L200 LM723

Başlatan haylaz, 09 Eylül 2014, 16:34:58

haylaz

Selamın aleyküm
 Elektronikle hobi olarak ugraşıyorum  0-30 volt akım voltaj ayarlı güç kaynagı yapmak istiyorum    L200 LM723 hangisini tavsiye edersiniz

stk4221

volt ile akım kontrolümü yapmak istiyorsun
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Adnancoskun

Atölyede kullanacaksan, daha akımlı bir devre tavsiye ederim. Yapmak istersen benim atölyemde kullandığım kısadevre korumalı  bir devre var , şemasını göndereyim.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

haylaz

evet volt ve akım kontrolü yapmak istiyorum
Gönderin incelemiş olurum şemayı
[mergedate]1410274824[/mergedate]
Elimde malzeme olarak
TIP3055 4 adet
L200
LM317
LM723
1K 10K 100K POT
BD135 2adet
Ampermetre voltmetre
Atık sigorta için çift renk led
0.22ohm5w taş direnç 4 adet sigorta kutusu vs vs vs malzemeler var elimde bunlarla guc kaynagi yapmak istiyorum
[mergedate]1410279825[/mergedate]
Yardim edebilirmisiniz ustalar

stk4221

adnan hocamın ares devre şemasını büyük bir iştahla bekliyoruz.  hocam gelene kadar ben seni biraz oyalıyim
https://320volt.com/forum/index.php?topic=5107.15  bu devre çalışma garantili % 100 yamyam  biri tarafından denendi.   akım kontrolü yok akım sınırı var istedigin sınırda ayarlıyayıp bırakıyosun sınıra ulaştıgı zaman role çekiye çıkış kesiliyo

haylaz

Teşekkur ederim inceledim güzel devreymis elimdeki malzemeleri degerlendirmek istiyorum role olayida çok iymis buarada

Adnancoskun

ofise geçince göndereceğim....

stk4221

güzel stabil bir devre  ama akım kontrol yok

haylaz

Akım kontrolü  şart bi sorum olcak 4 adet tıp 3055 ile 5 amper cekilirmi

stk4221

datashetin de uygun şartlar saglandıgında 5 A çekilir diyor. ama dibini  görmek pek saglıklı degil. ben bu devrede 2 adet kullanıyorum 3A çektigimde basit sogutucuyla  iyi ısınıyo. yanında ek olarak lm317 de aynı sogutucuya baglı 

haylaz

Lm723 ile4 tanesini surebilirmym

stk4221

örnek şemada 723 yok  317 var  ama 723 le yapılan bir devrede 3 adet  3055 i sürebilirmisin o kadar bilgiye vakıf degilim

Adnancoskun

proteus dosyası da var, isteyene göndereyim....

stk4221

adnan hocam akım kontrolü yok heralde ben mi yanlış gördüm

Adnancoskun

Bir açıdan baktığında evet akım ayarı yok, başka bir açıdan baktığında ise akım sınırlaması yapabiliyorsun :) şöyle ki,

aşağıda R22 5 watt  direnc akım sınırlaması yapıyor, o direncin değerini değiştirerek akım sınırlayabiliyorsunuz. örneğin 4 ddeğişik değerdeki direnci komutatöre bağlayıp istediğiniz sınıra ayarlayabiliyorsunuz,

haylaz

devre güzelmis ama benim istedigim 723 yada l200 ile yapmak hem biraz daha basit hemde  elimdeki malzemeleri degerlendirmek istiyorum hemde hesaplamaları ögrenmek hangi parçanın nereye geldigini dirençlerin hesaplanmasını ögreneyimm ki ögrendiklerimle çevremdekilere faydalı olmak istiyorum lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz

toyer

Alıntı yapılan: haylaz - 09 Eylül 2014, 21:52:44evet volt ve akım kontrolü yapmak istiyorum
Gönderin incelemiş olurum şemayı
[mergedate]1410274824[/mergedate]
Elimde malzeme olarak
TIP3055 4 adet
L200
LM317
LM723
1K 10K 100K POT
BD135 2adet
Ampermetre voltmetre
Atık sigorta için çift renk led
0.22ohm5w taş direnç 4 adet sigorta kutusu vs vs vs malzemeler var elimde bunlarla guc kaynagi yapmak istiyorum
[mergedate]1410279825[/mergedate]
Yardim edebilirmisiniz ustalar

hem akım hem volt kontrolu diye bişey olmaz ki.  ya voltu kontrol eder akımı sınırlarsın. yada akımı kontrol eder voltu sınırlarsın.  yanlışmıyım ?

cıkıs 12 volt olsun 2 ohmluk yuk baglayayım 1 amper aksın olmaz sanırım dimi ?

Adnancoskun

Zaten akım kontrolünden maksat, maksimum çekilebilecek akımı ayarlamak sanırım......
yani ben en fazla 1 amper çekebilmeliyim, fazlası olursa akım kesilsin, veya ben en fazla 2 amper çekmeliyim fazlası olursa akım kesilsin vb.......

haylaz

Benim istedigim akımı pot ile ayarlamak ögrenin power led calistricam 350 ma  lazım pot ile ayarliycam olay bu yanlisim varsa duzeltin

toyer

ifade yanlışlığı var. akım kontrollü demek hep aynı akımı akıtsın demek. bunu yapması için 2 yol var. ya R yi yani yükü değiştirmeli sistem yada V yi yani voltajı.  yükü değiştiremeyeceğimize göre voltajı yüke göre değiştirmeli. 

V=I x R