2xLM7805-LM7812 ile güç kaynağı hakkında öneri gerekli

Başlatan seron, 11 Kasım 2014, 16:50:45

yolgezer

trafolu nokia adaptoru zaten 0.3 amper verir maksimum. ısınma trafoda ise önemi yok. o nokia trafoları kalorifer gib i zaten.
317 ler pahalı olur. onlarla 5 amper çekilebilir bir devresi var. hem de ufak. ama ben bartında değilim olsam atardım sana.
bir de ora antalya üstat. ben ankarada alıyorum bu malı. bartında olsa 78xx serisinin tekini 5 liraya kakıyorlar:) ne555 ve 3 direnç 3 lira idi. o da iki sene önce. aldığımda çakma imiş bir hafta geçmeden güm. burda zamlı hali 50 kuruş.

RaMu

2-3 dolara şunun gibi bir modül alman
veya LM2596 gibi switch mod regülatör kullanman taraftarıyım,

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-1pc-DC-DC-LM2596-Step-down-Adjustable-Power-Supply-Module-CC-CV-LED-Driver/1719871090.html

Özellikler;
*Input voltage: 7V-35V
*Output voltage: 1.25V-30V
*Output current: adjustable maximum 3A

seron

ANAM!!!...
bak bu fikrimi değiştirebilir! daha önce neredeydin usta?!
çok teşekkür ederim! araştıracağım!

RaMu

picproje de idim halende oradayım buradayım :)
Bu modülle ilgili pil sarzı için uygulama vardı ona bakabilirsin
Türkçe kaynak olarak faydası olur
http://www.picproje.org/index.php?topic=55619.0

seron

eyvallah çok sağol. ben bu modülden iki tane alıp deneyeceğim. LM leri şimdilik deneme amaçlı yapayım bari...

yolgezer

Alıntı yapılan: seron - 11 Kasım 2014, 21:57:04eyvallah çok sağol. ben bu modülden iki tane alıp deneyeceğim. LM leri şimdilik deneme amaçlı yapayım bari...

seron, lm7812 ye 10k dirençle şase versem 9 a düşer miki? bunu nasıl hesaplayacam? br daha toptancıya gitmek istmiyorum da:)

seron

arkadaşlar konu ile ilgili yapmış olduğum deneylerde:

LM7805 ler aşırı ısınınca yaptığım fan takviyesi yeterli olmadı. HI-LEVEL ram soğutucularından kırarak yaptığım alüminyum soğutucuyu macunum olmadığından Bally ile yapıştırınca bu sefer de hiç ısınmamaya başladı ;D küçücük soğutucu parça o kadar ısıyı nasıl yoketti anlamadım. ama tedbir olsun diye minik bir fan ekledim.

sığdırabilseydim elimdeki proje kutusuna monte edecektim ama nasip...

devre 12-18V aralığında çalışmakta olup, kısa bir süre denenmiştir ve sorunsuz bir şekilde elimdeki 80GB lık samsung harddiski çalıştırmış, veri kopyalama vs konusunda sorun çıkmamıştır.

yukarıdaki topiklerde vermiş olduğum devre iptal edilmiş olup, diyot kullanmadan LM ler paralel bağlanmıştır.

isteyen rarlı dosyadan resimleri inceleyebilir... yardım eden herkese teşekkür ederim.

SONUÇ; LM 7812 ve 7805 lerle harddisk güç kaynağı yapılabiliyor.
[mergedate]1416057907[/mergedate]
eee? hani eklediğim dosya? >:(
[mergedate]1416057974[/mergedate]
ben de böyle eklerim...

yolgezer

seroooon.ç abicim paralel bağlamana gerenk yoktu. metal kılıflı alacaktın 78xx leri. teki 5 amper çekiyormuş. sorun çıkarsa bir dahaki sefere öyle yap:) bir de 78xx serisini saf fanla soğutamazsın. ufak paketi. fanla anca ba5412 boyutunda bir şeyi soğutursun ki o bile performans ettirmez. onun yerine fanın rüzgarının üzerinde gezineceği bir soğutucu parça bulacaktın.  ben tda2003 e bildiğimiz şu anakartlardaki chipset soğutucusunu taktım buz gibi oldu:)
78xx serisinide 1x1 cm bir soğutucu yeter.

seron

yolgezer fan işe yarıyor. o uyduruk alüminyumu baliyle yapıstırınca elimi değdiremediğim alev alev çip, önce ılık oldu, fandan sonra da buz gibi oldu. inanolsun ısınmıyor. merak etme fanın rüzgarının ne açıyla geleceğini mesafeyi falan ayarladım. cillop gibi.

ikincisi elimdeki malzeme bu. parçacı uzak. bunlarla idare ediliyor boşver. kullanıyorum şu anda. cillop oldu cillop.
bu arada o fan 12 voltluk bir fan 5V luk yavaş dönenlerden değil.

yolgezer

abicim, baly yanıcı. sen naotığının farkında mısın? üstüne yalıtıcıdır. yani ısının tamamını demire vermez.
evde hiç mi civatayok ufak?
birtane de kola kutusu bul. onu kes, birbirine katla, sonra da vida ile 78xx e bağla.
fanın açısı falan hikaye. eğer soğutucu parçanda ızgara şeklinde petekler varsa her türlü soğutur zaten.

seron

bir yıl boyunca bali sürdüğüm alüminyumla bir ekran kartını kullandım. ekran kartımcayır cayır yanarken bu teknikle kurtuldu. inanmazsan gel bak buz gibi soğutuyor. entegrelerin kafalarına elledim soğutucuyla aynı ısıda. tabi git de işlemci vs de kullan demiyorum.

yolgezer

Alıntı yapılan: seron - 15 Kasım 2014, 21:01:12bir yıl boyunca bali sürdüğüm alüminyumla bir ekran kartını kullandım. ekran kartımcayır cayır yanarken bu teknikle kurtuldu. inanmazsan gel bak buz gibi soğutuyor. entegrelerin kafalarına elledim soğutucuyla aynı ısıda. tabi git de işlemci vs de kullan demiyorum.
cesaretle manyaklığın arasındaki çok ince çizgilerdesin. ama sakın daha fazla ileri gitme:)
bally yanıcı bir maddedir. kendi canını yakma.
abicim hiç mi vidan yok evinde fazladan? benim bir kasa vida ve kondansator dolu. bu işlere girişiyorsan irili ufaklı bir torba vida ayarla.

seron

haklısın haklısın da, inanmazsın o kadar vidanın içinde uygun vida yok. hayır buldum, somunu yok. somun var, vidası yok... ben de kızdım EEEEh dedim, deh ettim bali'yi.
BİLGİ:
bali kuruyunca rengi koyu kırmızımsı bir renk alıyor ve aleve tutsan bile yanmıyor. ama bayağı bir kuruması gerek. ardından çipin ısısından bozunarak(*) yanıcılığını kaybediyor. balinin yanıcı olmasına sebep, inceltmek için kullanılan tluol vs gibi tinerimsi malzemelerdir. özellikle tluol, "kafa yapıcı" olması nedeniyle toplumumuzun bazı kesimi tarafından yoğun talep görüyordu. malesef şimdi daha zararlıları(!) 5-10TL ye satılmaya başlayınca talebi bitti...
-------
(*) bozunmak: kimyevi bir bileşiğin çeşitli etkenlerle özelliğini kaybetmesi.

yolgezer

Alıntı yapılan: seron - 16 Kasım 2014, 11:27:14haklısın haklısın da, inanmazsın o kadar vidanın içinde uygun vida yok. hayır buldum, somunu yok. somun var, vidası yok... ben de kızdım EEEEh dedim, deh ettim bali'yi.
BİLGİ:
bali kuruyunca rengi koyu kırmızımsı bir renk alıyor ve aleve tutsan bile yanmıyor. ama bayağı bir kuruması gerek. ardından çipin ısısından bozunarak(*) yanıcılığını kaybediyor. balinin yanıcı olmasına sebep, inceltmek için kullanılan tluol vs gibi tinerimsi malzemelerdir. özellikle tluol, "kafa yapıcı" olması nedeniyle toplumumuzun bazı kesimi tarafından yoğun talep görüyordu. malesef şimdi daha zararlıları(!) 5-10TL ye satılmaya başlayınca talebi bitti...
-------
(*) bozunmak: kimyevi bir bileşiğin çeşitli etkenlerle özelliğini kaybetmesi.
bilgilendirme için teşkür:)
bilemem ama
yaw gene de dediğimi yap yanmas bile yalıtkan oolur.
kola kutusunun demirini al. onu dür bük. sonra da vida için cıvata opalrak kullan. vida da saç vidası olsun.  ben öyle yapıyorum uyacak vida bulamayonca