Ana Menü

Herhangi bir niceliği ölçebilen devre ? Proje Ödevi

Başlatan Nihan_A, 04 Mayıs 2014, 17:58:13

Nihan_A

Mr_YAMYAM

Kaldırıma döşenmiş taşlara MARLEY denir ;D
Kaldırım taşı değil haa, üzerinde yürüdüğümüz düz taşlar bunlar :D

Nihan_A

Vay canına bunu bilmiyordum gerçekten :D O taşların üzerinde daha farklı yürüyeceğim artık :D Teşekkürler :) mikrofon pre-amplifikatör devreleri tamam gibi artık sonra ki aşama nedir ?

Mr_YAMYAM

Devre şemasını buraya ilişkilendirin.
Teknik detayları da var ise gereklidir.
Aranılan özellikler:
LOW-NOISE, alçak gürültülü olmalıdır.
En az 60db kazanç sağlamalıdır.

Nihan_A

Bu pre-amplifikatörler gerçekten kafa karıştırıcı :-[

Mr_YAMYAM

Basit bir pre-amplifikatör kafa karıştırıcı derseniz gerçekten kafa karıştırıcı devrelere bulaşmayın ;D
Alın size kafa karıştırmayıcı basit bir mikrofon pre-amplifikatörü.

İyice inceleyin sağını solunu çekiştirin. Bakalım nasıl bir karar vereceksiniz.

Nihan_A

.

[mergedate]1399310559[/mergedate]
Devre okumayı bilmiyorum ama evet zor görünmüyor gerçekten bende bu devreyi bulmuştum

Mr_YAMYAM

Bulmuş olduğunuz devreyi inceledim.
Pek biraz pire bir ampli o ;D
Yani pek te fazlaca kazanç elde edilemeyecek, tek transistörlü bir devre imiş.
Halbuki benim vermiş olduğum LA 3160 entegre ile 60db ye kadar kazanç alınabilmektedir.
Neden bu gereklidir?
Ses sinyalleri havayı titreştiren bir olgudur. Titreşen hava kulak zarımızı da titreştirir. Biz de sinirler vasıtasıyla bu titreşimleri SES olarak algılarız. (DUYARIZ)
İşte burada bilinmesi gereken şey havadaki bu titreşimlerin teknik olarak işlenilmesidir. Havadaki ses sinyalleri o kadar küçük seviyededir ki, (mikro bar'lar seviyesinde) bu titreşimlerin mikrofonlar vasıtasıyla elektrik sinyallerine çevrilmesi de haliyle çok küçük gerilimler elde edilebilmektedir. Çoğunlukla 1 ya da birkaç mili volt seviyesinde gerilim elde edebilmekteyiz. Bu kadar küçük bir gerilimin ölçülmesi biraz zor olduğu için, bizler mikrofonda elde edilen bu gerilimi yükseltmek zorundayız.

Bu işlemi yapan elektronik devrelere mikrofon pre-amplifikatörü (ön yükselteç) denilmektedir.
Haliyle bu devrenin kazancının da bir hayli yüksek olması gereklidir. Örnek olarak mikrofon çıkışımız 3 mili volt ise en az 100 kere yükseltmeliyiz ki 300 mili volt elde edelim. Elde etmiş olduğumuz bu gerilimi belli aralıklarla ve belli değerler ile ölçeklendirirsek ses şiddetini de ölçmüş oluruz.

Daha önce de belirtmiş olduğum gibi bir görevi yerine getirmek pek kolay olmayabilir. Aslında uzman kişilere göre oldukça basit bir uygulamadır. Haliyle henüz yeni öğrenen bir kişiye göre biraz zor gelebilir. Ancak itinalı bir çalışma ile işin üstesinden gelinecektir.

Adnancoskun

biliyorum , desibell ölçmede kararlısınız...
ama ışık ölçmeyi de aklınızın bir kenarında tutun... çünkü basit bir vumetre ve girişe  bir ldr ve pot koy....
ortam ışığına göre yanan led sayısını kalibre et. ortamdaki ışık miktarı arttıkça yanan led sayısı da artacaktır.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

siz kararınızı vermişsiniz aslında ama, manyetik alan da ölçebilirsiniz.

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=4383.0

pwm.c

@Nihan_A
PIC ile tasarımlar yapmak istersen yazılım konusunda yardımcı olabilirim. Analog devrelerin tasarımı ise senin için çok erken. bunların çoğunluğu epey tecrübe gerektirir.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Nihan_A

Elektronik dizgi robotu hakkında bilginiz var mıdır ?