15 amper solar regülatör devresi LM358 Mosfet

| Haziran 8, 2023 Tarihinde güncellendi
15 amper solar regülatör devresi LM358 Mosfet

Solar regülatör devresinin gücü 15 amper devre lm358 op amp üzerine kurulu entegre çıkışında RFP30P05 (30 amper 50 volt) mosfet kullanılmışpiyasada varmı bilemiyorum fakat P-Kanal uygun mosfetler kullanılabilir akü şarj voltajı 14.4v için set edilmiş 5k trimpot ile bu değer değiştirlebilir.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Solar panellere seri olarak şokti diyotlar bağlanıyor (Schottky MBR 1645) bulunduğunuz bölgede bulamazsanız diyorları pc güç kaynaklarının 5v çıkışında bulabilirsiniz

solar-charger-solar-regulator-gunes-pili-regulator-gunes-sarj

Solar şarj kontrol cihazlarının verimliliğini kontrol ettiklerinde kesinlikle herkesi şaşırtacaktır. Çok basit, bir kez güneş panellerini doğrudan aküye bağlayın ve şarj akımını bir ampermetre ile ölçün. Ardından bağlantıyı kesin, denetleyiciyi devreye alın ve şarj akımını tekrar ölçün. Alet elbette piller ve şarj kontrol cihazı arasında bağlanmalıdır.

Bunu da satın aldığımız ilk güneş kontrol cihazımızla yaptım. Güvenli hale getirdiğim uzun surattan sonra, burada sunulan, uzun süre yaşayan ve hiçbir şey vermeyen basit ama çok etkili denetleyiciyi geliştirdim.

Yıllar boyunca etrafını dolaşmamızda kendini kanıtladı. Yedek parça ihtiyacını mümkün olduğunca düşük tutmak için tüm kontrolörlerimde aynı bileşenleri kullanıyorum.

Bu kontrolör, değerli güneş enerjisinin hiçbirini boşa harcamaz. Bu, ayarlanan şarj sonu voltajına, örneğin 14,4 volta ulaşılır ulaşılmaz, akünün henüz tamamen şarj olmadığı anlamına gelir. Daha yüksek şarj edersek, akü gaz yapar ve gereksiz miktarda su tüketilirdi. Bu nedenle kontrolör, sürekli şarjdan darbeli şarja geçer, bu sayede ayarlanan şarj sonu gerilimi aşılmaz. Bu şarj türü, özellikle pil dostu olarak kabul edilir.

simple-solar-controller-circuit-with-very-good-efficiency-schematic

Örneğin 14,4 voltluk üst şarj sınırı P1 potansiyometresi ile ayarlanır. Batarya voltajı 14,4 volt değerinin 1/100 voltluk küçük bir kısmı kadar düşerse, IC 1a çıkışta HI pozitife geçer. T1 transistörü açılır ve bu, T2 transistörünü değiştirir. Şimdi güneş akımı transistör T2’den ve Schottky diyot D3’ten aküye akar. Yeşil LED D2 yanar.

Üst şarj limitine ulaşılırsa, IC1a çıkışta sıfır voltta LO’ya geçer. Transistör T1 ve dolayısıyla T2 bloke edilir. LED D2 söner. Schottky diyot D3, pilin gece boşalmasını önler ve transistör T2’yi yanlış uygulanan çalışma voltajından korur.

Geceleri, bu kontrolörün öz tüketimi yaklaşık 0,008 amper veya 8 mA’dır.

5,1 voltluk referans diyot D1’in neredeyse nötr davranışı nedeniyle, bu kontrolörün sıcaklık davranışı geniş bir aralıkta son derece kararlıdır. Bu 5.1 voltluk zener diyotun ihmal edilebilir küçük bir sıcaklık hatası vardır, diğer değerlerin zenerlerinin telafi edilmesi gerekir.

Bu devre döküm bir mahfaza içine yerleştirilmiştir. Güç transistörü T2 ve Schottky diyodu D3, ısı dağılımı için mahfazaya yalıtılmış olarak monte edilmiştir. Potansiyometre ve LED olmadan kontrolörün monte edilmiş devre kartı

Bu kontrolör, 15 ampere kadar güneş enerjisi sistemleri için tasarlanmıştır. Daha büyük akımlar şarj edilecekse, döküm mahfaza bir soğutucuya vidalanmalıdır. Transistör T2 ve izolasyon diyotu D3 daha güçlü tiplerle değiştirilmelidir.

Birden fazla güneş enerjisi modülü paralel bağlanacaksa, her modül için ayrı bir izolasyon diyotu kullanılmalıdır. Bir veya daha fazla modülün üzerine gölge düşerse, bu jeneratörler gölgede olmayan diğerlerinden elde edilen gücün bir kısmını tüketecektir. Bu kaybı önlemek için ek diyotlar gereklidir.

Denetleyicide zaten kullanılan Schottky diyot MBR 1645, blok şemasında D1 ila D4 arasında bir izolasyon diyotu olarak çok uygundur.

Kaynak: bluewater.de

15-amper-solar-regulator-devresi-lm358-mosfet

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2011/06/10 Etiketler: , , , , ,



1 Yorum “15 amper solar regülatör devresi LM358 Mosfet

  1. gurkangurkan

    bu devrerenin max şarj gelirimi nedir acaba?24 veya 36 voltluk aküleri şarj edebilirmyim?

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir