L297 L298 ile Bipolar Unipolar Motor Sürücü Devreleri

| Mayıs 16, 2023 Tarihinde güncellendi
L297 L298 ile Bipolar Unipolar Motor Sürücü Devreleri

L297 motor kontrol entegresinin mosfetler ile güçlendirilmiş Tek Kutuplu Sürücü devresi 4A 35V Devre 4A 35V’a kadar akım kontrolüne sahip bir Unipolar Sürücüdür, unipolar konfigürasyonda 5, 6 veya 8 pinli motorları kontrol etmenizi sağlar. Arayüzden gelen sinyalleri işleyen ve güç aşamasında kullanılan Mosfet IRLZ24N’yi kontrol eden entegre L297 kullanılır.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

L297’yi entegre eden akım kontrolünü kullanmak için, L297’den çıkan sinyaller ve mofetin kapıları arasına 74hc08 entegresi eklemek gerekir, bu şekilde L297’nin kapılardan sağladığı akımı düzenleyen PWM sinyali 74hc08 sayesinde mosfet’e giden sinyalleri keserek motor bobinlerini kontrol eder

D1, D2, D3 ve D4 diyotları alt tarafa yerleştirilir Mosfet, mika izolatörü ve sabitleme vidasının yalıtkanı ile soğutucu üzerine monte edilmelidir, aksi takdirde sürücü çıkışları kısa devre olur. Soğutucuyu yerleştirmek önemlidir, aksi takdirde 4A’da çalışamazsınız.

Sürücüde 3 konektör, arabirimden gelen 10`lu düz kablonun bağlı olduğu bir IDC10M konektörü motor kaynağını bağlamak için bir terminal bloğu ve bir terminal bloğu bulunur. Motor bağlantı şeması PDF dökümanda var.

Akım Kontrolü: Motor sürücü akım kontrolüne sahiptir, L297 bu görevden sorumludur, şönt dirençler (R1 ve R2) aracılığıyla akım ölçülür ve kullanıcı tarafından ayarlanan referans voltajına göre L297 ve 74hc08 kapıları aracılığıyla mosfet sürüm sinyallerini kesintiye uğratır.

Sürücünün çalışmasını istediğimiz akımı düzenlemek çok basittir, referans voltajını aşağıdaki parfüme göre hesaplamanız yeterlidir:

Vref = 0.1 x Motor akımı

Bundan sonra, Vref’i hesaplanan değere göre düzenlemeliyiz, bunun için bir multimetre ile referans voltajını ölçüyoruz ve istenen değeri elde edene kadar ön ayarı (R2) ayarlıyoruz, bu voltajı multimetre ile ölçmek için işaretlenmiş pim arasında ölçmeliyiz.

l297-step-motor-driver-pcb

l298-l297-driver

L297 L298 2 Amper Motor Sürücü

Devre 2A’ya kadar akım kontrolü olan bir Bipolar sürücüdür. Esas olarak L297 ve L298 olmak üzere iki entegre sistemden oluşur. L298, iki kutuplu bir motorun iki bobinini kontrol etmek için gerekli iki entegre H köprüsü içerir, L297, bu H köprülerinin arayüzden gelen sinyallere (adım, adres etkinleştirme, vb.) Ek olarak kontrol edilmesinden sorumludur.

Dikkate alınması gereken tek ayrıntı, 1 ohm ve 2Watt güç olması gereken R7 R8 R9 R10 dirençleridir. bunlar vasıtasıyla her bir köprüden akan akımın akım kontrolü yapmak için ölçülmesidir. L298 uygun bir soğutucu üzerine monte edilmelidir.

Sürücü bağlantıları için 3 konektör var, biri 10`lu düz kablo sürücüyü arabirim ile birleştirmek için, diğeri motorlara uygulanacak voltajla kaynak için ve son olarak 4 konektör var iki motor bobininin bağlı olduğu kontaklar.

Akım kontrollü bir sürücü olduğundan, motor bobinlerinin nominalinden daha yüksek voltajlar kullanılabilir, bunun için de tam olarak akım kontrolü kullanılır, çünkü daha yüksek voltajların kullanılması step motorların performansını büyük ölçüde artırır , bu durumda 42 Vdc’ye kadar bir kaynak kullanabilirsiniz

Akım Kontrolü: Şönt dirençler (R7 ila R10) aracılığıyla akım alıgılanır ve kullanıcı tarafından ayarlanan referans voltajına koruma sağlar

Sürücünün çalışmasını istediğimiz akımı düzenlemek için, referans voltajını aşağıdaki parfüme göre hesaplamanız yeterlidir:

Vref = 0,5 x Motor akımı

Bundan sonra, Vref’i hesaplanan değere göre düzenlemeliyiz, bunun için bir multimetre ile referans voltajını ölçüyoruz ve istenen değeri elde edene kadar ön ayarı (R2) ayarlıyoruz, bu voltajı multimetre ile ölçmek için işaretlenmiş pim ve gnd arasında ölçmeliyiz.

l298-step-motor-driver-pcb

Kaynak: esteca.com.ar

l297-l298-ile-bipolar-unipolar-motor-surucu-devreleri-l297-l298

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/05/10 Etiketler: , , , , , , , ,



1 Yorum “L297 L298 ile Bipolar Unipolar Motor Sürücü Devreleri

  1. kominikasyonkominikasyon

    bu sürücü devrelerini yapıp çalıştıran var mı ??

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir