AKIM VE VOLTAJ AYARLI GÜÇ KAYNAĞI 1-30V 0-15A

Başlatan mgozalan, 08 Mart 2025, 21:19:24

mgozalan

Merhabalar,
@AX hocam devredeki eksikleri tamamladım 3 Adet TIP3055 soğutucuya bağladım.montajı bitirdikten sonra LM723 sağlamlık için Vref(7.19V) ve Vout(30.17)ölçtüm .sorun yok.her şey stabil görünüyor.yalnız 5v1 zener katot tarafındam ölçtüğümde değer kırmızı voltmetredeki gibi.(bilmediğimden soruyorum normalde 3 v gibi bir değer olması gerekmezmi?)
Sonuç:İlk yaptığım devredeki gibi sadece 27.90V-30.28V aralığında ayar yapabiliyorum.
Çözüm sana kart ve malzemeleri göndersem sen montaj yaparmısın.Özelden yazsam?ben bundan fazla
beceremiyorum inanın.
NOT:devrede toplam 23600Uf kondansatör vardı devreyi ölçerken.
5v1 zener  voltajı.jpggiriş voltajı.jpgilk kart montaj.jpgkullanılmamış kart.jpgölçümler.jpg

AX

Merhaba üstat, devreni toparlamaktan zevk duyarım ama üstat, ben yoğun çalışıyorum, benim amacım devreyi senin halletmen hem konuyu daha iyi kavrarsın ve tecrüben olur. Şimdi birkaç yöntem deneyelim eğer sorun düzelmezse o zaman ben devreye girerim. Üstat senden bir şey yapmanı istiyorum topladığın kartta pasta v.s. kalıntısı var ise devre anormal davranabilir neticede 723 tümdevrenin oldukça kompeks yapısı var ve asitik emisyonlar yüzünden devrenin saçmalaması muhtemeldir. İlk olarak kartı selülozik tiner ve sert fırça ile güzelce yıka kurula ve testlerini öyle yap, Hala sorun yaşıyorsan zaten PCB üzerine 2X7=14 pin soket takmışsın 723 entegreyi değiştir. Kanaatim şu yönde PCB yi yıkadığında düzelecek diye düşünüyorum. Devreye öyle çok büyük kapasitör de koyma, şimdilik 6800µF lık kondansatör yeterli olacaktır. Bir de power transistörünü 1 adet kullan yük olarak flamanlı otomobil (21W)sinyal lambası ve (55W)halojen far lambası kullan kalibrasyon ayarlarını yap devrenin voltaj kontrolünü ve akımının ayarını yaptığını gör. İlk olarak 1amp. veya 2amperlik yük ile devrenin akım ve volt kontrolünü izle sonra güç transistörünü dilediğin gibi ister güçlü 1 adet ister paralel olarak kullan. Senin yöntemin ilk olarak maksimum değerleri görmek üzerine olduğu için ilk sorunda pes ediyorsun oysa minimumdan maksimum değerlere adım adım gidersen sorunun nereden geldiğini de tespit etmiş olursun. Kolay gelsin.

mgozalan

Haklısın @AX hocam,
kademe kademe ilerledim.Kartı uçak benzini+%98 saflıkta izopropil alkol ile sert fırça ile yıkadım.
LM723 değiştirdim.diğer topladığım karttaki gibi  DİKKAT 10 mA yükte dahi(ufak 110v 0.75W helojen ampül)
akım yerlerde sürünüyor.24 volttan 0,78mV kadar düşüyor.

Fikrin varmı nedendir?Denediğim 5 ci LM 723(elimde başka kalmadı.)
not:5v1 zener diyot katında bir sorun var galiba,dediğin gibi 5  volt okumam gerekiyor ama çok küçük değer okuyorum.
devre şekline baktım zenerin ters polarma olabilmesi için,AC giriş kısmından ve köprü diyot negatif çıkışından tetikleniyor.Bu kısım anlamadım..Aynı zamanda  1k ile 5k trimpot üzerinden + alıyor(polarma olması için katodunu tetiklemesi gerekmiyormu?)

AX

Alıntı yapılan: mgozalan - 13 Nisan 2025, 23:50:13Haklısın @AX hocam,
kademe kademe ilerledim.Kartı uçak benzini+%98 saflıkta izopropil alkol ile sert fırça ile yıkadım.
LM723 değiştirdim.diğer topladığım karttaki gibi  DİKKAT 10 mA yükte dahi(ufak 110v 0.75W helojen ampül)
akım yerlerde sürünüyor.24 volttan 0,78mV kadar düşüyor.

Fikrin varmı nedendir?Denediğim 5 ci LM 723(elimde başka kalmadı.)
not:5v1 zener diyot katında bir sorun var galiba,dediğin gibi 5  volt okumam gerekiyor ama çok küçük değer okuyorum.
devre şekline baktım zenerin ters polarma olabilmesi için,AC giriş kısmından ve köprü diyot negatif çıkışından tetikleniyor.Bu kısım anlamadım..Aynı zamanda  1k ile 5k trimpot üzerinden + alıyor(polarma olması için katodunu tetiklemesi gerekmiyormu?)

Devre şemasnı çizdim ve paylaştım devrenin AC girişinde köprü diyot bölgesinde trafonun sekonderine direkt bağlı 100µ/50V, 1N4004 ve 2k2 üzerinden 4,7 zener ile sınırladığımız devrenin şasesine göre eksi gerilim üreten gerilim çiftleyicimiz var, bu da güç kaynağının çıkış geriliminin 0 Volta kadar düşmesini sağlıyor aksi taktirde güç kaynağının çıkşında min. 2V. gibi bir gerilim görecektik bu devrenin tüm olayı bu. 723 ve diğer çevre elemanları 723 ün datasheet normlarına uygun bir devre, çıkışta uyguladığım transistörler ve çevre elemanları ise 723 olmadan da çalışabilecek transistörlü lineer regülasyon uygulamasıdır.
Devredeki 723 entegreyi soketinden çıkart gerilimi ver 4,7 volt zenerin anot ve katot uçlarını ölç devrenin EKSİ ÇIKIŞINA YANİ ZENERİN KATOT UCUNA VOLTMETRE PROBUNUN ARTISINI, ZENERİN ANOT UCUNA DA VOLTMETRE PROBUNUN EKSİSİNİ değdirerek oku oradaki gerilimin 4,7-Volt civarında olduğunu göreceksin 723 ü takınca bu gerilim 4,5-Voltlara düşecektir. Ölçümlerin belirttiğim değerlerle aynı ise devrenin bu bölümü testten geçmiştir. Eğer bu gerilimler yoksa devrede sorunlu parçalar vardır ölçeceğin sadece birkaç komponent. Daha sonra 723 tümdevreyi tak ve testlerine devam et!..
Hangi şehirde ikamet ediyorsunuz bilmiyorum ama burada piyasada 723 fiyatları yaklaşık 10tl...20tl gibi yalnız eBay'da veya AliExpress te çok daha uygun fiyatlara bulabilirsin benim toparladığım kartı elektronikçi teknisyen bir kardeşime söz verdim aslında (İST.)Karaköy'e gidiyordu malzemeleri onunla sipariş ettim bana böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu söyledi ben de toplayıp testlerimi yaptıktan sonra hediye edeceğimi söyledim. Olmazsa özelden kargo teslim adres bilgilerini at bir ara tekrar toplayıp sana göndereyim. Şimdilik kolay gelsin sabaha az kaldı uyumam gerekir çünkü iş var.

Roboshop'ta 1 Adet LM723 Voltaj Regülatörü Entegresi 12,17 TL
https://www.roboshop.com.tr/lm723-voltaj-regulatoru-entegresi?srsltid=AfmBOoqT4PeWAWCSAj6GMY6op-pNyGGPrPcaO8y4KEytU_6jZcUIsUwh7qo

eBay'da 1 Adet LM723 Voltaj Regülatörü Entegresi 14,72 TL yalnız 50 Adetlik paket.
https://www.ebay.com/itm/123329854948?chn=ps&mkevt=1&mkcid=28&google_free_listing_action=view_item&srsltid=AfmBOoox-x9j_QIspZm0QI-BkUCoKN3a26Nr32-1-5cxiBr2WX08thdjhPs

mgozalan

devrenin AC girişinde köprü diyot bölgesinde trafonun sekonderine direkt bağlı 100µ/50V, 1N4004 ve 2k2 üzerinden 5V1 zener ile sınırladığımız devrenin şasesine göre eksi gerilim üreten gerilim çiftleyicimiz var, bu da güç kaynağının çıkış geriliminin 0 Volta kadar düşmesini sağlıyor aksi taktirde güç kaynağının çıkşında min. 2V. gibi bir gerilim görecektik bu devrenin tüm olayı bu. 723 ve diğer çevre elemanları 723 ün datasheet normlarına uygun bir devre, çıkışta uyguladığım transistörler ve çevre elemanları ise 723 olmadan da çalışabilecek transistörlü lineer regülasyon uygulamasıdır.

İŞte bu ya @AX hocam.Üşenmeden girişi kondansatör ayaklarından değilde köprü diyot AC girişinden yap desene:)
26 volt/0 volt arası devreden 1.54 A yük.(neredeyse utanmadan negatif çıkış verecek:)
Sonuç oldu bu iş ;D ,100 w motorlarıda test edebilirim artık.süper oldu:)

AX

Alıntı yapılan: mgozalan - 14 Nisan 2025, 14:16:28devrenin AC girişinde köprü diyot bölgesinde trafonun sekonderine direkt bağlı 100µ/50V, 1N4004 ve 2k2 üzerinden 4,7 zener ile sınırladığımız devrenin şasesine göre eksi gerilim üreten gerilim çiftleyicimiz var, bu da güç kaynağının çıkış geriliminin 0 Volta kadar düşmesini sağlıyor aksi taktirde güç kaynağının çıkşında min. 2V. gibi bir gerilim görecektik bu devrenin tüm olayı bu. 723 ve diğer çevre elemanları 723 ün datasheet normlarına uygun bir devre, çıkışta uyguladığım transistörler ve çevre elemanları ise 723 olmadan da çalışabilecek transistörlü lineer regülasyon uygulamasıdır.

İŞte bu ya @AX hocam.Üşenmeden girişi kondansatör ayaklarından değilde köprü diyot AC girişinden yap desene:)
26 volt/0 volt arası devreden 1.54 A yük.(neredeyse utanmadan negatif çıkış verecek:)
Sonuç oldu bu iş ;D ,100 w motorlarıda test edebilirim artık.süper oldu:)

Üstat oysa ben devre şemasını da çizip atmıştım neyse hayırlı olsun.