Bass Kabin İç Döşemesinin Yapımı

Hazırlayan : Hüseyin GÜNGÖR
İletisim için: gungor.h@hotmail.com
Arkadaşlar daha önce kasasını yapmış olduğum bir kabinin iç döşemesini yapacağız. Kasayı yaparken fotoğraflarını çekmediğim için yapım aşamasını yayınlayamıyorum ama buradada işinize yarayacak bir sürü bilgi edinebileceğinizi tahmin ediyorum.
Öncelikle hazırladığım kasanın içini ahşap tutkalı ile bir güzel izole ediyorum.Bu işlemi iyi yapmak önemlidir hoparlörün yarattığı hava basıncının dışarıya birleşim yüzeylerinden çıkmaması lazım.

Daha sonra kasamıza iki tane hava deliği açtım vede onlar için pvc borudan 15cm buradaki ölçü kasadan kasaya değişecektir benim kasamın eni 22cm olduğundan 15cm boru uzunluğu belirledim Kasa,delik yar çap ,boru gibi parçaların ölçümlerini hiçbir hesaba dayandırmadım hepsini tahmini değerlerle yaptım.

Şimdide arkadaşlar klasamızın içini uygun bir absorbent(genelde elyaf olur) ile kaplayalım,bu iş için bir tarafıydı lastik diğer tarafı sünger bir malzeme kullandım.Lastik tarafını,ahşap tutkalı ile kapladım,kaplama işlemini fotoğraftada göreceğiniz üzere plastik heryerde bulunabilecek bir bıçak kullandım

Buradaki absorbentin amac hoparlörümüzden çıkan çatlak,bozuk ve eksik ses ve tonlamaları emerek(absorbent=emmek) minimuma indirmektir. Bu iş için genelde elyaf kullanılır ama benzer malzemelerde kullanılabilir.
Absorbent ile kasamızın içini kapladık ve kuruması için 15-20 dk bekledik Absorbenti tutturmak için benim yaptığım gibi mandallardan faydalanabilirsiniz

Kasamızın arka kapağınıda absorbent ile kaplayalım burada dikkat edilmesi gereken nokta kasamız ile arka kapağının birleşeceği yüzeylerdede absorbent olmalı,birleştirme esnasında absorbentin kasaya birleşecek yüzeylerinede ahşap tutkalı sürülecek (fotoda kırmızı ile çizilmiş olan yer) unutmayın kasanın arka kapağı bir daha açılmamak üzere kapatılıyor.Kapattıktan sonra tutkalımızın kurumas için en az 6-7 saat bekleyelim.

Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra kasamıza hoporlörümüzü takarak bir deneme yapalım.Herşey yolunda ise hoporlörümüzü çıkartalım ve son aşama işlemlerine geçelim

Kasayanın açık kalan kısımlarını tutkal ile kapatırken istediğimiz pürüzsüz yüzeyi elde etmemiz çok zordur.tutkal kuruduktan sonra bu pürüzsüz yüzeyi zımpara ile oluşturmaya çalışacağız kasamızın pürüzlü bütün yüzeylerini ince bir zımpara ile zımparalayalım ve boyama işlemine geçelim

Kasamızı boyarken ben siyah tercih ettim genelde zaten siyah olur ama tabi isteyen istediği renkte boyamakta özgürdür. Boyama işlemi sprey boya ilede gerçekleştirilebilir.

Herşey bitince işte böyle bir çalışma çıkacaktır ortaya Herkese kolay gelsin başka bir çalışmada görüşmek üzere
Yazar: hgungor
Yazarımızın 320volt.com Blog üzerinde şu an okuduğunuz yazı dahil 9 yazısı bulunmaktadır. Yazarımız hakkında bilgileri ve diğer yazılarını görmek için bakınız; hgungor












önemsiz diyen yok ama malüm türkiyede yaşıyoruz. ben kalitelisinide dinlemiş biri olarak nedendir anlamıyorum çin malı olanlarda daha kaliteli vede güçlü bir ses var. sen diyeceksin güçlü ve kulağa güzel gelmesi kaliteli olduğu anlamına gelmez. ama bu kolanun amacı kulağa güzel vede güçlü gelmesi değilmi eğer bunu yapabiliyorsa gerisinin hiç önemi yok.
Another DIY subwofer photos in here http://www.hometheatershack.com/forums/soundsplinter/1096-diy-sealed-15-soundsplinter-rl-p15-subwoofer.html (please check all 5 page too)
Another subwoofer design page also have 2 microsoft excel file in “Spreadsheet results” title link:http://www.linkwitzlab.com/thor-design.htm
—————–
Başka bir subwoofer tasarım sayfası ,ayrıca sayfanın “Spreadsheet results”başlığının altında 2 tane kabin hesaplamaları ile ilgili excel dosyasıda bulunuyor linki:http://www.linkwitzlab.com/thor-design.htm
bu kabinlerin dışına kapladıkları halıflex benzeri malzemenin ismi nedir acaba
Kabine elyaf döşedim az ama sadece arkaya dogru iyi ses alırmıyım yardım eder msiniz daha koymalımıyım yoksa hiçmi koymamalıyım
Bende 54*30 boyunda kutu yaptım 2 1500 wat 2400 wat var 2 tane toplam 4 bunuda anfiye bağladım bilgisayara taktık evde durulmuyor bu kutudada arkayı kapat kutunun boruları yarım yap manyak vurur süper yapmışsın
Abi bana bu kasanın ölçülerini söyler misin bir zahmet?
Eni 22 diyorsa göz kararı bir şeyler çıkartabilirsin portuda 15cm demiş bu kadar bilgi yeter zaten kafadan atılarak yapılmış. Güzel olmuş ama birde dinlemek lazım.
Dışınıda ince halıflex kaplayalım al gel bizim dükkana ;) Aslında bu kabin yapımının ölçüleri hesabı kitabı var diye biliyordum. bilen varsa açıklasa keşke :)
kabin hesabı basın büyüklüğüne ve istediği hacme bağlı, şekilde alınan sesi arttırıyo ama zor iş, örneğin benim hert es 200um var 20 cm kutusunda 21 litre istediği yazıyodu kutuyu 29*29*25 olculerinde yaptım bu değerleri carparsanız 21 litre yapıyo gayet iyi bir ses alıyorum hacim hesabı en *boy*yükseklik yada taban alanı*yükseklik den yapılabilir inşallah yaralı olabilirim :)