Müzik Sesi / Özel Ton ile Pil Dolduran Devre (Ni-Mh/Ni-Cd)

Başlatan seron, 24 Mayıs 2020, 05:45:49

seron

O kadar yazı yazdım. Emek çektim. Yoruldum. Antipati toplama riskine girerek artı onsekiz espiri yazdım. Gönder butonuna bastım. Sonuç: 404 forbidden. Benim günahım nedir söyler misiniz?

Saat 05.00 olmuş anasını satayım.  :o Neyse size Allah rahatlık versin. Uyandığınızda da bir bayram tebriği yazarım.

Pil şarjında bilinmesi gereken bir sürü veri vardır. Çoğunuz hakimsinizdir bunlara zaten. Ancak bilinen kadar bilinmeyen ya da önemsenmeyen de bir sürü unsur var. Aşağıda sizlere bunlardan bahsedeceğim öncelikle. Sonra da devremize geçeceğiz.

Hala kullanımda olan nikel piller olsun, akümülatörler olsun, yanlış yapılan şeyler var: hızlı şarj etmek. Piyasadaki şarj cihazları pilleri hızlı şarj edecek şekilde ayarlı. Bu durum kullanıcının işine gelse de aslında pillerin ömrünü etkileyen bir durum.

Hayalinizde iki plaka düşünün bunlar pili oluşturan elektrot yaprakları. Kare şeklinde olsunlar ve bunları birbirine paralel olarak iyice yaklaştırın. 2mm falan kalsın aralarında. Şimdi bunları içi asitli su dolu bir kaba batırın. elektrotlara akım uygulayın. Şarj oluyor...

Kullandınız, şarj ettiniz, kullandınız şarj ettiniz... Fakat önemli bir durum var. Uyguladığınız yüksek akım zarar veriyor pilinize. Bu da şöyle oluyor, plakaları tekrar hayal edin. Plakaların akım verdiğiniz uçlarının çevresinde daha fazla elektron ve iyon oluşuyor. Elektrik elektronları plakanın tüm yüzeyine eşit dağılmıyor. Özellikle yüksek akımla şarjda bu çok olur ve etkisi zamanla artar. Bir süre sonra bağlantıyı yaptığınız yer çevresinde istenmeyen metal kristalleri oluşur ve günbegün büyür. Burada kısmi bir kısadevre oluşturarak elektronları daha ileriye, akü plakasının yüzeyine dağılmasını önlemeye başlar. Artık plaka yüzeyi son derece küçülmüştür... Pil kapasitesi düşmüştür. Buradaki metal yaprak alanı hızla eskir. Ama diğer yerlere birşey olmaz.

Bu durumun farkında olan firmalar, pil ve aküleri darbeli akım ile şarh edecek düzenekler üretiyor. Daha evvel de bu konudan bahsetmiştim. Darbeli akım ile şarj daha sağlıklıdır. Dirty-DC'den ise bahsetmeyeceğim, çünkü cinnet geçirmenizi istemiyorum. Neyse darbeli akım, yukarıdaki olumsuzluğu bertaraf ederek elektrik elektronlarının plaka yüzeyine homojen bir şekilde dağılmasını sağlayarak bataryayı full şarj eder. Zamanla metal kristalleri oluşmasını da önler. Kaynak totom demiş Cem Yılmaz, siz bana güvenin.

İşte ben de, Nikel piller için darbeli, orjinal bir şarj cihazı geliştirmeye çalıştım. Cihazımız isterseniz müzik sesi ile, isterseniz özel olarak hazırladığım ton ile bataryalara akım basacak.

-Müzik sesi mi?

Evet, winamptan müzik açıp audio sesini cihaza vereceksiniz. Cihaz da müzik sesini darbe sinyali olarak değerlendirip güçlendirerek pilleri besleyecek.

Proje biraz prototip arkadaşlar, yani denemedim, deneyecek imkanım da şu an yok. Ama çalışacağına eminim. Yine de bir sıkıntı çıkarsa değerlendiririz. Azmin elinden kurtulamaz.

[attach type=image]13538[/attach]

Devremiz basit bir anfi devresi. Hoparlör yerine pil sürüyoruz. Girişten aldığımız sinyal ile transistörleri tetikliyor ve pilleri şarj ediyoruz. Bir hata bir sıkıntı olursa söyleyin.

[attach type=image]13540[/attach]

NOTLAR:

Eğer müzik ile şarj yaptıracaksanız,

THM'de piller coşabilir.
Rock dinletirseniz piller tırlatabilir.
Klasik müzik dinletirseniz pillerinizin uykusu gelebilir, sleep moda girebilirler.
Arabesk, müslüm, ferdi, orhan dinletirseniz bunalıma girip kapasitelerini kaybedebilirler.
Angaralı Turgut, Oğuz yılmaz falan dinletirseniz pilleri yerinde tutamayabilirsiniz. Resmen ospu olur piller baştan söyleyeyim.
Arap şükrü dinletirseniz, kulağınızı pile yaklaştırdığınızda "hay ben bunu dinleyen varoş kültürün annasını avvvradını..." diye küfür sesleri duyabilirsiniz.


Siz en iyisi benim yaptığım tonu dinletin:

(DİKKAT! Ses sisteminizin sesini kısın. Kulaklığınız varsa sesi yüzde 40'a düşürün. Dikkatli olun ses rahatsız edicidir)

https://www.youtube.com/watch?v=lNttlWRvlxk

Videoyu göremiyorsanız haber edin.

Ton, 220Hz testere diş dalga ile 50hz kare dalganın birlikte "na-ni na-ni" yapması ve hemen ardından 50hz sinüsoid şebeke humunun devreye girmesi, bu şekilde sırayla devam etmesi şeklinde sürüp gider. Oluşturulan darbeler pilin elektrot yapraklarını resmen kaşırcasına titreterek sağlıklı şarj ederler.

[attach type=image]13542[/attach]

Pil için henüz bir şarj kesici yapmadım, dediğim gibi zaten devre şu an numune durumda, iyice gelişip farklı versiyonları da ortaya çıkınca sizlerle paylaşacağım. Lion olsun, Lipo olsun, kurşun asit ve jel aküler olsun, değişik değişik tasarlayacağım.

Bu cihazın aslında programlanabilir versiyonunu yapmak daha sağlıklı olur. @Furkan KELEŞOĞLU bu işlere eli yatkın ama çok pahacıymış kuşlar söyledi. Aslında bir el atsa, audio kablosuna gerek kalmadan sadece usb kablosundan yaparız. Bilgisayardaki programa tıklar açarsın. Ardından açılan pencereden pil türünü tipini varsa listeden kodunu girersin. Program, o pile uygun pil şarj modunu otomatik ayarlayıp, USBden takılı devreye başla der. Devre aldığı sinyal bilgisi ile ideal şarj akımını ayarlar, pil dolunca da şrak diye keser.

Arkadaşlar af buyrun ama, yukarıda şu ana kadar yapılmamış birşeyden bahsettim. Varsa bulun getirin tamam diyeyim. Cahilliğime verin af buyrun. Ama yok bence. Yani bilgisayardan aldığı komutla pil şarj eden devre ben görmedim. Düşünsenize piyasadaki bütün pillerin bilgilerini programa kaydedeceksin, hangi pili takacaksan bilgisayardan onu seçip START diyeceksin. Güzel değil mi? Bi de bunun telefon uygulaması olcak off beeee... Hatta bakın söylmeyi unuttum, sesi telefondan da verseniz olur biz eski kafayız daha alışamadık androide. Bir audio çalar ile sesi çalar kulaklıktan deh edersiniz devreye. 5V şarj cihazını da devreyi beslemek için kullanırsınız.

Baskı şemaları ile özel ses dosyasını zipe ekledim.

Son bir not ekliyorum. Tonun işe yaraması açısından bazı ayarlar gerekebilir. Bu ayar ses ayarıdır. Gerekli seviyeye kadar yükseltmelisiniz. Sonra winampın "TEKRARLA" modunu açın, on hale getirin. Dosyada sadece bir ses örneği var. Tekrar etmiyor. tekrarlaya basın ki başa dönsün dönsün versin sinyali.

Kendinize ve pillerinize iyi davranın. Arap şükrü ve orsp müziği dinletmeyin.

Hayırlı bayramlar şimdiden.

seron


Merhaba arkadaşlar bu konu hakkında bir iki satır birşeyler yazmak istiyorum. Şu aralar başka işlerim de olduğu için yoruldum devrelere biraz ara verdim.

Yukarıda bahsettiğim prensip aslında çok da uydurma bir prensip değildir. Daha evvel darbeli akımla ilgili olarak bir makale çevirmiştirm:

https://320volt.com/forum/index.php/topic,8521.0.html

Bu makalede anlatılan prensipte metal kaplamada eğer metaller temiz DC ile kaplanırsa yüzeylerinde kadifemsi pütürcükler oluşuyor ve iş kalitesini öldürüyordu bu nedenle metallerin dirty-dc ile kaplandığını öğrenmiştik. Pillerde ise bu tip bir tekniğin pillerin içersinde anormal durumlara neden olup şişip patlamasını önlemek için dirty-dc ile şarj etmenin faydalarından bahsediyordu. bu nedenle aylar süren testler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini yazıyordu makale. Hatta bu testler her ne kadar sıradan çinko-karbon piller ve manganez(alkalin) pillerde fayda sağlasa da şarjlı pillerde de işe yaradığı anlatılıyordu. Yukarıdaki ilk yazımda size şarj olayında plakalar üzerine gerçekleşen olumsuzlukların nedenini ve nasıl mücadele edildiğini anlatmıştım bunlar cem yılmazın dediği gibi oturduğum yerden uydurulmuş bilgiler değildi. Cidden, firmalar şarj cihazlarına bu özelliği ekleyerek pil ömürlerini yüksek tutmaya çalışıyorlardı... dı... eskiden yani...

Yukarıda verdiğim devrede de pile alternatif akım uyguluyordum. Bir arkadaşımız haklı olarak alternatif akımla pilin dolacağından kuşku duyduğunu belirtti. Burada bahsettiğimiz alternatif akım simetrik bir alternatif akım değildir. Yüzde yüz ileri, atıyorum yüzde otuz geri olacak şekilde uygulanan ilginç bir yöntemdir. Bu yöntemde pil plakaları arasında iletken metal kristallerinin oluşumunu önleleyerek pilin bozulmasını önlediği zaten biliniyor. Ayrıca ilk mesajımda bahsettiğim gibi doğrusal akıma göre daha iyi bir şarj yöntemi.

Bu devre teorik bir devredir ve isteyen deneyebilir hatta sonuçlarını yazabilir. Ben devreyi geliştireceğimi söylemiştim ama cidden yorgunum ve zaten gelişmiş versiyonlarını şahsen yapıp deneyecek imkanım neredeyse yok gibi.

Devre nasıl geliştirilebilir?

-Sayın @asma  hocamın dediği gibi bir PAM amfi modülü ile kurularak bilgisayardan ya da telefondan ses çıkışı alınıp kuvvetlendirilerek pili sürebiliriz.

-Bir arduino mini ya da ona benzer bir oto-kontrolöre yazılım atarak ya PAM gibi bir modülü ya da doğrudan güç transistörlerini sürdürerek pili besleyebilir hatta mikro işlemciye pil dolunca kesime gidecek bir kod yerleştirebiliriz. ;)  ::ok

-Devreyi daha derli-toplu mantıklı şekilde yaparak ya yazılımsal ya da analog şekilde sinyal kaynağı ya kendinden ya da bilgisayar/telefondan aldırıp istediğimiz versiyonda kurabiliriz. Dediğim gibi yukarıdaki model sadece anlattığım şeyi göstermek için bir teoridir.

Düşünsenize, PC başındasınız çalışıyorsunuz, çalışırken winamptan müzik dinlerken pilleriniz müzik sesini PWM gibi değerlendirerek pili dolduruyor.

Pilimiz sıradan çinko-karbon pil de olabilirdi, alkalin de olabilirdi; nikel tabanlı da olabilirdi, kurşunlu akü de olabilirdi ya da daha iyisi yine kontrol elemanları kullanmak şartıyla lion-lipo tarzı da olabilirdi...

Müzik sesi devreyi ilginç kılan şeydir ve eğer sade şekilde yapılacaksa hiç entegre vb kullanmadan direkt hazır PWM ile çalıştırdığımız için ilginç bir icat haline gelmektedir.


Aşağıda bir devre üzerinde çalışmaktayım devrede kurşunlu akü doldurmaya çalışıyoruz.

[attach type=image]13597[/attach]

Devrede 741 entegresi ile akünün otomatik kesimini sağlarken, entegremizin çıkış ucunu direk akü beslemesine değil, aradaki frekans üreten devrelere veriyoruz. iki adet 555'den soldaki saniyede 3 kez pals üretmekte ve sağdakini açıp kapatmaktadır. Sağdaki ise 200-220hz testere diş dalga üretmektedir. Yani aküye gönderilen akım saniyede üç kez kesilip açılan testere diş darbeli akım ile mümkün olmakta. Sağdakinin çıkışı ise akım sınırlamalı basit bir regüle devresini tetiklemektedir. İkini 555 kesimdeyken ise akü zayıf bir DC ile beslenmeye devam ediyor bu da bir temiz DC bir darbeli akım şeklinde peşi sıra uygulanan özel bir şarj koşulu oluşturuyor... Devrede hala kafama takılan durumlar var o yüzden daha çizmeyi düşünmüyorum şayet yorum yaparsanız onurlandırmış olursunuz.

yardımcı olmaya çalışan, yorum yapan arkadaşlara hep teşekkürü borç bilirim.

@i3uz