Ana Menü

KETİL Kettle su ısıtıcı

Başlatan mustafaaxu, 11 Mart 2026, 22:01:12

mustafaaxu

DİKKAT!
BURDA ÇARPILMA RİSKİ VARDIR
EĞER TECRÜBELİ DEĞİLSENİZ ve SERTİFİKANIZ YOKSA ELLEMEYİN

Bir servise götürün
(Burada verilen bilgiler eğitim amaçlıdır)

Genelde kettle de üst taraftaki 30 tl bir swic baş roldedir.
içinde bulunan  bir swich kettle nin enerjisini on-off yapıyor.
Çoğu kullanıcı 30 tl bir swich için 500 tl servis ücreti ödemek istemiyor.
işte olayın başlangıç noktası burda  kettle söküyor gerisi serviste bitiyor.

Su ısıtıcı ismi ne olursa olsun genelde çalışma mantığı aynıdır.

Bir ısıtıcı şu parçalardan oluşur:

-Rezistans
-On/Off Switch
-Termostat swic
-Buhar100c su kaynadığında otomatik atan mekanizma
-Bimetal disk (ya da bazı ısıtıcılarda şerit bimetal kullanılır)
-Bir de aşırı ısınmada koruma Seramik Manuel Otomatik Sıfırlama bulunur

Bunların hepsi uyumlu bir şekilde çalışarak suyumuzu kaynatır.

genel çalışma şekli:

Üstteki düğmeye basarak enerji on-off  swici ile 220v rezistansa uygulanır. Bu switch su kaynadığında buharın sıcaklığı ile atma özelliği gösterir.

Rezistans suyu ısıtarak kaynatır.

Oluşan buhar yukarı doğru çıkarak on-off swici icinde bulunan bimetal disk ulaşır.

Bimetal disk buharla ısınınca bimetal disk aniden tersine konum değiştirir.

Bu şekilde disk on -off swicini off yapar, reziztansa giden 220 volt kesilir kettle  ısıtmayı
durdurur.

EĞER termostat atmaz ise genelde rezistans ısıtmaya devam ederçok tehlikeli durum oluşur.

Rezistans üzerinde montaj edilmiş olan termik fazla ısınınca manuel Otomatik Sıfırlama devreye girer ve tüm enerjiyi kapatır.

Manuel Otomatik Sıfırlama kettle soğumadan tekrar devreye girmez. Bu esnada manuel sıfırlama bitmeden kettle asla çalışmaz

Kısaca sistem böyle.

BİR DE iki rezistanslı sisistem vardır:

Bundaki amaç suyun devamlı sıcak kalmasını sağlamaktır. (gelişmiş pahalı kettle'lar.)

İkisinin de devresini aşağıda verdim.

Bazen neon lambalar bozuluyor, genelde yeşil olan neon yerine led konabilir.

Kettle nin çalışma mantığını anladınız mı, gerisi kolaydır.

ÖNEMLİ NOT:

KAHVE MAKİNALARININ çalışması farklıdır kahve makınalarında da On-off swich, rezistans ve
Manuel Otomatik Sıfırlama bulunur, gerisi elektronik kontrol ile yapılır.

Gerçek bir kahve makınası suyu kaynatmaz kaynama noktasında 5 dakika tutar.

Kahvenin aromasını ve şekerini çıkarır, sonra off yapar.

Bu algoritma için minik bir işlemci gerekiyor.

Umarım faydalı olmuştur.

Kolay gelsin.

1.jpg
On-Off Switch

2.jpg
Bimetal diskler. Isınınca bükülerek devreyi açarlar.

3.jpg
Tek rezistanslı (kaynatıcı) ve çift rezistanslı(sıcakta bekleten) ketıl devreleri.

4.jpg
Bozulan neonu LED'e çevirme mantığı.

seron

Mustafa abi ben de geçen gün bizim ketılı söktüm. Taban soketi ketıl tarafındaki termostat erimiş. Söküp mahallede dolaştım bulamadım. İnternette var kim uğraşıcak diye bıraktım. Bunların tabanlığında gösterdiğin pullardan iki tane vardır pul ısıdan genleşip çıt diye atar gücü keser. Sorun pulun üstündeki soket girişinde metalin erimesi temas etmemesi. Platin kontaklarda küflenme oluşmuş.

Daha önce de aristonun iyi bir ketılı vardı. Üzerine su eklemeyi unuta unuta bozdum. Annem kafamı çok ütüledi onun yüzünden.

Bu defa tüpte pişirmeye başladık yine unutuyorum içinde su kalmıyor anneme yine yakalandım. Bigün yakıcaksın evi diyo ;D

İçine o kadar önlem çiftli termostat koyacaklarına su bitince enerjiyi kesen bi sistem koysalar daha iyi olacak ama bu defa da ketıl satamazlar.

seron

@mustafaaxu abi bir de LED devresi için sana bir önerim var.

LED.png

Resmi dikkatli bir şekilde incele ne demek istediğimi anlarsın.

LED ile karşılaştırıldığında neon lambanın ömrü sonsuz gibi kalır. Çünkü LED yüksek V altında çalıştığından dirençle korusan bile ömrünü çabuk tamamlar. Neon ise zaten yüksek gerilim için üretilmiştir ve yapısında kristal değil gaz bulunur.

Yazını editliyorum biraz karışık olmuş.

mustafaaxu

seron hocam neon lambalar konusunda haklısın fakat ben çok karşılaştım neon bozulmuş  yanmıyor
neonun tanesi 15 -20 tl satılıyor
ledin 10 tanesi 10 tl civarında 4148 ve led sorunu çözüyor

bu arada  benim bir ketil projem vardı yaptım gayet güzel çalıştı set ettikten sonra 555şarz.jpg
buhar semsöre ulaştığında sistem kapanıyordu

fakat bu sensörü ketile yada cejveye yerleştirme  sorunlu olunca vazgeçtim
ama devre çalışıyor başka amaçlada kullanılır diyerek kaldırdım

555 set edildiğinde opto coupleri iietime geçirip triyakı devreye sokarak rezistansın çalışmasını sağlıyor su kaynayıp buhar sensöre ulaşınca 555 reset ediyor
basitce sistem böyle çalışıyor
profesyonel ticari ürünlerde sensor olayını NTC  ve ldr ile çözmüşler
su seviye kontrolu - kaynama kontrolu -ısı kontrolu -aşırı ısı kontrolu ve sigorta
bunların hepsini güvenli çalışma için gerekli
kolay gelsin

seron

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 12 Mart 2026, 09:01:04seron hocam neon lambalar konusunda haklısın fakat ben çok karşılaştım neon bozulmuş  yanmıyor
neonun tanesi 15 -20 tl satılıyor
ledin 10 tanesi 10 tl civarında 4148 ve led sorunu çözüyor

bu arada  benim bir ketil projem vardı yaptım gayet güzel çalıştı set ettikten sonra 555şarz.jpg
buhar semsöre ulaştığında sistem kapanıyordu

fakat bu sensörü ketile yada cejveye yerleştirme  sorunlu olunca vazgeçtim
ama devre çalışıyor başka amaçlada kullanılır diyerek kaldırdım

555 set edildiğinde opto coupleri iietime geçirip triyakı devreye sokarak rezistansın çalışmasını sağlıyor su kaynayıp buhar sensöre ulaşınca 555 reset ediyor
basitce sistem böyle çalışıyor
profesyonel ticari ürünlerde sensor olayını NTC  ve ldr ile çözmüşler
su seviye kontrolu - kaynama kontrolu -ısı kontrolu -aşırı ısı kontrolu ve sigorta
bunların hepsini güvenli çalışma için gerekli
kolay gelsin

Mustafa abi,

Standart sarımsı-turuncumsu yanan neonlar on yıllarca bozulmadan yanabiliyor çünkü bunların içinde neon gazı bulunur.

Ancak yeşil yanan neonlarda argon, helyum ve bir miktan civa bulunur. Bu nedenle yeşil yanarlar. Fakat bu maddeler zamanla bozulduğundan yeşil neonlar sarılara göre daha çabuk bozulur. İşte işin püf noktası da burasıdır.

LED devresinde 1N4148 kullanmanı önermiyorum. Bu diyotların maksimum ters gerilimleri 100V-120V kadardır. Şebeke cereyanında fazla dayanmazlar. Bence 4007 kullanman daha akıllıca olur.

Bahsettiğin 555'li devre harika olmuş. Bu devreyi eğer istersen standart transistörlü devreye dönüştürebilirsin. Su eksildiğinde beyz 10k dirençle GND'ye çekilir ve opto'yu sürmeyi bırakır, rezistansı susturursun. Ne olur? devrenin karmaşıklığı azalır.

SORUN ŞURADA:

Bu devreyi nereye sığdıracaksın? Ketılların genellikle içinde devre ve bu devrenin güç kaynağını sığdıracak kadar yer yoktur. İşte asıl sorun budur. Bir de 2000W-2500W rezistansı yükleyebilecek kadar güçlü triyak bulup soğutucuya bağlamak gerekiyor. Haydaaa çık işin içinden.

-----------------

Suyu kaynamada unutmamak için bir zaman alarmı devresi yapmayı düşündüm. Bu devreyi suyu kaynar halde bırakıp odama geldiğimde resetleyeceğim. Bir süre sonra cihaz ötmeye başlarsa mutfağa gidip ya su ekleyeceğim ya da altını kapatacağım.

Ya 555 devresiyle ya da transistörlü schmitt-trigger timer devresiyle yapabilirim. 2 tane kalem pil ve bir tane buzzer ile iş çözülür.

seron

İptal yanlışlık oldu.