TDA2050 Elektro Gitar Anfisi (Preanfili)

| Haziran 22, 2023 Tarihinde güncellendi
TDA2050 Elektro Gitar Anfisi (Preanfili)

Düşük maliyetli ve sade bir gitar amfi tasarımı ses gürültü oranı çok düşük gitar anfi devresinin çıkışın da TDA2050 anfi entegresi kullanılmış 25W çıkış gücü var preanfi, kontrol katında NE5532 opamp kullanılıyor bu opamp yerine TL062, TL072, TL082, LM353, LM358, NE4558 opamplar kullanılabilir.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Gitar anfisinin giriş hassasiyeti yaklaşık 0.5 V elektrogitar için idealdir. Gerilim kazancı tiz ve bass sesler için yklaşık 35 dB 29 dB aralığındadır.

gain, treble, midle, bass, volume” ayarları yapılabiliyor ek olarak CD-MP3 girişi ve kulaklık çıkışı var.

Gitar anfi devresi için güç kaynağı olarak kullanılan trafo 2x12v AC 40W preanfi katının beslemesi ise zener regülatör ile sağlanmış.

Gitar anfi, preanfi devre şemaşı

gitar-anfi-preanfi-devre-semasi-guitar-amp-schematic

guitar-power-amplifier-guitar-preamplifier-power-supply

Giriş aşaması, NE5532 entegre devresinin muhafazasına yerleştirilmiş iki işlemsel amplifikatörden biri üzerinde yapılmıştır. Bu aşama şunlardan oluşur: R1…R6 dirençleri, C1…C6 kapasitörleri ve ilk kazanç ayarı için kullanılan VR1 potansiyometresi. Giriş empedansı, direnç R1 tarafından belirlenir ve 1 MΩ’dir.

Giriş hassasiyeti 0,5V civarındadır ve bir elektro gitar için idealdir. Aynı zamanda, giriş aşamasında preamplifikatörün sorunsuz ayarlanmasına izin verir. Bu kademenin voltaj kazancı, akustik bandın düşük tonları için 29 dB ve yüksek tonları için yaklaşık 35 dB aralığındadır.

Aşırı bantları artırmak, elektro gitar alıcısının frekans tepkisindeki boşluğu doldurur. Kural olarak, tek bobinli bir elektro gitar manyetiği, manyetiğin tasarımından dolayı 150…300 Hz ila maksimum 6…10 kHz aralığında çalışır. Böyle bir dönüştürücünün ortalama empedansı yaklaşık 4 kV’dir, ancak bunun 2…6 kΩ aralığında olduğunu varsaymak güvenlidir.

“Single coil” manyetiği tizlerde “daha parlak” ses verir, çok “orta frekans” ve daha az alçak tonlara sahiptir. Çift bobinli manyetiklerde (humbucker) durum biraz farklıdır. Böyle bir dönüştürücü, 100…200 Hz ila 5…8 kHz bandında çalışır.

Böyle bir dönüştürücü kullanılarak elde edilen ses, tınıda çok daha fazla orta ve düşük tonlar içeren, açıkta tiz olmadan “daha koyu” dur. Humbucker empedansı ortalama 4…12 kV – 8 kΩ aralığındadır.

Dönüştürücülerin frekans özelliklerini inceleyerek, doğrusal olmadıkları sonucuna varabiliriz. Bu nedenle, sesi iyileştirmek için aşırı bantları yükseltmek önemlidir. Çünkü gitar manyetikleri – bobin tipi ve sayısından bağımsız olarak – 100 Hz’in altındaki ve bandın üst sınırının (genellikle 5 kHz) üzerindeki frekansları kötü iletir ve 100 Hz’den yaklaşık 5 kHz’e kadar çok daha iyidir.

Bir gitar hoparlörü yaklaşık 100 Hz ila 5 kHz aralığında çalışır, ancak bu banttaki frekans tepkisi doğrusal değildir ve bu hoparlörlerin farklı özellikleri kadar çok sayıda gitar hoparlörü modeli olduğu söylenebilir. Bu nedenle preamplifikatör, gitar pikapından mümkün olduğu kadar çok sesi “sıkıştıracak” ve bu sesi gitar hoparlörüne çevirecek şekilde geliştirildi.

Bir sonraki aşama pasif ton düzeltmesidir – zayıflatıcı olarak ele alınmalıdır, çünkü potansiyometreleri minimuma ayarlamak sinyali tamamen susturur. Potansiyometreleri maksimuma çevirmek, sinyal seviyesini 0 dB’ye yaklaştırır (pratikte yaklaşık -3 dB’dir). Yarı Çamurluk-Marshall düzeltmesi uygulandı. “Yığın” ve benzeri ekolayzerler benzer şekilde çalışır.

Bu tür bir ekolayzırla ilgili bir diğer önemli şey, potansiyometreler arasındaki ilişkidir. Bu, örneğin tiz gibi potansiyometre ayarını değiştirerek, sesin bas ve orta tonları düzenleyen potansiyometrenin sorumlu olduğu kısmını da etkilediğimiz anlamına gelir. Bu, ayarlama sırasında bantları daha iyi dengelemek ve geliştirmek için kasıtlı bir eylemdir, böylece kulak tarafından daha iyi algılanabilir. Söz konusu regülatör, R7 direnci ve C7, C8 kondansatörleri ile VR2…VR4 potansiyometreleri baz alınarak yapılmıştır.

R8, R9 dirençleri, C9…C11 kapasitörleri ve NE5532 işlemsel yükselticiden oluşan bir voltaj yükseltici katı vardır. Sinyali 33 dB yükseltir – ekolayzırdan sonraki sinyal zayıflatıldığı için bu kadar yükseltme gereklidir.

Amplifikasyondan sonra sinyal, ses seviyesini düzenleyen VR5 potansiyometresine yönlendirilir (VR5 potansiyometresi ve C13 ve C14 kapasitörleri, insan kulağının özelliklerine göre uyarlanmış bir kontrol devresi oluşturur). Potansiyometre sürgüsü, bir direnç üzerinden Q1 transistörlü voltaj izleyicinin girişine bağlanır. Dirençlerini ayarlayarak preamplifikatör ve güç amplifikatörü arasında bir tampon görevi görür.

Daha sonra sinyal, TDA2050 çipi ile ucun girişine yönlendirilir. Çıkış gücü, 4 Ω yükte 25 W’tır (8 Ω yükte 17 W). Bu blok, ek bir “CD/MP3 Oynatıcı” girişi (bir MP3 oynatıcı veya diğerleri için) ve üç çıkış “Slave Out” (diğer amplifikatörler veya kayıt ekipmanı için), “Kulaklıklar” (kulaklıklar için) ve “Hoparlör Çıkışı” ile donatılmıştır. (hoparlörler için). Doğrultucu diyotlar, güç kaynağının kutuplarına göre güç amplifikatörünün çıkışına ters yönde bağlanır. Bu, gücü açıp kapatırken vuruntu olgusunu azaltmak içindir.

Son blok güç kaynağıdır. İlk bakışta, yapısı amfilerde kullanılan simetrik güç kaynaklarının diğer tasarımlarını andırıyor ancak aynı zamanda 2200 µF / 50 V kapasiteli bir C32 elektrolitik kondansatör içeriyor. İki önemli işlevi var: duyulan “vuruş” seviyesini azaltır Güç kaynağını açarken ve kapatırken hoparlörlerde bulunur ve amplifikatör için ek bir güç deposudur.

Güç kaynağı şeması iki bölüme ayrılmalıdır. İlki, C30…C32, C28, C29, C33 kapasitörlerini ve D6…D8 doğrultucu diyotlarını içerir. Güç kaynağının bu kısmı esas olarak güç amplifikatörüne güç sağlamaktan sorumludur. Gücün yalnızca küçük bir kısmı, Zener diyotları D10 ve D11 (DZ9.1V/1.3W) üzerine kurulu stabilize, parametrik güç kaynağının ikinci bölümüne aktarılır.

Düşük kapasiteli kapasitörler gürültüyü azaltır. Güç kaynağına göre ters kutuplanmış doğrultucu diyotların kullanılması, güç kaynağının açılıp kapanması sırasındaki aşırı gerilimleri azaltır. Dirençler R27 ve R26 ayrıca ön yükselticiye güç sağlamak için kullanılan parametrik güç kaynağını simetrik hale getirir. Preamplifikatörün besleme gerilimi ±9 V’tur ve her bir güç kaynağı kutbu için toleransı ±0,5 V’tur.

Pratikte elde edilen voltaj (mutlak değer olarak) 8,5…9,5 V aralığında olmayacaksa, güç kaynağının ilgili dalından sorumlu Zener diyodu değiştirilmelidir. Güç kaynağı 40 VA gücünde ve 2×12 V çıkış gerilimli bir trafo ile çalışmaktadır. Bu güç 4 Ω yükte 25 W çıkış gücü elde etmek için yeterlidir.

Gitar anfi, preanfi test müziği

son olarak TDA2050 yerine aynı serinin farklı modelleri de kullanılabilir tablo olarak kullanılabilecek diğer entegrelerin bilgileri verilmiş eagle cad ile hazırlanan pcb, şema çizimleri, malzeme listesi var.

ext-link

tda2050-elektro-gitar-anfisi-preanfili

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2017/12/25 Etiketler: , , , , ,



2 Yorum “TDA2050 Elektro Gitar Anfisi (Preanfili)

  1. sametsamet

    lütfen yardımcı olurmusunuz devreyi anlamaya çalışırken kafayı yiyeceğim

    CEVAPLA
  2. E. C. T.E. C. T.

    Devreyi kendi cizimlerı ile pcb olarak basıp çalıştırdım. Preamp bölümü kazancı (gain) fazla son seviye de ortamın gürültüsünü de çekiyor. Yine gitar amplifier de görmeye alışık olduğumuz overdrive vb. Katlar bu amfi de yok. Ton devresi pasif olduğu için pek fazla değişiklik hissedilmiyor normal olarak.(Ne yazık ki ülkemiz de C / ters konik pot yok. Hepsini A yapmak istedim onları da bulamadım. Çaresiz hepsini B kullandım. Kaliteli potansiyometre kullanmak daha az gürültü olarak size dönecektir.) Onun dışında tda2030 -/+ beslemelerindeki 2200 uf kapasitörlere ek olarak 100 uf eklerseniz gürültü daha da azalıyor. Yıldız şase yapmaniz gerek. Özellikle preamp kısmında seramik kondansatörleri kullanın (talimatlarda azıldığı gibi) polyesterleri de denedim en iyi sonuç seramik de aldım. Entegre olarak (fazla güç istemediğim için) tda2030a kullandım besleme olarak 2x15Vac(dc19.5v) dan 2x12vac ‘a (dc17.5v) göre daha kaliteli bir ses aldım. (Ayrıca Dc 19v fazla guc vermeyin) Sonuç olarak piyasa da 150-200 liraya satılan 10w amfiler den bi tık daha iyi olduğunu düşünüyorum.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir