Arduino Hakkında Arduino Nedir ? Arduino Programlama

| Mart 9, 2020 Tarihinde güncellendi
Arduino Hakkında Arduino  Nedir ? Arduino  Programlama

Özellikle Arduino hakkında bilgi arayan, yeni başlayanların aklında

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Arduino programlama
Arduino nedir ne işe yarar
Arduino nasıl çalışır

gibi bir çok soru var. Bana göre arduino elektronik, programlama vb. konuların da en büyük gelişmelerden biri açık kaynak olması, çok hızlı gelişip ilerlemesi bir yana resmen ticari olarak piyasaya can kattı bu olay sadece kendi ürünleri için geçerli değil çeşitli platformlarında üretilmesini sağladı intel bile pastadan pay almak istedi 🙂 gerçi gelişmiş ve pahalı ürünleri var ama olsun (Intel Edison, Intel Galıleo)

Elektroniğe modüler sistemleri katması veya çeşitlerin artmasında çok faydalı oldu sensörler, sürücüler vb. bir çok malzeme arduino için modül olarak satılıyor bu malzemeler farklı projeler içinde kullanıldığı için modül olması işleri kolaylaştırıyor.

Resmi sitede (arduino.cc) arduino için “prototip platformu” deniliyor ama direkt modül ile ticari işlerde yapılıyor çünkü çok ucuz pratik

Arduino’yu ne oluşturur?

Arduino, tek bir devre kartı üzerinde bir dizi farklı parça ve arayüz içerir. Tasarım yıllar içinde değişti ve bazı varyasyonlar diğer parçaları da içeriyor. Ancak temel bir kart üzerinde, aşağıdaki parçaları bulunur:

Arduino ile kullanmak isteyebileceğiniz çeşitli bileşenlere bağlanmak için kullanılan bir dizi pim. Bu pimler iki çeşittir:

Tek bir durumu okuyabilen ve yazabilen dijital pinler açık veya kapalı. Arduinoların çoğunda 14 dijital I / O pini vardır.

Bir dizi değeri okuyabilen ve daha ince taneli kontrol için yararlı olan analog pimler. Çoğu Arduino’da bu analog pinlerden altısı bulunur.

Bu pimler belirli bir düzende düzenlenmiştir, böylece bunlara sığacak şekilde tasarlanmış.

Hem cihazın kendisine güç sağlayan hem de güç ihtiyaçları oldukça düşük olduğu sürece LED’ler ve çeşitli sensörler gibi bağlı bileşenlere güç sağlayabilen düşük bir voltaj sağlayan bir güç konektörü. Güç konektörü bir AC adaptörüne veya küçük bir pile bağlanabilir.

Arduino’yu komutları yürütebilmesi ve çeşitli girdilere dayalı kararlar verebilmesi için programlamanıza izin veren bir mikrodenetleyici olan birincil çip. Tam çip, satın aldığınız Arduino türüne bağlı olarak değişir, ancak genellikle Arduino çeşitleri Atmel mikrodenetleyicileri; ATmega8, ATmega168, ATmega328, ATmega1280 veya ATmega2560‘dır. Bu çipler arasındaki en büyük fark, farklı dahili bellek miktarlarıdır.

Arduino ile kolayca elektronik projeler oluşturabilirsiniz genelde bir çok uygulama için çok az malzeme kullanılır kart üzerinde işinizi kolaylaştıracak giriş çıkış portları 3.3v 5v vb. regüle DC çıkışlar led göstergeler bulunur.

Arduino kartları Atmel mikrodenetleyiciler üzerine kuruludur ilk ATmega8 versiyonları dışında en çok ATmega328, ATmega2560, ATmega32u4 AVR mikrodenetleyiciler kullanılıyor. Programlamak için C diline hakim olmak gerekir.

Arduino donanımı açık kaynaktır şema, pcb, kod vb. herşeye ulaşılabilir Arduino Yazılımı (Arduino IDE ) içinde aynı durumgeçerlidir Arduino IDE hem derleyici hem de kod editörü olarak kullanılabilir ayrıca yazılan programı karta yükleyebilir. Windows, Linux ve Mac OS işletim sistemlerin de çalışan versiyonları vardır. bakınız: Arduino Software

Şuan en popüler Arduino Uno modeli aşağıda resmi sitede belirtilen aktif Arduino modelleri, ek kartların ve modüllerin listesi bulunuyor

arduino-modelleri

Yeşil olanlar büyük kart halinde olanlar kırmızılar küçük modül halinde üretilenler turuncular ise ek kartlar.

Bir çok üründe oladuğu gibi Sahte Arduino veya klon Arduino ürünleride piyasada bulunuyor ne kadar güvenilirler tartışılır ama orjinal Arduino kullanmak daha iyi olacak zaten işin içinde programlama olunca donanımsal sorunların yanıltması çok uğraştırır.

Özellikle hobi olarak elektronik ile uğraşanlar için Arduino çok faydalı bir araç fakat profesyonel olarak kullanımı tartışma konusu bu olay Hitech C ve CCS C derleyici savaşlarına benziyor 🙂 Arduino da her şey hazır kütüphane sistemide ama ne olursa olsun mikrodenetleyici programlamak için bir yerlerden başlamak

Resmi sitesi arduino.cc
Örnekler: Arduino projeleri

Yayım tarihi: 2015/08/24 Etiketler: , , ,



1 Yorum “Arduino Hakkında Arduino Nedir ? Arduino Programlama

  1. parmparm

    arduino kullanmam önermemde tek sevdiğim tarafı piyasaya kazandırdığı modüller. işimizi acayip kolaylaştırdı 😀

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir