Model Helikopter İçin Akü Alarm Devresi ATtiny13

| Haziran 14, 2023 Tarihinde güncellendi
Model Helikopter İçin Akü Alarm Devresi ATtiny13

Atmel ATtiny13 mikrodenetleyici üzerine kurul olan devre model helikopterin aküsünün voltajını kontrol ediyor akü (ya da pil) voltajı belirlenen düzeye geldiğinde devre led, buzer ile alam veriyor. ATtiny13 PB2, PB1, PB0 pinleri ve şase arası kısa devre yaplılarak belirli voltajlarda alarm ayarlanabiliyor devrede çok az malzeme var smd elemanlar ile baskı devre hazırlansa pcb çok daha küçük olur.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

battery-alarm-protection-circuit-model-helicopters

Lityum polimer piller (kısaca LiPo) model uçak yapımında oldukça popülerdir ancak cep telefonlarındaki, kameralardaki veya taşınabilir medya oynatıcılardaki muadillerinin aksine entegre bir koruma devresine sahip değildirler. Kullanıcı için bu, hassas pilin şarj ve deşarj sırasında hasar görmemesini kendisinin sağlaması gerektiği anlamına gelir. Şarj ederken genellikle endişelenmenize gerek yoktur, özellikle model yapımı için iyi şarj cihazları vardır veya model uygun bir şarj cihazıyla birlikte gelir.

Boşaltma biraz daha problemlidir – elbette burada pil kapasitesinden mümkün olan en iyi şekilde yararlanmak istersiniz, ancak diğer yandan pil voltajı izin verilen hücre başına 3,0V seviyesinin altına düşmemelidir. Bazı uçuş modelleri bu kritik durumu bir LED ile gösterir, ancak, bu her zaman zamanında fark edilemez. Bu sebeple aşağıdaki devreyi geliştirdim. Bu, model uçaktaki pilin voltajını izler ve yoğun bir şekilde yanıp sönen ultra parlak LED’ler ile pilin yakında biteceğini gösterir. Bu şekilde, yine de güvenli bir şekilde iniş yapabilirsiniz ve akü derin deşarjdan korunur.
semboldevre

Bu devrenin 2 LiPo hücreli (7.4V) versiyonu ve 3 hücreli (11.1V) versiyonu mevcuttur. Prensip olarak devre 4 veya daha fazla LiPo hücresine de uyarlanabilir, ancak bu test edilmemiştir. Temel işlev aynı olduğundan, aşağıdaki açıklama her iki devre varyantı için geçerlidir.

Akü voltajının en iyi şekilde izlenebilmesi için artı ve eksi terminalleri olan devre bağlanmalıdıraküye paralel bağlanır. Batarya voltajı R3, D1 ve C2 aracılığıyla bir şekilde stabilize edilir ve mikrodenetleyici IC1’e (ATtiny13) çalışma voltajı olarak sunulur. Pilin durumuna bağlı olarak voltaj 3,2V ile 3,6V arasında dalgalanır – ancak bunun işlev üzerinde bir etkisi yoktur. Kontrolörün A/D dönüştürücüsü akü voltajını ölçmek için kullanılır. Bu 1.1V dahili referans voltajı ile çalıştığı için ölçülecek voltajın bu değerin altında olması gerekmektedir. Bu nedenle akü gerilimi, gerilim bölücü R1 ve R2 ile uygun şekilde azaltılır ve PB4 ölçüm girişine beslenir. C1’in görevi, ölçüm girişindeki girişimi azaltmaktır.

Düşük gerilim, kontrolör bağlantısı PB3 üzerinden bildirilir. Bu, R4 ve T1 üzerinden ultra parlak bir LED’i çalıştırır, R5 seri direnci mavi veya beyaz bir LED için boyutlandırılmıştır. Diğer renkler (kırmızı, sarı veya yeşil) kullanılıyorsa, direnç 330Ω’a yükseltilmelidir. Sürücü aşaması, birkaç LED’in kontrol edilebilmesi için yeterli rezerv sunar. Akustik sinyalizasyon için bir piezo buzzer da kullanılabilir, ancak burada entegre ton üretimine sahip aktif bir sinyal vericisi gereklidir.

Kontrolördeki yazılım sürekli olarak PB4 girişindeki voltajı kontrol eder ve bu “yeşil alan” içinde olduğu sürece, LED yaklaşık olarak saniyede bir kez kısaca yanıp söner. Bu bir yandan işlev kontrolü görevi görürken, diğer yandan modeldeki yanıp sönme bir konum ışığı görevi görür. Voltaj eşik değerinin altına düşerse, LED yaklaşık 8 Hz’de titreşir. Bu, iniş yeri aramak için bir işarettir. Eşik değeri 4 adımda değiştirilebilir ve örneğin bir piezo buzzer bağlıysa, konum ışığı efekti de kapatılabilir. J1 ila J3 olarak işaretlenen lehim köprüleri, eşik değerini ve konum ışığını ayarlamak için kullanılır

Lehim köprüsü J4’ün özel bir görevi vardır: Denetleyicinin (PB5) sıfırlama girişi, dahili bir pull-up direnci aracılığıyla yüksek seviyeye ayarlanır, ancak değeri 80kΩ’a kadar çıkabilir, böylece girişim istenmeyen bir sıfırlamaya yol açabilir. kontrolör yapabilir. J4, sıfırlama girişine sabit bir yüksek seviye uygulayarak sorunu çözer.

Devrenin kesik çizgilerle çizilen kısmı ISP bağlantısıdır. Bu, yazılımı programlamak ve ayarlamak için yalnızca bir kez gereklidir, yani modül devreye alındığında devre kartına lehimlenir ve programlama tamamlandıktan sonra tekrar çıkarılır. Konfigürasyon için bağlantılar gerektiğinden bitmiş modülde ISP sağlanmaz.

protection-circuit-battery-protected-deep-discharge-model-helicopters

Kaynak: s-huehn.de/elektronik/klprojekte/akkualarm/akkualarm.htm

model-helikopter-icin-aku-alarm-devresi-attiny13

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/08/20 Etiketler: , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir