PC ile robot kolu kontrolü step motorlar c++ yazılım

| Mayıs 12, 2023 Tarihinde güncellendi
PC ile robot kolu kontrolü step motorlar c++ yazılım

BÖLÜM 4. ROBOKOL PROGRAMI

ROBOKOL Programının Arayüzleri, Otomatik Kontrol Arayüzü

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

robot kol arayuz

• Bu arayüz sayesinde Robot Kolu programlanabiliyor. Üst üste 5 uygulamayı gerçekleştiriyor. Her uygulamada seçilen açı, yön, motor ve uygulamanın tamamı için belirlenen frekans değerleriyle robot kolu hareket ediyor.

• Bu kontrol modu, bir uygulamada aynı anda iki step motorun çalışmasına izin vermez. Seçilen motor yanan lamba ile temsil ediliyor.

Bar Kontrol Arayüzü

robot kol bar

• Bu arayüz ile her motoru manuel olarak tek tek kontrol edebiliriz. Uygulamayı istediğimiz yönde ( saat yönü-saat yönü tersi) ve istediğimiz hızda gerçekleştirebiliriz.

Joystick İle Kontrol Arayüzü

Joystick ile Kontrol Arayuzu

• Bu arayüzde Sistemimize gameport ile bağlı olan bir joystick sayesinde kontrolü gerçekleştirebiliriz. Joystick’in hareketleri butonlardan görülebilir.

• Sistemde aşağı-yukarı bir, sağ-sol bir, çapraz yönler birer ve joystick’in iki butonu bir step motoru olmak üzere toplam 5 adet step motor kontrolü gerçekleştirilir.

Animasyon Arayüzü

Animasyon Arayuzu

• Menüdeki bağlan butonuna basıldığında açılan pencere ağ üzerinden (D.P.U. Network) robotu kontrol etmemizi sağlar.IP bölümüne robotun bağlı olduğu bilgisayarın IP’si yazılır , port kısmına ise yukarıda verdiğimiz işletim sisteminin kullandığı portların haricinde bir port numarası yazılır.Program standart olarak kullanıcıya 15000 nolu portu önerir.

• Ayrıca bu bağlantının gerçekleşebilmesi için Robokol Server programını kullanan kullanıcı bizim bağlanma isteğimize olumlu karşılık vermesi gerekir.Aksi taktirde bağlantı gerçekleşmez.

Ayarlar butonuna basıldığında çıkan pencereden bilgisayarın paralel port (LPT1)’u seçilmelidir.

Yazılım Algoritması

Yazilim Algoritmasi

ROBOKOL Programının Help Formu

i-Giriş

ii-Step Motorlar
a)Manuel kontrol
b)Otomatik kontrol
c)joystick kontrol

iii-ROBOKOL

iv-ROBOKOL

v-Projenin Sürücü Devresi

Giriş: Bu program,lisans tezimiz olan ROBOKOL projesinin yazılımıdır. Donanım (robot kol) aynı anda sadece bir motorun çalışmasını destekliyor.Yazılım da bu gerçeğe paralel olarak hazırlandı.

Donanım olarak tasarladığımız robot kolu ilk başlarda sadece tekbir yöntemle sürmeyi düşünüyorduk. İnternetten incelediklerimizle, hocalarımızın tavsiyeleriyle (joystick mod, otomatik mod) kontrol türlerini üçe çıkardık. Yazılım üç kontrolü de destekliyor. Barındığı ufak sorunlardan dolayı beta sürümü olarak değerlendirebiliriz.

Eğer istenirse yardımcı programıyla beraber robotkol’un uzaktan kontrolü Yapılabilir .Ayrıca, D.P.Ü Merkez Kampüs yerel ağı içerisinde yazılımın çalışması denenmiştir (D.P.U. B.İ.M. Network Odası – Tahsin ERSOY).

15000 nolu TCP\IP portundan bağlantı gerçekleştiriliyor. Bu portun numarasını İşletim sisteminin portlarıyla çakışmaması için programda seçilebilen numara olarak vermedik. Zamanın kısıtlı olması dolayısıyla uzaktan erişim için sadece joystick kodları eklenmiştir. Kontrol sadece joystick ile yapılabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise program çalıştırıldıktan sonra Port
Ayarlarından paralel port numarasının mutlaka seçilmesidir (&h378).

Step Motorlar

Projemizde 4 adet step motor kullandık. Bunlardan ikisi,Sanyo firmasının ürettiği step motorlar. Bu iki motorun bağlantıları aynı. Siyah kablo Vmotor kablosu. Bu motorların kırmızı renkli iki tane ortak Vmotor kablosu var. Biz bunları birleştirdik.Data kabloların sırası
• Turuncu->Kırmızı->Sarı->Mavi kablo.

NMB markalı step motorların renk sırası ise şöyle:
• Siyah->Sarı->Kahverengi->Turuncu.

ROBOKOL

Program kendi başına da kullanılabilir. Çalıştığı bilgisayarın paralel portundan kontrolü gerçekleştirir. Program ilk açıldığında yapılması gereken -giriş bölümünde anlatıldığı gibi- port ayarlarından bilgisayarın portunu (paralel port) seçmektir. Aksi taktirde program size uyarı verecek ve herhangi bir uygulama yapmayacaktır. Üç farklı modla kontrol yapılabilir.

Manuel kontrolle, seçilen motorun istenilen yönde çalıştırılması sağlanabilir.
Otomatik kontrolle, motorlar yaptığınız ufak programcığa göre çalışırlar.
Joystick kontrol ile, motorların kontrolünü bilgisayarınıza bağladığınız joystick ile yapabilirsiniz. Yön olarak:

Sol-sağ 1.motoru, İleri-geri 2.motoru, solüst-sağalt 3.motoru, sağalt-solüst
4.motoru, butonlar ise (5.motor kullanılması halinde) 5.motoru
çalıştırır.

ROBOKOL

Bu programı kullanarak internet üzerinden kontrol yapılabilir. Bilgisayarınızın 15000 TCP/IP portunu açar ,bağlantı gerçekleştirildikten sonra ROBOKOL’ den gelecek emirlerle hareketi sağlar..
Burada belirtilmesi gereken ise sadece joystick kodlarının yüklendiği ve sadece
joystick ile kontrol yapılabileceğidir.

Projenin Sürücü Devresi

Motor sürücü devresinde 4 adet ULN2003, 2 adet 74HCT244 (buffer) entegrelerini kullandık.ULN 2003 entegresi step motor sürücüsü devresinin paketlenmiş hali. 7 kabloya kadar destekliyor.Bu entegre ile step motoru sürmek transistörlü devresine göre daha kolay oldu. Ek bir sürücü devresi yapmak zorunda kalmadık. 74HCT244 entegresi dörtlü gruplar halinde 3 durumlu bufferlar (tampon) içeriyor. Bu bufferlar hem bilgisayarın paralel portunu koruyor hem de dörtlü buffer gruplarının enable (seçme) ucu sayesinde step motorları ayrı ayrı seçebildik.

Yayım tarihi: 2008/01/12 Etiketler: , , , , , , ,



10 Yorum “PC ile robot kolu kontrolü step motorlar c++ yazılım

  1. emreemre

    hocam bu kadar güzel bir kaynağı paylaştığınız için gerçekten yürekten teşekkür ediyorum.

    CEVAPLA
  2. Cengiz GuvenCengiz Guven

    Yaptığın ve paylaştığın projeye göz attım. Hocam bir çok kaynaktan yararlanarak toparlamışsın emeğin için tşk ederiz. Benim gibi bu işe merak sarmış ve yeni başlayan arkadaşlar için büyük bir imkan. Çok Tşk ediyorum tekrar. Izmir/ Bornova

    CEVAPLA
  3. kemal guvenlikemal guvenli

    oldukça basit yerine kullanımı oldukça basit desek:)

    CEVAPLA
  4. MUSTAFA  (  azimci_55@hotmail.com )MUSTAFA ( [email protected] )

    Emeğe saygı hocam ilerleyen günlerde size ulaşma imkanı bulabilirim inşallah ben bitirme tezi olarak aldım bu konuyu ve suan için pek fazla bilgiye sahip değilim iyi günler

    CEVAPLA
  5. oem.upp,ramoem.upp,ram

    gerçekten güzel ama benim merak ettigim kendi bilgisayarımızda kac tane acık port var ve bunları nasıl buluruz trojenlerdemi portları acıyor bunları merak ediyorum birde kendimizde portları acacak bir prg yazabilirmiyiz bu yazdıgımız portlar bir link yardımı ile acabilirmi veya virüslere takılırmı

    CEVAPLA
  6. erkuterkut

    hocam gayet anlaşılır ve basit anlatmışsın.
    Elinize sağlık.

    CEVAPLA
  7. Koral OrelKoral Orel

    hocam emeğinize sağlık Allah razı olsun uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum sayenizde 1 7D sinema (8kişilik) 1 cnc router (250×180) imal ettim şimdi sayenizde üretim bantı kurmayı hedefliyorum

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir