led bar pcb yardım

Başlatan onurx5, 11 Temmuz 2015, 22:18:12

seron

18 adet ledi üçerli seri olacak şekilde paraleller halinde bağlamışsın.
12V gerilim ve arada seri direnç ile sorunsuz çalışır ama akım sınırlama ve soğutma ile ilgili uyarılarımızı da unutma.
dikkatle baktım ama herhangi bir yanlışlık göremedim. çok olsa ters takılmış led nedeniyle sorun yaşarsın. ledleri yerleştirirken dikkat et.

onurx5

(12V gerilim ve arada seri direnç ile sorunsuz çalışır ama akım sınırlama ve soğutma ile ilgili uyarılarımızı da unutma) derken hocam ne yapmam gerekiyor yasin abinin verdi beslemede sıkıntımı var tam anlayamadım ve hocam elimde 8 adet 510 smd direnç var bunları nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum yasin abiye yazdığımda o dirençlere gerek kalmadığını söylemişti kafam tam karıştı yardımcı olursanız çok sevinirim hocam cevabınız içinde çok çok teşekkürler hocam cevabınızı bekliyorum

seron

stk4221 olsun ben olsun hatta diğer üyeler olsun,
power ledlerin soğutmaya (alüminyum levha) ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir. bunun nedeni ledlerin ısındıkça daha fazla akım çekerek, akım çektikçe de daha fazla ısınarak, giderek bozulma sınırına doğru giderler. bunu istemeyiz.

işte bu nedenle power ledlerin özel alüminyum soğutucu levhalara monte edilmesi gerekir aslında. ama projeniz çok da önemli değil ise bakır plakett de bir miktar ısı emilimi yapacağından idareten işe yarar.

akım sınırlaması da sürücü devreler vasıtası ile olur. bu devreler ledin ısındıkça daha fazla akım .çekmesini engeller; akımı sınırlayıcı devre içerirler.

akım sınırlayıcı devreyi ve soğutucu plakayı yapacağınız tsarruflu ampul aparatına sığdıramayacağımıza göre, trafosuz adaptör devresi dediğimiz devreyi kullanacağız ve devremize bir de seri direnç uygulayacağız. ben size örnek olarak şöyle bir çizim yaptım inşallah çizdiğiniz devreyi plakete çıkarmamışsınızdır:


yukarıdaki devrede smd dirençleri ve led devresini korumak için kullanılacak direncin nsaıl bağlandığını görüyorsun. bu devre tehlikelidir. sonra bu devrenin verimi yüksek değildir ama ucuz ve hafiftir. değerleri ise belirtmedim. çünkü smd dirençlerin değerlerini ve ledlerin toplam kaç watt olacağını bilmiyorum.

anlamadıysan yazmaya devam et elden geldiğince yardım ederiz.

seron

onurx5,
daha önce yapmış olduğum masa lambası uygulamama benzer şekilde ledleri paraleller halinde yapmak yerine tüm ledleri birbirine seri de bağlayabilirsin. devre şuradadır:
https://320volt.com/trafosuz-ledli-masa-lambasi-guzel-bir-tasarim/

aynı devreyi kullanarak sorununu çözebileceğine inanıyorum. şayet ledler çok zayıf yanarlarsa, bu durumda orada gördüğün 5W lık direncin değerini biraz küçülteceğiz demektir.

smd dirençlere gelince, hepsini seri bağlaman durumunda o dirençlere gerek kalmayacak, 5Wattlık direnç o dirençlerin yerini alacaktır.
çizim yapacaktım ama yapacağım çizim o devrenin hemen hemen aynısı zaten.

şayet çok fazla led kullanamazsan DİKKAT o devre 36-40 adet LED için tasarlanmıştır daha az led kullanırsan ledler zarar görebilir
bu yüzden 330nF lık kondansatörü 220nF ye düşürebiliriz demektir.
aşağıda da ledleri nasıl dizeceğine ilişkin basit bir çizim yaptım. ledleri oradakine benzer şekilde dizebilirsin.

unutma led adedin ne ise güç kaynağını ona göre ayarlayacağız. güç devresini de ayrı bir karta yapacağız ve o da tasarruflu ampuluk kutusunun içine silikonlayacağız.
sen bana kaç ledi nasıl dizeceğini söylersen ben trafosuz adaptörü ona göre ayarlarım.

onurx5

hocam toplam 18 ledim var elimde ben verdiğiniz devreyi aynı şekilde proteusa aktarım

seron

devre olarak aynı şekilde aktar da,
oradaki 330nF-400volt kutupsuz kondansatörü aynı şekile aktarma! ledlerin 16 adet ise 16x3,2=51 volt eder. seri direnç üzerine çok fazla gerilim düşüyor. biz de fazla ısı açığa çıkmasın diye bu kondansatörü 220nF-400V ve o 5W lık direnci de 10K - 5Watt yaparsak sorunsuz şekilde devreni çalıştırırsın. baktın kör yanıyor, direnci 6,X K - 5Watt yaparız olur biter...

onurx5

buyurun hocam devreyi çizdim seri olarak hata varmı bir kontrol edin

seron

evet devre olmuş ama ldleri daha düzgün dizebilirdin.
neyse
bir de trafosuz adaptörü çiz bakalım?

onurx5

ortası boş olsun istemedim birde proteusta yan yatırma ve dik koyma var ledleri böyle daha estetik görünüyor diye koydum
hocam güç kaynağını nasıl çizeceğimi tam anlayamadım seri olarak toplam 18 adet direnç mi koyacağım besleme için ?

seron


onurx5

bekliyorum hocam kafam karıştı kusuruma bakmayın

seron

bak devre çizime benzeyecek ben paint ile anca bu kadar çizebiliyorum sen proteusda düzgünce çiz.

onurx5

teşekkür ederim hocam kusuruma bakmayın sizide uğraştırdım hocam bir şey sormak istiyorum 1n4007 yerine JGD KBL406 köprü diyot kullansam sıkıntı teşkil eder mi?

seron

ben bu güne kadar kaç tane hazır köprü diyot kullandıysam, yapan firmalara pek hoş şeyler söylemedim. genellikle çabuk bozuluyorlar. bence 4007 köprüsü kullan.

onurx5

hocam devreyi çizdim tavsiyenize uydum4007 kullandım bakın bir isterseniz çizime düzgün mü diye?

seron

#35
diyorları ters koydun.
ya diyotları düzelt, ya da kondansatörün yönünü değiştir.

seron

#36
bir de kondansatörün bacakları yatay olmasın dikey dursun... kısadevre olacak gibi yakın duruyor.
çıkış gerilimi 12V değil, bildiğin 220V.
devreyi yaparken ve uygularken kesinlikle ÇOK DİKKATLİ OL. ceryana takılıyken devreye ve led PCB sine dokunmuyorsun!

onurx5

hayır dokunmam hocam kesinlikle devreyi dediğiniz gibi düzeltim diyotların yönünü çevirdim hocam kondansatörün ismi görünsün istedim o yüzden hocam 220 volt olması ledler için sıkıntı teşkil etmez mi ve hocam ben bu megaohm luk dirençleri piyasada bulamıyorum bizim buradaki elektronikçiler de malzeme sıkıntısı var alabileceğim elektronik sitesi var mı yardımcı olursanız sevinirim yardımlarınız içinde çok çok teşekkür ederim hocam

seron

ledleri seri bağladığın ve seri direnç kullandığın için sıkıntı olmaz diyebilirim. zaten yukarıda ve diğer konu başlıkları altında trafoszu adaptör devrelerinin olumsuz yönlerini efalarca yazmıştık.

bu nedenle devren ledleri patlatma riski barındırıyor; dolayısyla biz sana sadece yardım etmeye çalışıyoruz. ledlerin bozulabilir bunu da göz önünde bulundurmalı ve bizleri sorumlu tutmamalısın.

trafosuz adaptör devresi tehlikesinin yanısıra stabil devreler değildir. ne yapacağı belli olmaz. ani elektrik yükselmeleri durumunda çıkışa zarar verebilir. kullanılan 22uF değeri verdiğimiz filtre kondansatörü yüksek değerli seçilirse fişe takar takmaz diyotlar patlayabilir ki bunun örneğini sitede bir arkadaşa masa lambası yaparken yaşamıştık.

ben üzerime düşen son vazifeyi de yapıp sana şu formülü vereyim:
https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/
bu formül doğru sonuçlar verse de bazen hesaplanan değer ile uygulama sonucu farklı çıkabildiğinden, ledlerine mümkün mertebe akımı zayıflatılmış cereyan uyguluyoruz. şayet ışık şiddeti düşük gelirse bir iki parçanın değerini değiştirerek parlaklığı arttırabiliyoruz.

son olarak direnç ve diğer parçaları "direnç.net" sitesinden sipariş ile alabilirsin.  artık fiyatı nedir, kaç günde eline ulaşır, onu bilemem.

biz sana devreyi hayali (plan olarak) tamamladık. şimdi uygulamak sana kalıyor.

haydi kolay gelsin bakem...

onurx5

seron hocam ben sizi asla sorumlu tutmam aksine size çok müteşekkirim bugün çarşıya gittim tüm malzemelerin hepsini buldum yalnız kutupsuz kondansatörü 220nf1600 volt olanı aldım acaba devrede bir sıkıntı çıkarabilir mi beni aydınlatırsanız sevinirim hocam 220nf400 volt yoktu