Ana Menü

4 kanal RF alıcı-verici devresi

Başlatan Yusuf usta, 06 Şubat 2014, 13:23:42

Byar43

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 12 Ocak 2017, 20:37:02Aman abi sen ne yaptın öyle? orada diyot yok direnç olacak.
yapılmış devre resmine de mi bakmadın?

ayrıca verici devrendeki pil çok düşük akım verir, o pil yerine 9v pil kullan o pil iyi bir tercih değil. o devrede bir diyot ters duruyordu değil miymiş? baktın mı iyice?

o ledler bozulmuştur bence. 2.2 volt civarı voltaj ile çalışan lede sen direkt voltak vermiş oluyorsun. ben o diyotları görmedim o kadar da hata olmaz diye o kısma dikkatli bakmamışım demek ki

Verici devrede zaten 1 tane diyot var o da + ya bağlı. diyottan geçip devreye öyle gidiyor. ters olsa devredeki led yanmaması lazım bence. ama verici devredeki led yanıyor. data ucunda 5 volt gözüküyor. butona basınca data ucu 4 volta düşüp 5 volta geri çıkıyor.

alıcı devreyi ares çizimine göre yaptım. sitedeki fotoğraf çok kötü çıkmış bende incelemedim. birde şey dikkatimi çekti. normalde devrelerde - uç elemanlara bağlanır devre içerisinde + dolaşır ama alıcı modüldeki ledler direk 12 volt + ya bağlı. - ucuna devreden gelen yollar bağlı.

bu ledlerden önce 1n4001 diyotlar var. ondan önce bc547 var ama ben bc237 kullandım. bc 237 nin diğer bacağı gnd, diğer bacağı da dirence bağlı. direnç de entegrenin led çıkışına. beni bu devre aşıyor ustam :D
http://i.hizliresim.com/ZMpyM0.jpg

Yusuf usta

Değerli kardeşim birkaç konuda haklısın. Bu konunun birisi diyotun pozisyonu. Şimdi daha sağlam kafayla baktım, inceledim doğru takmışsın, sorun yok.

Bir diğer haklı olduğun konu, devrede baştan savma "ne de olsa bu kadarı" anlaşılır" diyerek yaptığım eksiklik...

Ares çizimde diyot görünüyor, sebebi 12 Volt gönderiyorum, çıkışa olur da röle falan bağlanırsa ters akım geri dönmesin (EMK) koruma olsun diyeydi. Ve ben bu 12volt çıkışlara led bağlayınca hali ayaklarına direnç lehimlemişim dışarıdan. Resme iyi bakınca her led ayağında direnç görünüyor. Ne de olsa herkes bunu düşünür demişim. Bunu düşünmem, veya belirtmemem bir hataydı.

Sen de led ayağına direnç bağlamalısın, ya da daha kısa yoldan diyotlar yerine 1K direnç takmalısın. Yoksa o ledler bozulur. Bu eksiklik nedeni ile özür dilerim.

orada transistörle sürüş mantığı şudur: Mikrodenetleyici portu 5volt  verdiğinde (lojik1) direnç ile bu gerilimi transistör beyzine veriyoruz. Transistör iletime geçtiğinde zaten artı uçları direkt bağlı olan ledlere negatif gerilim sağlıyor ve ledler yanıyor.

led başına bir direnç ilavesi yaparsın devrene. verici için ise halen o pilin gereken akımı sağlayacağından endişem devam ediyor. anlık çekşlebilecek akım o pilden çok düşüktür. en azından ilk denemelerini o devrede de 9v pil ile yap. çalışsın, sonra o pille denersin.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Byar43

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 14 Ocak 2017, 02:19:54Değerli kardeşim birkaç konuda haklısın. Bu konunun birisi diyotun pozisyonu. Şimdi daha sağlam kafayla baktım, inceledim doğru takmışsın, sorun yok.

Bir diğer haklı olduğun konu, devrede baştan savma "ne de olsa bu kadarı" anlaşılır" diyerek yaptığım eksiklik...

Ares çizimde diyot görünüyor, sebebi 12 Volt gönderiyorum, çıkışa olur da röle falan bağlanırsa ters akım geri dönmesin (EMK) koruma olsun diyeydi. Ve ben bu 12volt çıkışlara led bağlayınca hali ayaklarına direnç lehimlemişim dışarıdan. Resme iyi bakınca her led ayağında direnç görünüyor. Ne de olsa herkes bunu düşünür demişim. Bunu düşünmem, veya belirtmemem bir hataydı.

Sen de led ayağına direnç bağlamalısın, ya da daha kısa yoldan diyotlar yerine 1K direnç takmalısın. Yoksa o ledler bozulur. Bu eksiklik nedeni ile özür dilerim.

orada transistörle sürüş mantığı şudur: Mikrodenetleyici portu 5volt  verdiğinde (lojik1) direnç ile bu gerilimi transistör beyzine veriyoruz. Transistör iletime geçtiğinde zaten artı uçları direkt bağlı olan ledlere negatif gerilim sağlıyor ve ledler yanıyor.

led başına bir direnç ilavesi yaparsın devrene. verici için ise halen o pilin gereken akımı sağlayacağından endişem devam ediyor. anlık çekşlebilecek akım o pilden çok düşüktür. en azından ilk denemelerini o devrede de 9v pil ile yap. çalışsın, sonra o pille denersin.

bu kadar ilgi için çok teşekkür ediyorum abim. estağfirullah abim ne özürü. ben düz lise çıkışlıyım merakım var işte, 2 senede ne öğrenirsek. ilk projem olduğundan çok hatam var. en kısa sürede deneyip tekrar yazarım. verici pili de değiştiririm. Allah razı olsun :D

umut kardemir

Yusuf usta Merhaba,
Radyo frekans esaslı çalışan evlerdeki radyatörlere bağlanıp faydalanılna ısı miktarını evin dışından alıp Ankra'dan İstanbu'la gönderen  ISI Pay ölçer hakkında bilginiz varmı gönderdiğim resimdeki (ölçüm aletleri bölümünde Isı Pay Ölçer diye paylaştım) parçaların tarifini yaparmısınız?
Niye size yazdım ayşınız ve radyo frekanslı yazınız nedeniyle sizin bu konuda bilgili olduğunuzu düşünerek.
Katkınıza şimdiden teşekkür ederim.

Yusuf usta

Bahsettiğin ürün hakkında geniş bilgi sahibi değilim. Bir takım bilgiler vermek isterim sana, fakat "zaten iyi bilen bir arkadaş" vardır belki, alanı ona bırakayım ilkin, sonra yüzeysel bir takım bilgiler veririm.

Senden isteğim "4 kanal alıcı verici" konusu ile ilgisi olmayan bu soru için cihazın adı ile bir başlık aç ve öyle sor. Böylece 4 kanal RF için bu konuya giren kişinin kafası karışmasın.

Kolay gelsin.

umut kardemir

Teşekkür ederim. Emek vermiş yanıtlamışsın. Aslında dediğini yaptım. "ISI PAY ÖLÇER" diye bir konu açtım.
Sağlıcakla kal..

Yusuf usta

-konuyu bulduğum için bu iletiyi sildim-

emreekumdre

hocam merhaba bende çok ugrastım çalıştıramadım ...simdi seninkini gördüm denedim ama No model specified for RF1. [RF1]
gibicesinden hatalar veriyor bunlar için modullerini kutuphaneyemı atmam gerekiyor

emreekumdre

hocam merhaba bende çok ugrastım çalıştıramadım ...simdi seninkini gördüm denedim ama No model specified for RF1. [RF1]
gibicesinden hatalar veriyor bunlar için modullerini kutuphaneyemı atmam gerekiyor

Furkan KELEŞOĞLU

@emreekumdre  hatanı daha acıklayıcı yaz yardımcı olayım o modüllerin kütüphanesi yok seri iletişim üstünden programa yazılıyor öyle okuma ve gönderme yaplıyor. sen kodu pice atarkenmi alıyorsun bu hatayı ?
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 01 Mart 2014, 19:22:47Alıcı verici 22 Lira
işlemci 5 lira
işlemciye programı başkasına attırırsan o masrafı da sen ekle.
 soket direnç ampül vs 2 lira
pil ve başlığı 2 lira
baskı plakası 1 lira
asit 5 lira
transfer kağıdına çıktı alırsan 5 lira da o.

DEVRE ŞEMASI ÇİZİMİ KODLARI VS EK DOSYADA ZATEN VAR.

2014 yılında alıcı ve verici 22 lira yazmışım. ülen int-el yatacak yerin yok ha :)  alıcı verici takım olarak şimdi bir dolara Çin'den ayağıma kadar geliyor. hatta başka emrin var mı usta diye soruyor.