lpt_kablo

role-kontrol-pc
Bigisayarınızın LPT Portunu kullanarak basit ve ucuz :) olarak çeşitli cihazları kontrol edebilirsiniz

üç devremiz var birinde ULN2803 Kullanılmış bir kaç pasif eleman ile kolayca uygulama yapılabiliyor fakat izole değil diğer iki devrede ise LPT Portundan izole edilmiş halde opto kublör ile yapılmış 24 volt ve 12 volt röle için iki uygulama var 24 volt Röle Kontrol Devresinde 4N22 Opto Kublör Kullanılmış diğer 12 volt Kontrol devresi geçmişte uyguladığım bir devre basit bir Kontrol Programı ve Programın Visual Basic 6 Kaynak kodları var bilginiz var ise programı gellistirebilirsiniz :)

Devrede TLP521-4 Entegresi Kullanıldı bu entegre 4 Opto kublörün tek paket hali :) -4 Dört opto kublör anlamında kullanılıyor
tlp521-1tlp521-2-tlp521-4
Devrelerin çalışma mantığı kısaca transistörün anahtar olarak kullanılması ve röleye + veya - gerilimi vermesi
devrede + 12 volt röle sargısının bir ucuna geliyor Optro kublürün Transistörü iletimde degil Kontrol Programı ileLPT Port data pini 1 yapılıyor + 5 volt Opto kublörün içindeki ledi yakıyor ve ışıga duyarlı olan trasistör iletime geçiyor ve sürücü transistör BC337 iletime geçiyor röleye - yi taşıyor röle kontagı çekiliyor kontaga bağlı çihaz çalışıyor.

Basit bir şekilde bilgisayarınız ile cihaz kontrolü sağlıyorsunuz fakat profosyonel uygulamalar için ideal sayılmaz bilgisayar yeniden başlatıldıgında donanım Port sorgulaması yaptıgından devre çalışır program açıldıgında normale döner yinede basit uygulamalar için kullanışlı devreler :)

ULN2803 ile Kontrol Devresi
uln2803-role-kontrol

PC914 Opto Kublör ile yapılan Devre
pc914-role-relay

TLP512 ile uyguladıgım Devre
tlp521-4-lpt_role_kontrol.thumbnail

Devrelerde Vermiş oldugum örnek programı kullanabilirsiniz ayrıca bu tür programlar bolca var :) daha gelişmiş ara yüzü şık olan :) belli süreler ile röleleri kontrol edebileceginiz RelayRunner Timer

Röle Kontrol Devrelerini Buradan indirebilirsiniz