Kendi Çizdiğim 9V NiCd Şarj Ünitesi

Başlatan seron, 22 Eylül 2020, 01:25:21

seron

Bu aralar çizim yapmıyorum hep elektroniğe baka baka böğk geldi. Biraz dinleniyorum. Bu devreyi birkaç hafta evvelden çizmiştim. Hala teoridedir denenmemiştir burada sizinle paylaşmak istedim.

6F22 NiCd piller hala piyasada dolaşmakta. Bunun nedeni multimetre vb cihazlarda tercih bulabiliyor. Ayrıca alışveriş merkezlerindeki vb özel güvenlik görevlilerinin el dedektörlerinde kullanılmaktadır. Kapı görevlileri bu dedektörleri üst - baş - çanta taraması yapmak için kullanırken, devriye görevindeki görevlilerden birine pili bitene pil değiştirme görevi verilir görevli telsizden isteği alır almaz şarj cihazından dolu pil alır, görevliye teslim edip eski pili geri getirir. Bu dönüşüm mesai boyunca böyle sürer. Lakin daha evvel güvenlik olarak görev yaptığım yerde bir sorun vardı o zamanlar da elektroniğe merakım olduğundan pillerin aşırı şişmesinden, tam dolmamasından şüphelendim. Bir gün hiç üşenmeden yanımda avometre götürdüm. Şarj cihazını ölçtüğümde gösterdiği voltaj 5Volt idi. Ayrıca akım da çok yüksekti. Bu tip yassı piller 20-25mA ile şarj edilirler. İçlerinde BIOS pillerinin daha etli, diktörtgen halinden üstüste konmuş şekilde vardır bu pilin eti ne budu ne de sen buna yüksek akım veriyorsun? Ayrıca voltaj da 9V seviyelerinde olması gerekmesine rağmen 5Volt! Şimdi birşey dicem olmıcak çin malı otomatik kesmesi olmayan kalem pil doldurucular vardır dört tane yan yana pil takılır cihaz bundandı. Bonus olsun diye de yanına iki tane 6F22 koymuşlardı ama voltajı ve akımı dahi yanlış...

Kafanız ütülendiyse sadede gelelim.

Ahan da bu devre ben çizdim.

[attach type=image]14297[/attach]

[attach type=image]14299[/attach]

Nikel şarj devreleri için baskı paylaşmıyorum farkındaysanız çünkü kimse ilginemicek ki ;D Niye kendimi yorayım. Talep gelirse öyle eklerim arşivimde zaten.

Devrede yanlışlık mantık hatası varsa bildirin. Şemadan farklı olarak PCB'de 2R2 direnç pile seri bağlı o direnç şart değil campırlamak daha iyi olur. Ne olur ne olmaz voltaj tutmazsa diye yedek direnç yeri attım. Devre voltaja duyarlı basit bir transistör devresi harici güç kaynağı ister. 10...12VDC ile beslenir pil dolunca transistör iletime geçerek hattaki voltajı sabitler kırmızı söner yeşil yanar. Yoruma açıktır.