim çizmiştim işte şeması bana görede empedans uyumsuzlugu gibi

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Mustafa281 - 20 Ağustos 2016, 12:26:53Devreyi kendim çizmiştim işte şeması bana görede empedans uyumsuzlugu gibi
R2=2k2 yi 100k yaparak deneyebilirmisin?

Mustafa281