led bar pcb yardım

Başlatan onurx5, 11 Temmuz 2015, 22:18:12

onurx5

hocam devreyi denedim hiç bir faaliyet vermedi ledler sağlam kontrol ettim acaba gerilim power ledemi yetmedi yoksa 220nf1600 volt kondansatör mü sıkıntı çıkardı acaba?

seron

faaliyet yok derken ledler hafif de olsa hiç mi yanmıyor?
(+) ve (-) leri doğru bağladın mı?
devreye elektrik taşıyan kablolar sağlam mı?
devre doğru kuruldu mu? diyotları doğru yerleştirdin mi?
devrenin çıkışını multimetrenin 1000V AC kademesi ile ölç. gerilim var mı? varsa kaç volt?
devrede soğuk lehim var mı?
çıkardığın devrenin fotosunu yükle.
bir de proteusda çalıştırdıysan ve girişe DC verdiysen proteus çıkış gerilimini sıfır gösterecektir.

220nF 1600volt kondansatörün sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum. hatta daha iyi. çok olsa daha fazla yer kaplar.

nevrenin benzerlerini evimde hala kullanıyorum çalışması lazım.

şimdi dikkatli ol ve devreyi test et. filtreleme kondansatörü 22uF 400Volt u ters bağlarsan patlar, Allah muhafaza gözüne başına gelir. bunlara dikkat et.

kondansatör de dahil eleman değerlerinin doğru olduğundan emin ol. en ufak bir yanlışlık varsa devrenin çalışmaması normaldir. tekrar tekrar söylüyorum: DİKKATLİ OL!


onurx5

hocam çalıştırırken çok dikkatli bir şekilde 2 metre uzaktan butona basıp yakmaya çalıştırıyorum  şimdi tekrardan bakıyorum hocam elimde avometre olmadığından sağlamlık kontrolü yapamıyorum benim usbde sıkıntı var resimleri en kısa zamanda inşallah yükleyeceğim denme yanılma yapacam hocam belki tasarruf ampulün kasasındaki kablolarda sıkındı olabilir tekrardan birdaha kontrol edim hocam eğer müsaitseniz bir yere ayrılmayın

seron

1 saate yakın buralardayım uyarılarımı unutma.

onurx5

yok hocam uyarılarınızı aklımda zaten devreye yaklaşmıyorum çalıştırılırken yanına yaklaşırken elektriği keserek yaklaşıyorum

onurx5

hocam devreyi çalıştırdım yalnız ışık gücü çok düşük fazla aydınlatma vermiyor ışık gücünü artıralım hocam ısınmada yok ledlerde

seron

ısınmayı devrede elektrik varken elle yapmıyorsundur sanırım.

330 ve 470nF kondansatörlere veyahut,
4,7K veya 6,küsur K'lık 5W dirence ihtiyacımız var. şimdi aklıma geldi, malzeme alacağını bilsem baştan söylerdim bu saydığım malzemeleri deneme-yanılma yoluyla değiştirerek deneyecektik...

elinde var ise 220ye bağlı seri kondansatör değerini yükseltmemiz gerekecek.

seron

ledlerin ne kadar kör yandığını göremediğimden 330nFden başlayarak 470nF ye doğru gideceğiz

stk4221

Seron gardas ben de soyle bir yol izliyorum led uzerine dusmesi gereken voltaji ölcerek ona gore test ediyorum ama burda akim sinirlandirmasida lazim diye biliyorum
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

#49
Alıntı yapılan: stk4221 - 28 Temmuz 2015, 22:24:50Seron gardas ben de soyle bir yol izliyorum led uzerine dusmesi gereken voltaji ölcerek ona gore test ediyorum ama burda akim sinirlandirmasida lazim diye biliyorum
hele şükür!
yav gardaşım sen nerdesin...

bu arkadaşa kurduğumuz devrenin akımını mahsus düşük olacak şekilde ayarlattım. çünkü aynısını çeşitli aydınlatma devrelerinde kullandığım kondansatörlü basit güç kaynağı devrelerimde ne kadar led kullanıyorsam, sadece formüle bağlı kalarak değil, deneme yanılma yoluyla sonuca ulaşıyordum.

yalnız burada arkadaşın ledlerini patlatmaktan korkuyorum. bu nedenle düşük akım ile işe başladık. kendisinin malzeme aklmaya gideceğini tahmin etmediğimden de yedek bazı parçalar öneremedim.

trafosuz adaptör devrelerinde ledlere düşen akım ve gerilimi ölçmenin bence faydası yok. çünkü bu sağlıksız güç kaynağı yüksek gerilim ve DÜŞÜK akım verme özelliğine sahip ve pek stabil değil. mesela bir hesaplama yaparak sana 220Volt-50mA vereceini umuyorsun, ama uygulamada 120Volt 10mA görüyorsun. tuhaf...

dolayısyla sadece bu devrede geçerli olmak şartıyla sadece formüle ya da ölçümlere bağımlı kalamıyoruz.

değilse direkt olarak SADECE daha önce de verdiğimiz led direnç hesaplayıcı tablo ve,
ohm ve kirşof kanunlarından faydalanıyor olmamız gerekecekti.

stk4221

Bende aracin parklarina power led yerlestireyim dedim  lm317 den voltaji dusurdum 3,1v gibi ama lm cok isiniyor sonrasinda akim olcunce 1,2A akim cektigini gorunce dedim bu is smd gibi degil.
   Kondansatorun buyuk tutsakda cikis direncini kucultsek  birde denemeleri bord uzerinde 5 mm led ile yapsak nasil olur sonra yanmasin cigerimiz  ;D
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

onurx5

#51
selamun aleyküm üstatlarım hocam ledlerin yanma şekli aynı çakma el fenerleri varya  onun gibi yanıyor :D ve devrenin ısısını da elektriği kestikten sonra kontrol ediyorum hocam bugün önerdiğiniz malzemeleri almaya gideceğim peki hocam 330 ve 470nF kondansatörler kaç volt olacak voltaj düşük olsa bir sıkıntı teşkil eder mi?

seron

voltajları 250V altı olmamalı tercihen 400V olmalıdır. bulamazsan 650V veya 1000V olanlarından da olur. sadece boyutları büyük olur o kadar... başka bir olumsuzluğu olmaz.
bir adet 330nF-400V kutupsuz,
bir adet 470nF-400V kutupsuz
bir adet 680nF-400V kutupsuz;
ilaveten
bir adet 4,7K-5Watt taş direnç,
"       "    6,8K-5W     "       "     

alıyorsun. maliyetinin 5TL yi bile bulmayacağını tahin ediyorum.(Antalya için konuşuyorum. burda o parçaların tanesi 40-50kuruşa denk geliyor)

bana öyle geliyor ki seri kondansatörü 220nF den 470nF yapınca sorun kökten çözülecektir.

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 29 Temmuz 2015, 08:08:16Bende aracin parklarina power led yerlestireyim dedim  lm317 den voltaji dusurdum 3,1v gibi ama lm cok isiniyor sonrasinda akim olcunce 1,2A akim cektigini gorunce dedim bu is smd gibi degil.
   Kondansatorun buyuk tutsakda cikis direncini kucultsek
  birde denemeleri bord uzerinde 5 mm led ile yapsak nasil olur sonra yanmasin cigerimiz  ;D

stk,
araçta kullanacağın devrede kaç tane led kullandığın ve nasıl bağladığın da önemli. araba aküsü çok güçlüdür ve anlık akım değeri yüksek (iç direnci düşük) tir. farkındaysan LM317 li devreleri trafolı devrelerde kulanıyoruz ve gerek trafonun içdirenci gerekse diyotlardaki kayıp söz konusu olunca LM deki ısınma çok olmuyor. ama araç aküsünde durum biraz daha farklı olabilir. devreyi bir yede yalış bağlamış da olabilirsin. ayriyetten motoru çalıştırdığından akü gerilimi fırlayabiliyor. mesela akü ölü bir akü ise iç direncü büyür ve şarj dinamosundan gelen yaklaşık 30Volluk gerilimi kutup başlarından direkt okursun. halbu ki akü sağlam olsa okuyacağın değer 20V un altında olacaktır.

onurx5

seron hocam hepsini tek tek denedim ve ledlerde hiçbir değişiklik olamadı yine aynı şekilde yanıyor. hatta video ve fotoğraf çektim hocam en düşük değerde direnç ve kondansatör takarak denedim sonuç yine aynı:




seron

Allah Allah?
elindeki power ledlerin çektiği akımı biliyor musun?
ben yarım metrelik alüminyum led şeridinin 12Voltta 500-600mA çektiğini görmüştüm ama onda daha fazla led var idi ve üçerli seriler halinde paralel bağlıydılar.

biz 18 adet led kullandık ve bunarın tümünü seri bağladık. 50mA akım çekecektir en fazla. ki güç kaynağın  bunu sağlıyor olmalıydı?...

soru 1: seri kondansatör kaçlık?
soru 2: o karta bağlı adaptör kablosu gibi birşey var o ne?

seron

#56
onur özel mesajda direnç çok usunuyor demişsin bu çok normal şimdilik.
taş direnci kısadevre edip deneyebilir misin? ama çok ısa süreli fişi tak hemen çek o kısa sürede led parlaklığını gör.

onurx5

beslemeyi fişle yapıyorum hocam :D en düşük değerde 330nf650 voltuk kondansatör ve 4.7k5w direnç var en düşük değerde direnç te hafif ısınma var hocam ve önerdeğiniz tüm malzemeleri takarak dendim sonuç yine aynı çıktı benimde kafam karıştı ben 72x2= 144 barledleri 12 votluk 4 amperlik güç kaynağı ile besliyorum

onurx5

direncin olduğu bacağa + ile - kısa devremi yapim  hocam?

seron

çıkıştaki + ve- yi değil, direnç yokmuş gibi kısadevre et. yani direnci söküp jumper atmış gibi direncin uçlarını bir telle birleştir.

ülen sayende biz de tecrübemizi arttırıyoruz inşallah patlatmayız ledlerini ;D
12V de 4 Amper çekiyosa biz bu güç kaynağıyla o ledleri biraz zor tam parlaklıkta yakarız. inşallah direnci kısadevre edince çözeriz yoksa yandık gitti. emeklerin boşa gidecek.