Ayarlı güç kaynağı projeme devam ( 0 - 30 volt 0 - 10 amper )

Başlatan serkan_48, 14 Ekim 2014, 20:58:50

serkan_48

sahbilgi

Merhabalar
Bende bu  güç kaynağından yapmaya karar verdim .yalnız bir sorum  olacak.Resimdeki voltmetre ve ampermetre  sadece ayar yapılması içinmi  kullanılacak yoksa sabit kalacakmıdır.sağ alt kösede görünen ler. Yani kutunun dışına konacak olaan ampermetre ve volt metre bunlarmıdır.İyi çalışmalar.

serkan_48

Selamlar.

Resimde sol alttaki voltmetre ve ampermetre guc kaynagi calisirken aldiginiz degerleri gorebilmeniz icindir.

Guc kaynagi ayarli bir model oldugu icin her ayar degistirdiginizde olcu aleti ile ayar yapmaniz gerekir. Yani kullanmasanizda olur.

Veya piyasada 10 tl ye satilan avometreler var. Bir tane alip cihaza montede edebilirsiniz.

Gayet guzel calisan bir devredir tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

sahbilgi

Teşekkürler 
Birde  değeri bilinmeyen dirençlerden bahsetmişlerdi onların değerlerini kaç yapmalıyız.
Başka bilmem gereken birşey varmıdır.İyi çalışmalar.

serkan_48

Ben o direncleri kullanmadim. Akim sinirlama direncinin degerini hesaplayarak yaptim tas dirwnc koydum 4 adet.

Eger siz yapacaksaniz kac amper cekmek istiyorsunuz ?  Ona gore tavsiyede bulunabilirim.

sahbilgi

En fazla 8/ 10  amper ceksem yeter 12 volt 15 volt arasında kullanmayı düşünüyorum. 24 voltluk 500 watlık bir trafom var.
Hangi dirençleri kuyllansam iyi olur . numarasını verirseniz sevinirim.

serkan_48

Alıntı yapılan: sahbilgi - 24 Şubat 2016, 21:15:38En fazla 8/ 10  amper ceksem yeter 12 volt 15 volt arasında kullanmayı düşünüyorum. 24 voltluk 500 watlık bir trafom var.
Hangi dirençleri kuyllansam iyi olur . numarasını verirseniz sevinirim.

Dostum aşağıdaki belirttiğim mesajımda testlerimde paralel 2 adet 0.15 ve 2 adet 0.1 ohm kullanmışım. buda yaklaşık 0.02 ohm gibi bir değere denk geliyor yanlış hesaplamadıysam. 

Alıntı yapılan: serkan_48 - 22 Kasım 2014, 00:15:23Testlere devam. Güç transistörlerini bağlayınca daha stabil çalıştı. Akım okumak için koyduğum direnç çok büyük geldi erken akım korumaya geçti. Direnç devrede 0.22 ohm idi ben paralel 2 adet 0.15 ve 2 adet 0.1 ohm kullandım. Çıkabildiğim son akım 7.20 amper. Şimdilik çok rahat bu akıma çıkıyor. Tabi besleme voltajı 14 volt ve yük voltajım 12 volt civarında.

Hafta içi şönt dirençlerini değiştirip güçlü trafo ile testlere başlayacağım.

7 amper gayet güzel bir güç.

Bu arada test yaparken ölçü aletimin probu dayanmadı malesef.

ibbayram

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 15 Ekim 2014, 17:45:33@stk4221 atlamasına kadar aynı,   Erciyes üniversitesi biyomedikal mühendisliğinde okuyan stajer bir öğrencim için tasarlamıştım... sene 2011 (Sedat DOĞAN) :)
yalnızca ben 3 transistörlü çizmiştim, kim yayınlamışsa 1 transistör ilave etmiş.... :)
hocam inanmazsın ama ben 6 transistöre çıkardım çokda sağlıklı ne ısınma var nede başka birşey eline emeğine sağlık hocam :) birde şu smps trafosunu sarabilsen nedense olmuyor hocam :(
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

hayalci

bu devre modifiye yapılır mı yapılırsa nasıl yapılır. 15-20 amper akım çekebilecek şekilde tip3055 yerine 2sc5200 de kullanılabilir tek sürücü yerine birden fazla sürücü etkili olmaz mı birde tabi akım ayarı sabit akım lazım olduğunda çok işe yarıyor yardım ederseniz sevinirim kolay gelsin

asma

Alıntı yapılan: hayalci - 30 Eylül 2018, 16:03:45bu devre modifiye yapılır mı yapılırsa nasıl yapılır. 15-20 amper akım çekebilecek şekilde tip3055 yerine 2sc5200 de kullanılabilir tek sürücü yerine birden fazla sürücü etkili olmaz mı birde tabi akım ayarı sabit akım lazım olduğunda çok işe yarıyor yardım ederseniz sevinirim kolay gelsin
Hangi devreden bahsediyorsunuz belli olmuyor.
Alıntı yaptığınız mesajda bahsedilen "çok tanıdık" devrede zaten 5200 kullanılmış ve sabit akım lazım olduğunda da kullanamazsınız.

Kolay gelsin.

hayalci

https://prnt.sc/kyxcxg çizimini simülasyonda denedim ben 2n3055 kullandım 2sc5200 kullananda var amper ayarı ekleyemez miyiz hem voltaj hem amper ayarlı olması daha iyi olurdu bendeki şemada 0r06 kullandım buradaki direnci ne yaparsam 15 ampere kadar çıkabilirim

asma

Alıntı yapılan: hayalci - 30 Eylül 2018, 18:43:55https://prnt.sc/kyxcxg çizimini simülasyonda denedim ben 2n3055 kullandım 2sc5200 kullananda var amper ayarı ekleyemez miyiz hem voltaj hem amper ayarlı olması daha iyi olurdu bendeki şemada 0r06 kullandım buradaki direnci ne yaparsam 15 ampere kadar çıkabilirim
Elinizdeki programı kullanarak deneme yapabilirsiniz , uygun direnci bulabilirsiniz.
I=0,6V/R formülünden , şu anda 10A civarında korumaya geçeceğini söyleyebiliriz.
Bu devre kısa devre korumalıdır. Ayarlı olsa da ayarladığınız değeri geçince çıkışı keser. Akım sıfıra düşer.
Reset butonuyla normale döner.

0,15ohm/5W dirençlerden alın. Birini karta takın , diğerlerini anahtarla devreye paralel birer birer ekleyin.
Kademeli olarak 4A + 4A + 4A + ... şeklinde akım değerini değiştirin. Böylece akım değeri değişken olur. 4,8,12,16A şeklinde

Kolay gelsin.

hayalci

tşk ederim bu devreyi yapmıştım kışın 10 a yazınca sevinmiştim yorumlara bakınca akım koruması olduğunu farkettim 4 amperin üstünde kısa devreye geçiyor bir kaç tanesini paralel bağlarsam değeri alırım dediğiniz gibi denemekte fayda var :) db242 tek sürücü iki sürücüyü parelel bağlayarak sürsek 3055 leri nasıl olur böyle birşey mümkün mü hemde ısınmanmanın önünede geçilmiş olur gibi geliyor bana :)

ayhancan

Selam Arkadaşlar Bu devrenin Amprini 15 A  voltajınıda  50 V yapmak istiyorum ne yapmam lazım yardım ederseniz sevinirim kolay gelsin

asma

Alıntı yapılan: ayhancan - 31 Temmuz 2019, 09:44:17Selam Arkadaşlar Bu devrenin Amperini 15 A  voltajınıda  50 V yapmak istiyorum ne yapmam lazım yardım ederseniz sevinirim kolay gelsin
Bu devre dediğin:
Elektor precisions power supply devresi

Olabilir mi?

Güç artışını karşılamak için , trafonun 1KVA kadar olması gerekir. (tercihen 2x24Vac)
Köprü diyot için 4 metal diyot soğutuculu olarak kullanılsa iyi olur ama daha ucuz 35A köprü diyot (50A de olur) tercih edilebilir.
Kondansatör ise (4700uF/63V yerine) 2x 10 000uF veya tek 22000uF 80V kondansatör yetebilir.
Transistörler ve bağlantısını biraz değiştirilmesi gerekebilir.
Piyasadaki 2N3055 leri kullanırsak 1A için 1 2N3055 gerekir. Hadi orjinal olsun , transistör başına 1,5A olur. (çok zorlarsak ve önlem alırsak 2A olur)
Bu durumda BD241 ile 10 tane 2N3055 sürmek , şartları zorlamak olur.
Akım kazancı yüksek , gücü yüksek (en az 2N3055 kadar) akım kapasitesi yüksek transistörler kullanarak bu iş olur.
Kontrol devresine gelirsek , bahsedilen değerleri karşılayabilir. Besleme için kullanılan 2x12V / 0.4A  değeri biraz yüksek tutulur ise veya ayrı bir sargı ilave edilirse , basit ve faydalı özellikler eklenebilir. (bu kadar para harcadık , dijital V/A metre , ısı ayarlı fan , enerji (ısı) tasarrufu ve/veya soft start devresi eklesek fena mı olur)

Kolay gelsin.

Kazasker

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 02 Aralık 2014, 16:41:10Bu devreyi 2011 de ben çizmiştim ve yapmıştım, hiç bir hata olmadan gayet güzel çalışıyor, isteyene benim yaptığım PCB yi göndereyim....

Hocam ben alabilirim eğer bir sakıncası yok ise
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

cevat1

6 -7 ad. kadar hazır çalışan devre var. Malzeme parasına Trafo dahil tüm malzemeleri gönderebilirim. (İşçilik istemem)
İsteyen arkadaşlar mesaj gönderebilir.

Kazasker

slm @Adnancoskun  hocam. nasılsınız. rica etsem elinizde var ise sizin ayarlı güç kaynağı şemasını paylaşabilirmisiniz ? teşekkürler.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Kazasker - 04 Eylül 2019, 23:41:25slm @Adnancoskun  hocam. nasılsınız. rica etsem elinizde var ise sizin ayarlı güç kaynağı şemasını paylaşabilirmisiniz ? teşekkürler.

açık şema mı  PCB mi? ( Proteus)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.