L200 LM723

Başlatan haylaz, 09 Eylül 2014, 16:34:58

haylaz

Asma usta nerelerdesin

toyer

Asma hoca nin yapmaya calistigi yonlendirmeden ziyade verimli yönlendirme.

stk4221

yani iyi olmaz diyosun toyer
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

toyer

48 den 5 volta dusersen 1A  bile Alsan  43,x1 43watt  kayibin  olur  5 watt  güç almak icin

stk4221

haklısın aslında ayda bir test yapacagız diye 48v ile sürmenin mantıgı yok senin görüsün nedir

serkan_48

Eğer ihtiyacınız 5 volt ise bu voltaj için ayrı bir güç kaynağı yapın 9 yada 12 volt küçük bir trafo ile 7805 ile güzei bir soğutucuya bağlayıp 5 volt alabilirsiniz.

Yapacağınız güç kaynağının trafosunu bir kaç kademeli yapmanız atık ısıyı azaltacaktır. Bu kademeleri çalışma voltajınıza görede seçebilirsiniz. 

stk4221

güç kaynagını akım ve voltaj ayarlı istiyorum şuan kullandıgım voltaj ayarlı akım sınırlandırmalı 

serkan_48

Aşağıda vermiş olduğum linkteki şemayı incelemenizi öneririm.

LM723 ile yapılmış akım ve gerilik kontrollü bir güç kaynağı projesidir. Güç kaynağının akım kapasitesini bağlı olan güç transistörlerinin adedi ile yükseltebilirsiniz. Prensip olarak bir opamp ile geçen akımı yada gerilimi kontrol edebilirsiniz. Bir yük üzerinde aynı anda hem akımı hem gerilimi kontrol edemezsiniz. Sadece birini kontrol edebilirisniz.

Temel olarak lineer güç kaynaklarının hepsi aynı şekilde çalışır. Enerjinin fazlası transistörler üzerinde ısı olarak atılır. İyi soğutulduğu sürece sorun çıkmaz.

Bence bu proje yada Elektor dergisinde yayınlanan precision power supply ikisinden birini seçerek çok güzel kaliteli bir güç kaynağına sahip olabilirsiniz.

https://320volt.com/0-50volt-0-5amper-laboratuar-tip-guc-kaynagi-ua723/

haylaz

Simdi trafo alırken kademelimi yoksa 2* şeklindemi daha iyi

asma

Alıntı yapılan: serkan_48 - 17 Eylül 2014, 23:40:32... Bir yük üzerinde aynı anda hem akımı hem gerilimi kontrol edemezsiniz. Sadece birini kontrol edebilirisniz...
...
Bence bu proje yada Elektor dergisinde yayınlanan precision power supply ikisinden birini seçerek çok güzel kaliteli bir güç kaynağına sahip olabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar yeterince ilgilenemiyorum, kusura bakmayın.
Aynı anda hem akım hem gerilim kontrolü veya bağlacıyla yapılır.
Bağlaç nereden çıktı demeyin şart "ve" olurasa olmaz "veya" olursa mümkündür.
Akım aşılırsa veya gerilim aşılırsa kontrol devresi çıkış gerilimini düşürme yoluyla set değerinin altına indirmeye çalışır.
Zaten istenen de budur.

Elektor'un devresi pek çok kaynakta yer alır, elimde çalışanı mevcut ve 3.sayfada verdiğim şema onun bir kopyasıdır. Ben de onu öneririm. Kontrol kartı sanıldığı gibi büyük veya karışık değildir.
Güç devresi ayrı kullanılırsa çok esnek yapıda herkesin kullanabileceği bir temel devre olur. Sadeleştirmeyi ve pcb olayını birlikte yaparsak pek çok kişi faydalanır. (destek beklerim)
@haylaz
"Simdi trafo alırken kademelimi yoksa 2* şeklindemi daha iyi"
Kullanılacak devreye göre değişir, senin elindeki kademeli trafo gücü dışında her yönden isteklerimizi karşılıyor. Ancak yüksek akımda kullanmayacağımız sargıların trafoda bulunması kayıplara yol açar. Orta uçlu trafolar kullanımda esneklikleriyle avantajlı olurlar.
Yukarıda adı geçen percision P.S. için bir ana sargı (bu sargı 2X olarak seçilebilir) bir de simetrik besleme sargısı var (düşük akımlı). Bu gibi durumlarda özel sarım ya da çift trafo kullanımına gidilir.
Tabi ki elinizde güç hattını besleyecek özellikte troid trafo varsa iş değişir. ;) Trafonun üzerine kolayca ince telden yardımcı sargılar sarılır.  stk4221 bu yöntemi kısa sürede denemelisin. ;)
Trafonun en dış sargısıyla aynı yönde 15-20 spir sarım yaparsın (telefon teli bile olur) sonra enerji verip ölçüm yaparsın. Gerisi orantı formülü, 20 spirde 10V elde ediliyorsa 12V için kaç spir gibi...

Kolay gelsin.

haylaz

Asma usta elektron dergisindeki guc kaynaginin pcb çizimini buldum bunu yapçam yapmişken bikere yapiyim nasil bir trafo almaliyim

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 07:23:45Asma usta elektron dergisindeki guc kaynaginin pcb çizimini buldum bunu yapçam yapmişken bikere yapiyim nasil bir trafo almaliyim
İşler değişti  ;D 
Elindeki trafoya göre devre dizaynı yapmıyoruz, elector dergisinde yayımlanan eski , sağlam güvenilir devreyi yapıyorsunuz. ;)
Devre esnek bir yapıya sahiptir; 0-20 veya 0-50V yapabilirsiniz veya 0-2A veya 0-5A yapılabilir. Bunun için trafo hesaplanır ve alınır.
Devre iki ayrı trafo yada özel sarım tek trafo ister. (troid trafoda düşük akımlı sargıyı biz kolaylıkla ilave edebiliriz)
Tüm bunlar için ben şunu istiyorum demelisiniz (0-18V ve 0-4A gibi)

Ondan sonra stk4221 in isteğine hızla yöneliriz.  ;)

Kolay gelsin.

haylaz

Asma usta  2n3055 kullanilmis devrede daha kaliteli kullanabilirmiyiz sahtesi çok piyasada bunların iki trafo aliyim.0- 30volt 5 amper çekelim yapmışken tam olsun yarında malzemeleri almaya gidiçem karaköye

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 10:03:46Asma usta  2n3055 kullanilmis devrede daha kaliteli kullanabilirmiyiz sahtesi çok piyasada bunların iki trafo aliyim.0- 30volt 5 amper çekelim yapmışken tam olsun yarında malzemeleri almaya gidiçem karaköye
2N3055 yerine metal gövdeli 2N3772 kullanabilirsiniz. 5A için 2 tane yeter ama 3 garanti olur. ;)
Plastik kılıf kullanırsanız TIP3055 olabilir. 3 tane yeterli olur. (elinde 4 tane varsa cimrilik yapma)
Trafo 30V veya biraz üstü seçilmeli. Güç kaybını azaltmak için geliştirme yapacaksak 2X15V  , 2X16V veya en çok 2X18V çıkışa sahip trafo kullanmalıyız. 2X18V için en az 250VA trafo gerekir. (doğrultulduğunda 50Vdc olur ve 5Adc çekersek 250W harcarız. 300VA troid alırsan E tipi sac trafodan pahalıya gelebilir ama ikinci sargıyı üzerine sararsın. İkinci trafo harcaman olmaz. (elinde zaten 40VA trafo var ve fazlasıyla iş görür)
İkinci trafo 6VA 2X12Vac olmalı (diyor devrede) Sendeki kademeli trafo ile ekleyeceğin dijital voltmetre/ampermetre ve röleli giriş voltajı seçici devresi beslenir hatta otomatik kontrollü fan eklersin...

Orjinal devrede 0,22ohm/3W yazan dirençleri 5W olarak al. ;) R4 ve R16 almasanda olur. (onları hesaplayıp takmamız gerekiyor.) 50k pot çok turlu olabilir ya da 47k ve 2k5 iki ayrı pot alırsın, ince ayar potun olur. ;)

Kolay gelsin.

haylaz

4 adet tıp 3055 ve 0.22 ohm taş direncin var bunları sürmek için BD kaç kaç olcak extra  ekleyecegimiz bişi varımı

asma

Orjinal devredeki BD241 uygundur, baskı devrede 4. transistöre yer yoksa 3 taneyle kurabilirsin. (ya da baskı devreyi düzenleyebilirsin)
İlave olarak elinde birer tane 0,1 ohm /5W ve/veya 0,15ohm /5W taş direnç olsun. Çünkü 022 ohm ların bir tanesi için 5W az gelecek. (7W-10W bulursan alabilirsin)
Köprü diyot için elindekini kullanabilirsin, küçük köprü diyotun ayakları uzun ve bükülebilir olsun. (ayakları uymayabilir)
O kadar.

haylaz

0.22 ohm 10 watt lazım dimi bize diyot alirim sknti değil
[mergedate]1411126965[/mergedate]
Şimdii 2*18 250va trafo alıyorum dimi asma usta fan kontrolü için  voltaj seçici için  neler alçak
[mergedate]1411155515[/mergedate]

asma

Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 07:23:45Asma usta elektron dergisindeki guc kaynaginin pcb çizimini buldum bunu yapçam yapmişken bikere yapiyim nasil bir trafo almaliyim
Nette pek çok yerde bu güç kaynağı ile ilgili uygulamalar mevcut. Orjinal pcb ise pdf yada resim olarak bulunuyor.
Siz bulduğunuzu neden paylaşmadınız?
Alıntı yapılan: haylaz - 19 Eylül 2014, 22:42:270.22 ohm 10 watt lazım dimi bize diyot alirim sknti değil
[mergedate]1411126965[/mergedate]
Şimdii 2*18 250va trafo alıyorum dimi asma usta fan kontrolü için  voltaj seçici için  neler alçak
[mergedate]1411155515[/mergedate]
Asma usta rica etsem bana tam bir malzeme listesi cıkarırmısın ne alcagımı bileyim şemadaki 0-45 volta göre çünkü
0,22 ohm 10W ve 0,15 ohm 5W alın elinizde bulunsun.
2X15V alırsanız 30Vdc kaynak yapabilirsiniz, 2X18V ile 40Vdc mümkündür. Güç 250VA veya 300VA olabilir. Bu değerleri size bırakıyorum.
Voltaj seçiciyi daha sonra yapalım. Önce orjinal haliyle devreyi kurup çalıştırın, sonra en az 6Alik röle ile sekonder seçimi yaparız.
Bu ilaveler küçük kartlarla yapılabilir ya da pcb tekrar çizilerek ilave edilir.
Devrenin orjinalinde besleme 33Vac dir. Biz de 30 ila 36 arası alternatif gerilim uyguluyoruz. Değişiklik yalnızca teferruattır.
Orjinal devre dökümanlarında malzeme listesi mevcut.
Listede küçük değişiklikleri sıralamıştım. (şemadan baktığım için görmediğim) İlave olarak C1-2 için 100uF yazılmış, 1000uF olacak.
R16 hesap ve deneme yoluyla 20k (18k-22k) bir değer olacak. (acelesi yok R4 gibi o da boş kalabilir)
R11: 470 ohm /1W bu elemanı orjinal değerinde kullanabilirsiniz ama ben 2k2 çeyrek watt direç yeterli olur diye düşünüyorum.
3W dirençleri 5W olarak önerdim, potansiyometre ise orjinalinde 50k siz ister tek turlu 50k ister 10 turlu 50k alın. Farkı hassas ayar yapabilme imkanı sağlar.
Ben elinizdeki voltmere ve ampermereyi bilmiyorum, devrede bunlar için elemanlar var, listeyi siz hazırlayacaksınız.
Orjinale sadık kalın. ;)
Kolay gelsin.

asma

Ampermetre için şönt direnç gerekiyor, sende var mı? Yoksa değerini öğrenmelisin. (kullanmak için şart)
Baskı devreyi bulduğun adresi veya resmini eklememişsin.
Yine vakit kaybediyoruz. Ben cevap yazmakta gecikince özür diliyorum, siz "pcb çizimini buldum" diyorsunuz, "Siz bulduğunuzu neden paylaşmadınız?" yazıyorum... cevap yok.
Tamam şemayı biliyorum ama pcb farklı şekillerde mevcut:

Bu bir örnek sadece. Anlatımlar şema üzerinden yapılır ama montajdan önce pcb de yorumlanmalı.

Net bir şema resmi ekledim, bahsettiğim elemanları oradan takip edebilirsiniz.
Ayrıca düşük güçlü güç kaynağı için bir tercihim de sadeleştirilmiş şu şemadaki gibi olacaktı:

Kolay gelsin.