Projenin PDF Dosyasına Buradan ulaşabilirsiniz Alternatif link

Hazırlayan: Emrah AYTÖRE

Günümüzde güvenlik ev ,işyeri vb.. yerlerde öncelikler arasına girmiş önemli bir hizmettir.Bu nedenle farklı firmalar ev ve işyeri güvenlik problemlerinin çözümüne yönelik farklı çözümler bulmuşlardır.

Üretilen çözümlerde kullanılan güvenlik sistemlerini;
* kablolu güvenlik sistemleri,
* kablosuz güvenlik sistemleri
olmak üzere iki grupta toplayabiliriz.

Bu tez çalışmasında telefon hattını kullanan kablolu güvenlik sistemi kullanılmıştır. Günümüzde telefon şebeklerinde bilgi yollamanın güvenli bir yolu olarak tercih edilen DTMF tekniğinden bu tez çalışmasında yararlanılmıştır.

Bu çalışma temel olarak dört kısımdan oluşmaktadır;
1- Telefonun çalışma mantığı ve telefon sinyalleşmesi hakkında bilgi verilmesi,
2- Hırsız güvenlik sistemi birimlerininin ve sistemin çalışmasının açıklanması,
3- DTMF tanımı,özellikleri ve DTMF sinyali üreten entegrenin özelliklerinin ve çalışma ilkelerinin açıklanması,
4- Hırsız güvenlik sistemi devresi ve pcb çizimleri

Yapmış olduğum bu tez çalışması gündelik hayatta uygulamaya yönelik bir çalışmadır,sistem üzerinde yapılabilecek küçük ilaveler ile genel bir güvenlik kiti oluşturmak mümkündür. Tasarımını gerçekleştirdiğim güvenlik sistemi ile ilgili teorik,teknik birçok ayrıntı bu tez çalışmasında anlatılmıştır.Tasarlamış ve gerçekleştirmiş olduğum bu güvenlik sistemi ana hatlarıyla akıllı ev otomasyonuna dönüştürülebilecek genel bir sistem olarak ele alınabilir.Genel bir güvenlik kitine dönüşüm için yapılması gereken ilerki bölümlerde izah edeceğim devremizin çıkışındaki sürücü katlarını ihtiyaçlara göre belirlemek ve mikrodenetleyiciye bu sürücü katlarını kontrol etmek için ne yapması gerektiğini söylemektir.

Sistemin anlaşılabilmesi için ilk olarak telefonun çalışma mantığına ve sinyalleşmesine değinildi, ardından sırasıyla güvenlik sistemini oluşturan birimler ve güvenlik sisteminin çalışması,DTMF teknolojisi, devre donanımı açıklanmaktadır.

Bölüm 1
Telefonun çalışma mantığı ve telefon sinyalleşmesi
Eski telefonlar ile modern telefonların karşılaştırılması

Bölüm 2
Hırsız güvenlik sistemi birimlerinin açıklanması
Algılama birimi,Kontrol birimi,Sürücü kat
Sistem çalışmasının algoritmik gösterimi

Bölüm 3
DTMF tanımı ve özellikleri
DTMF sinyal tonu üretmek icin kullanılabilecek yöntemler
DTMF tonu üreten TP5089 entegresinin özelliklerinin ve çalışma ilkesinin
açıklanması
DTMF ton üreteci entegresi ile telefon ses tonu nasıl üretilir?

Bölüm 4
Ana hatları ile tipik bir uygulama devresi şablonu
Telefon hattına devrenin bağlantısı
Hırsız güvenlik sistemi devresi
Uygulama Devresi
555 Entegresi ve Özellikleri
Devrelerin pcb çizimleri
4×3 telefon tuÅŸ takımının kullanımı ve kontrolü
16×2’lık LCD’nin çalışmasının açıklanması
Projede kullanılan dahili EEPROM veri belleğinin özellikleri
Pic 16F877 mikrodenetleyicisinin özellikleri
Projenin assembly kodları